Test: Viewpia 37

LCD TV d.  14. marts. 2006, skrevet af epi^zepto 0 Kommentarer.  Vist: 24905 gange.

Korrekturlæser: 
Billed behandling: 
Oversættelse: 

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 
Produkt udlånt af: Sd-Data A/S
DK distributør: Sd-Data A/S
Produktet er venligst udlånt af: www.globevision.dk
Produktet distribueres i DK af: www.globevision.dk
Link til producentens website: http://www.indtek.co.kr/eng/


Design



Midrange er mit umiddelbare indskud når jeg kigger i min indre liste over ord jeg kan udtrykke mig med. Det er ikke fantastisk og det er ikke grimt, men faktisk nøjagtig der i mellem.



LCD TV'et er opbygget i grå plastik og selve panelet er markeret med en sort ramme ligeledes i plastik. Kigger man længere nede på foden er den også beklædt med grå plastik. Kedeligt, ikke nyskabene og ikke særlig kønt.
Designet virker ydermere lidt rodet, der er mange forskellige farver, kanter og former. Selve højttalerne har to farver grå og så den sorte ramme.
Foden virker firkantet. Selve TV'et virker firkantet med den skarpe kant i bunden, men højttalerne er runde i kanterne - det ser ikke umiddelbart ud til at passe sammen og virker som en hurtig løsning.




Bagsiden af TV'et er indkapslet i plastik i samme farve som fronten, her dukker der former op i stil med en muslingeskal. I de fleste tilfælde er bagsiden naturligvis fuldstændig ligegyldig da TV'et bliver stillet op imod en væg eller lignende.



Fjernbetjeningen er stor, kedelig og selvfølgelig i plastik og med skydelåg, der minder lidt om de gamle dage. Uheldigvis er nogle af de vigtige knapper til PIP er gemt væk - lidt uheldigt, men det virker.
Til trods for plastikken virker fjernbetjeningen enormt tung. Der sidder 2 stk. AA batterier i den, men disse er ikke skyld i den tunge fornemmelse.




Menu systemet er let forståeligt, ligner utrolig meget Prosonics til forveksling blot med andre farver. Menu'en er kedelig at se på. Den er firkantet og farver og design er der ikke frådset med.
Man får ikke umiddelbart følelsen af 'high-tech' når man sidder og arbejder med menuen. For visuelt er den ikke i nærheden af funktionaliteten i menuen. Den virker nemlig og der er hvad man skal bruge og det hele er let tilgængeligt og på dansk, hvilket ikke ses så ofte.







Der er ikke meget spændende at fortælle - dette Viewpia er i klasse med de LCD fjernsyn som i dag må betegnes som standardfjernsyn når det gælder design.





I brug


De 37" fylder ikke så meget som forventet. Det er en smule større end sidsttestede AlfaView pga. højttalerne, men stadig virker dette LCD TV lettere at se på end et 28" CRT 4:3 format fjernsyn.

LCD TV'et er nemt at tilslutte til sit udstyr og antenne. Tilkoblingen af udstyr på bagsiden sker nemlig i en utrolig dejlig højde, hvilket vil sige at der er plads til at montere stikkene selv med stive kabler der ikke vil bøje eller makke ret. Normalt ser man portene i en langt lavere position, hvilket kan være mere irriterende. Jeg syntes dette tiltag er ganske glimrende.

Fjernbetjeningen er en smule forvirrende. I stedet for at påsætte tekst på knapperne over det hele har Viewpia valgt at påsætte tekst mellem knapperne på halvdelen af fjernbetjeningen og stort set hver gang er det hele forkortet så som: "PSM", "SSM", "ARC" osv. Ingen har en jordisk chance for at være med uden at være bekendt med udtrykkene fra manualen. Lidt skuffende og man er ofte i tvivl om man trykker på den rette knap.

Yderligere skal man skyde låget tilbage for at aktivere 'picture in picture', herefter kan det delvist styres med knapper under skydelåget og med de fire farvede knapper over skydelåget. Det hænger altså ikke helt sammen.

Videre til opsætning af TV'ets menu. Når man tænder første gang er standardsproget engelsk. Det ændres nemt i menuen til dansk, hvilket faktisk er en ganske glimrende ting. Det er ikke alle producenter der er gode til at få det danske med så dette er klart en bonus for de som ikke har det så godt med det engelske.

I testen valgte jeg at afprøve den "auto scan" funktion som LCD TV'et har indbygget og den fungere ganske fortrinligt. Fjernsynet arbejder helt selv - finder det en kanal bliver den straks gemt og søger videre efter nye kanaler. Næsten for enkelt til at være sandt - og det var det også.
Fjernsynet finder dyngevis af kanaler bestående af intet andet end flimmer. Disse skal manuelt fjernes igen. Dette gøres ved at redigere listen af kanaler, hvor man beder fjernsynet om at springe over de forskellige kanaler.¨

I forbindelse med dette - var det ganske interessant at forsøge sig med "manuel scan" for at finde ud af om den rent faktisk fandt alle kanaler, hvilket det gjorde og her sprang den over flimmerkanalerne.

Har man separat udstyr tilsluttet som f.eks. DVD, VHS og PC kan man hurtigt vælge en af dem som signal til skærmen ved at trykke på en tast der hedder "input", hvor en lille liste over de mange muligheder dukker op på skærmen. Man har nu mulighed for at bladre igennem og vælge den rette tilgang, hvorefter TV'et hurtigt skifter.

Billedkvaliteten er ikke den bedste, det virker let grumset og med en anelse sort flimmerstøj, hvilket jeg ikke syntes er helt tilfredsstillende når der trods alt er tale om et panel fra LG Philips og som om det ikke var nok har panelet trods sine 8ms svartider ret stor tendens til at lave slør efter hurtigt bevægende emner.
Billedet har den rette farvemætning, hvilket betyder at kontrasten er rigtig god. Tilmed leverer LCD TV'et rigtig dejligt blødt lys, som for øvrigt kan justeres efter behov.

En ting som man også går ind og kigger på er begrebet pixelmapping. Et fænomen, hvor skærmens opløsning ikke altid passer til det fysiske pixelformat.
Dette TV har en anelse tendens til at strække nogle pixels ud over andre, men primært står det skarpt og specielt menuerne er der intet problem med.

'Picture in picture' er en dejlig finesse, men det er næsten total ubrugeligt på dette LCD TV der med kun en TV-tuner ligger sig i bunden af klassen. Det er de færreste der kan bruge en PIP-funktion til at se TV og f.eks. DVD samtidig. Normalt vil man vælge TV og TV så jeg er lidt skuffet over mulighederne med dette TV samtidig med at knapperne til betjeningen af PIP er lavet lidt klodset. Det virker faktisk som om PIP-funktionen skal gemmes lidt væk.



Med det sagt er det selvfølgelig ikke ubrugeligt, men næsten og det er ikke en funktion der bør trække TV'et op i pris. Tilmed er der lidt for mange forskellige PIP-muligheder for at placere billederne og man skal igennem dem alle sammen for at den til sidst slår det fra igen.

Lydmæssigt er dette LCD TV også midrange. Lyden er ikke prangende, men heller ikke direkte dårlig. Lyden mangler dybde og en hel del bas og ville klart være bedre med en indbygget subwoofer eller nogle bedre højttalere.
Desuden syntes jeg det er en smule ærgerligt at man ikke kan afmontere højttalerne, hvis man ikke skal bruge dem og foretrækker en lækker lyd over anlægget. De sidder nemlig lidt "i vejen" for TV'ets design som ville være længder bedre uden disse højttalere.

TV'ets indbyggede forstærkerfunktion til antennesignalet BOOSTER er ganske praktisk. Jeg kan dog desværre ikke teste det ordentligt og selv om det måtte lyde ondsvagt ja så bor jeg 6-7km fra Tolneseneren i Nordjylland og kobler jeg en stueantenne til får jeg den værste gang bras som billede.
Dette er ikke TV'ets skyld men derimod senderen - signalet hopper nemlig lige hen over hovedet på mig. Det er ikke langt nok nede ved jorden til at signalet er kraftigt nok.
Jeg kan ikke se forskel på billedkvaliteten med BOOSTER tændt eller slukket.





Testen


Som sædvanligt når jeg tester fladskærmspaneler er der en række tests som jeg udsætter skærmen/TV'et for, men nogle er mere vigtige end andre og jeg har i den forbindelse kortet lidt ned på udgaven til denne artikel da skærmens primære brug er TV og ikke spil som en computerskærm.
LCD TV vil naturligvis nok blive brugt i mange hjem til computeren. Det giver en helt anden fornemmelse med det store skærmbillede og det er da også fedt at prøve bare for sjovs skyld.
Der er naturligvis også objekter som spillekonsoller der skal vurderes med ind. Men jeg har valgt at fastholde min endelige vurdering ud fra det TV-mæssige, men det spilmæssige giver selvfølgelig stadig point eller trækker fra - bare ikke i nær så stort et omfang som en LCD computerskærm.

PassMark Monitortest v.2.2
Dette er et program, der er ret godt til at teste skærme, desværre går testen kun efter det mest ekstreme og aldrig gennemsnittet så man skal altså ikke altid lade sig skræmme af programmets resultater.

Monitortest er utrolig hurtig og god til at sladre om slør/ghosting. Det gør den i testen "LCD pixels persistance". Testen går ud på at flytte en række hvide objekter fra venstre mod højre på en fuldstændig sort baggrund med forskellige hastigheder. 100, 200, 400, 600 og 800 pixels (px) i sekundet (sek).



LCD TV'et fra Viewpia levere rigtig gode resultater. Der kan ses noget slør ved 600px/sek og når vi kommer op til toppen (800px/sek) er der ikke ret meget mere slør - det er lige som om tilgangen af slør fader ud. Jeg skriver noget mere om slør/ghosting længere nede under spil testene.

PassMark Monitortest indeholder en del andre tests som kan anvendes til fladskærme - jeg ved dog ikke helt, hvor relevante de alle er for fladskærms TV, men de er heller ikke ubrugelige.

DVD-film
Ringenes Herre - Kongen vender tilbage: En film som de fleste kender og har set - effekterne er flotte og der sker en hel del i filmen både i hurtige og langsomme bevægelser. Skærmen klare sig rigtig godt - faktisk en del bedre end ved alm. TV. Det sker fordi TV'et får lov til at køre i en højere opløsning og pixelmapping finder ikke sted i så stor udstrækning. Altså bedre billedkvalitet, men lyden er stadig en smule tam og filmen blev da også kun bedre da jeg sendte lyden over på mit stereoanlæg.




The Aviator: Jeg valgte denne film da der er mange "fly-by" scener med i den. Skærmen skuffede mig med slør ved antennesignal - skærmen forbedrede sig ved første DVD-film (Ringenes Herre) og med denne film ville jeg ligesom understrege den ene eller den anden konklusion.
De mange "fly-by" scener er krævende for LCD TV'et og responstiden kan ofte opleves her hvis den er for høj, hvilket også er tilfældet her, men igen levere skærmen et resultat jeg bedømmer som værende bedre end ved alm. TV.

Spil
PC** - Battlefield 2 samt Lord of the Rings - Battle for Middle-earth: "Hehe i skulle bare prøve det her!" Det er rimelig fedt at spille Battle for Middle-earth på en 37" skærm - det er i hvert fald væsentlig nemmere at se hvad der sker end på min standard 19" og farverne er rigtig flotte. Skærmen ghoster ikke her, men det er heller ikke et krævende spil som sådan.



Battlefield 2 er det andet spil som jeg har testet. Her er de 37" til gengæld nok lidt for stort. Det er svært at koncentrere sig om midten af skærmen hvor man har sigtekornet og samtidig sidde og kigge til siderne for at følge med her også for skærmen er ret bred.
Men skærmen levere et rigtig godt stykke arbejde ligesom ved DVD-filmene. Der er meget lidt slør og det er på ingen måder umuligt at spille computer på skærmen. Men ved meget hurtige bevægelser kan der dog godt opstå noget der minder lidt om "hak", men som ikke er det, men i stedet skærmen der lige giver efter.



**Ved testen blev der brugt DVI kabel mellem TV og PC. Jeg tog mit almindelige DVI-kabel fra min TFT-skærm til denne test. Det kobles naturligvis til både skærm og grafikkort som man normalt ville tilslutte en TFT-skærm. Herefter vælges DVI som signal på TV'et og man får et skarpt billede på TV'et ligesom enhver anden TFT-skærm. Ikke noget med flimer og billedstøj ligesom ved s-video eller lignende.

PS2*** - Ratchet & Clank - Et ganske populært spil til PS2 dog i den lidt ældre genre. Jeg prøvede det af og er lidt skuffet over billedkvaliteten som er en anelse dårligere end ved brug af DVI, hvor der her er brugt scart, men dette er ikke underligt da der er tale om forskel i signaltype (digitalt og analogt). Det er derfor kun naturligt og det er da heller ikke en dårlig oplevelse at spille. Skærmen er en smule mørk.



***Ved testen blev der brugt scart-kabel mellem TV og PS2. AV-kanalen vælges som DVI.