Test: Hauppauge WinTV-USB2

Tilbehør d.  22. april. 2006, skrevet af epi^zepto 0 Kommentarer.  Vist: 19972 gange.

Korrekturlæser: 
Billed behandling: 
Oversættelse: 

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 
Produkt udlånt af: Hauppauge Digital
DK distributør: GS Scandinavia A/S

Software og brug


Det følger en ordentlig stak software med til denne PVR-udgave, som jeg naturligvis vil snakke lidt omkring, men hovedsageligt er der tale om Hauppauge's standardprogram WinTV2000, som også er set sammen med andre udgaver af kort fra selv samme firma.
Jeg vil naturligvis også teste om PVR USB2 er kompatibel med andet software. Hertil skal bl.a. MediaPortal anvendes.

Design:
Boksen er ret kompakt, men jeg har ikke haft mulighed for at åbne den. Det havde naturligvis været spændende at se om strømforsyningen kunne have været installeret direkte i enheden så man var fri for ekstern strømforsyningen.

Boksen i sig selv er sort og alle kanter er rundede og alle sider buer en anelse, hvilket gør at den antager "pude"-form og gør den en smule mere dynamisk at se på.
Der er naturligvis mulighed for at tage den medfølgende stand i brug så enheden i stedet står på højkant. Denne mulighed er dog mere beregnet til desktopbrug end til bærbaren. Men det er fedt at de mange muligheder er til stede.

 



Jeg havde gerne set at alle tilslutning havde siddet på bagsiden af boksen, men dette er naturligvis ikke muligt da boksen ikke er mindre og forsiden er derfor nærmest 'skæmmet' med ekstra tilgange, hvilket gør at jeg ikke syntes den er så pæn at se på.

 


Fjernbetjeningen er nok lidt mere væsentlig at snakke om. Der er tale om en standard Hauppauge fjernbetjening, der for øvrigt har funktioner som en Windows Media Center fjernbetjening. Der er direkte genveje til: TV, video, musik og billeder. Disse funktioner sidder i toppen sammen med 'kryds'-navigationen efterfulgt af program- og volumentasterne.
Afspilningsknapperne befinder sig ca. i midten af fjernbetjeningen og nederst tasterne til de direkte kanaler.
Jeg syntes det er en dårlig opstilling af knapperne. Man skal fumle meget med fingrene for at få ordentlig kontakt med tasterne i bunden og jeg havde hellere set 'kryds'-navigationen i midten ved tommelfingeren så man ikke skal strække tomlen helt til toppen.
Men fjernbetjeningen er dog ikke ubrugelig. F.eks. er det næsten umuligt at bruge et Media Center uden fjernbetjening.

 


Knapperne er desuden nemme at trykke ned. De er lavet i gummi og det er en behagelig følelse at trykke på knapperne. Foruden alt dette er denne fjernbetjening en af de mindste jeg endnu har set til et TV-kort.

Som før sagt følger der en del software med til modtagerboksen og jeg vil herunder fortælle nærmere om de forskellige samt et par stykker mere der er kompatibel med enheden.

WinTV2000
Dette er Hauppauge's vel nok mest kendte TV-program. Når man starter op skal man søge efter kanaler ligesom ved ethvert andet TV. Det finder for mange kanaler, hvoraf nogen blot er med sne, men disse er nemme at slette igen.
Programmet fungerer som base for alle hændelser. Skal du høre radio kan du også gøre det af denne vej, men den åbner programmet 'Radio' som jeg senere skal fortælle om.



Når programmet ikke køre full screen levere PVR-boksen et hæderligt billede, men det går total i vasken ved full screen med lodrette streger hen over skærmen. Det ser ikke ret pænt ud på kort afstand. Kommer man derimod væk fra skærmen hjælper det på det kosmetiske, men stadig lidt skuffende af en PVR enhed, der skulle være noget af det ypperligste.

 


Programmet giver mulighed for at vise et TV-signal på skærmen eller optage det til harddisken, herudover er findes der også tekst-TV og en række menuer.

Der er også et par specielle funktioner i programmet. Bl.a. kan man pause en live udseendelse og se videre f.eks. efter man har lavet popcorn. Det er også muligt at tage stillbilleder af udseendelserne ved tryk på en lille knap i programmet. Ganske nyttigt.



I menuerne har man bl.a. mulighed for at indstille hvordan 'On Screen Display' (OSD) skal se ud, hvor optagede programmer skal gemmes og i hvilken kvalitet. Der kan også indstilles i hvilken størrelse snap billeder skal tages og hvilken mixer der skal bruges for lyd.
Som sidste mulighed har man mulighed for at indstille kontrast og brigtness ligesom på et ganske almindeligt TV.

 


Min generelle mening om programmet er god. Det er godt og det fungere, der er de funktioner der skal være og tilmed får du mere med end hvis det blot var et standard TV du så fjernsyn på. At TV-kortet så brokker sig med streger er ikke nødvendigvis programmets skyld.
Der er en eller anden funktion ved programmet der gør at billedet ikke kommer med når man tager screenshots, så jeg har forsøgt at fange linjerne med kamera:

WinTV Scheduler
Her er tale om et lille medfølgende program, hvor man kan indstille optagelsen af et program eller show, hvor der er flere opsnit eller blot en enkelt optagelse. Jeg havde gerne set at programmet var en del af WinTV2000 så det hele virkede i en større helhed, men programmet er ret godt og man kan tilføje et nyt show ved tryk på en enkelt knap.

Programmet er yderst simpelt og fungere ganske godt. Jeg vil lade billederne tale for sig selv:

 


Radio
Her er tale om et simpelt og overskueligt program til hvis man skal høre radio. Programmet er som udgangspunkt rippet for stort set alt, men hvis man højreklikker på Hauppauge logoet dukker der lidt flere muligheder op, men det er stadig i det små.

 


Der er to muligheder for opsætning af hvordan programmet skal søge efter kanaler og ligeledes skanne. Her kan man vælge mellem preset eller local.
Man kan ligesom i WinTV2000 vælge lydmixer og det ser ud på nøjagtig samme måde.



Klikkes der på CD starter man Windows Media Player. Jeg havde hellere set en CD afspiller fra Hauppauge selv. Men det korte og det lange er vel at man ikke køber dette stykke hardware for at høre CD'er så det er fint nok at der ikke er software for dette.

Programmet er fint og nemt at finde ud af. Det fungerer som ved en almindelig stationær radio. Man indtaster selv frekvensen for radiostationen, lader programmet søge eller søger manuelt. Det er helt op til en selv.
Lyden der kommer ud fejler intet og kvaliteten er væsentlig bedre end evnen til at vise TV.

Beyond TV Basic
Her er der tale om en lidt mere fancy udgave af WinTV2000 lavet af SnapStream til Hauppauge, men det er ikke gratis - i hvert fald ikke uden reklamer og dem gider jeg slet ikke se på.
Programmet giver ligesom WinTV2000 mulighed for at se og optage TV. Der er desuden en indbygget programguide, men jeg har ikke kunnet få den til at fungere med danske kanaler så den er ikke til megen hjælp. Der er ikke noget at hente i programmet ellers ud over at det i mine øjne ser væsentlig pænere ud end Hauppauges eget software.



Ulead DVD MovieFactory 3 SE
Her er tale om et lille program der i et snuptag kan forvandle dine optagelser og desuden andre filmklip til DVD-skiver, hvis du altså har en DVD-brænder. Det er ganske simpelt at finde ud af og overblikket viger ikke et sekund til det uoverskuelige.

Jeg har lavet en kort gennemgang af hvordan man laver en video disc i DVD format.


Welcome to DVD MovieFactory


Formatet vælges. DVD, VCD eller SVCD. Eksisterende projekt er også muligt.


Filmklippet tilføjes eller flere af dem.


Menu og design opsættes.

 
Preview af DVD'en.


I med skiven og brænd filmen. Så er du færdig. Nemt ikke?


Windows Media Center Edition:
Da Hauppauge officielt er inde i varmen hos Microsoft forventer jeg at et produkt som dette er kompatibelt med Windows MCE. Det fremgår da også af æsken, hvorpå der står skrevet at de to produkter skal kunne arbejde sammen.
Det kan de naturligvis også og jeg vil ikke gennemgå Windows MCE, men blot efterlade mig et billede til skue. Der er naturligvis samme fejl ved billedet som ved WinTV2000.




MediaPortal:
Setup'en kan sagtens finde PVR-boksen som TV-tuner og man kan sagtens skanne frekvenserne for TV-kanaler og tro at det hele er gået godt.
Men desværre, der kommer intet billede i MediaPortal - så PVR-boksen understøttes ikke optimalt. Det kunne tyde på at MediaPortal ikke er så glad for USB-produkter. Det er bare underligt at setup delen i programmet ikke har problemer med enheden, men det er formentlig en fejl der bliver rettet i programmet i en senere version.


Hauppauge WinTV-PVR USB2 sammenlignet med andre tunere:
Det er ikke altid lige sjovt bare at få klasket nogle billeder i hovedet, som skal udgøre testen. Men det er ret svært at lave en test på et TV-tuner kort på andre måder. Der findes ikke rigtig andre programmer end 'Print Screen' og et kamera.

Jeg kan dog nedfælde mine tanker og det har jeg da tænkt mig at gøre. So here we go.:
Dette er personligt ikke en TV-tuner jeg vil gå efter. Jeg er mere til interne kort og vil også hellere have muligheden for dual tuner. Men jeg får et problem den dag jeg vil tilslutte enheden til en bærbar. Her er dette produkt perfekt, hvis man vil skabe sig en HTPC på den måde.

WinTV-PVR serien er særlig kendt for deres råstyrke og blandt andet softwaren er ret stærk ved dette produkt. USB-enheden klare det dog ikke helt så godt som sine brødre PVR150, 250, 350 og 500, men der er også væsentlig forskel på funktionaliteten af disse, hvilket man skal huske på.

Jeg kan dog fortælle at denne TV-tuner enhed ikke laver det lille hak som var tilfældet ved min tidligere test af et WinTV-PVR500 Media Center Kit, hvor det føltes som om der manglede et par frames af og til. Til gengæld opnår man ikke helt den samme gode billedkvalitet.
PVR500 er til trods for at det er i familie med dette kort overlegen på alle kanter lige bortset fra at PVR USB2 er transportabel så det er måske ikke det mest optimale kort at sammenligne med.

Det hænger dog bedre sammen med midrange kortene som eksisterer på markedet. Der er trods alt stadig tale om en rimelig TV-tuner med hardware encoder.
Andre kort i samme klasse kunne være TerraTec's Cinergy 200 TV der også befinder sig i samme klasse og levere nogenlunde samme vare. Dette er dog et internt kort og der medfølger en anden software, hvor jeg personligt mener at Hauppauge's er bedre.