BIOS
BIOS'en er som vi kender den fra Gigabyte let og overskuelig. Her er den vist i "Easy Mode" som er velegnet hvis du ikke har den store forstand på de mere indviklede indstillinger. Her gives et hurtigt overblik over hele bundkortets mange muligheder i et smart og let overskueligt billede. Ønskes mere detaljeret visning trykkes der på Classic på samme linje hvor der i venstre side står Easy mode i hvid skrift.
Så tager BIOS'en sig ud på denne måde med 7 menupunkter i overkanten af billedet og de har hver især underpunkter som vi løber igennem længere nede. Det første punkt er M.I.T. som er stedet hvor alt det mere spændende vedrørende overclockning foregår, så jeg gennemgår de 6 underpunkter i de følgende billeder.
Det første punkt avanceret CPU frekvens er stedet hvor den kan indstilles. Som man kan se på billedet til højre har jeg valgt CPU Clock Ratio og her skrives den gangefaktor man ønsker jeg har skrevet 48 og trykket på Enter. Straks skifter faktoren til 48 og den oprindelige vises til højre for, så man kan gå tilbage ved at taste 40 eller auto. På samme måde kan der skiftes indstillinger i alle de andre punkter ned ad siden.
Anden linje i M.I.T. vedrører RAMmen her er et utal af justerings muligheder og her har jeg valgt X.M.P muligheden for at køre overclocket med RAMmen op til de 3 GHz. På billedet til højre er vi nået til tredje punkt i M.I.T. som er stedet hvor man kan justere diverse spændinger til CPU'en og på samme måde som tidligere indtaster man blot den ønskede spænding og trykker Enter for at vælge den og herefter gemme sine indstillinger.
I det fjerde punkt i M.I.T. hedder det PC Health, og her vises en masse spændinger for CPU, RAM samt systemets øvrige spændinger. På billedet til højre punkt 5 forskellige indstillinger sættes systemets Link speed og man kan eventuelt slå bedre ydelse til for benchmarken 3DMark 01 (hvem der så end kan bruge det til noget i dag)
Sidste og sjette punkt i M.I.T. er stedet hvor man kan justere på bundkortets tilsluttede blæsere med Smart fan 5 hvor der er en myriade af muligheder for at tilpasse hastighederne til egne valg eller blot vælge de forud indstillede. Det var så sidste punkt i M.I.T. menuen så nu fortsætter jeg til næste punkt i menuen i overkanten af billedet.
Det bringer os ind i System og her er det muligt at få info om bundkort og BIOS. Det er også her man indstiller sprog og dato/klokkeslet.
Under BIOS på linjen sættes bl.a. systemets boot rækkefølge og om man ønsker et fuldskærms logo under boot. Det er også herinde man kan opsætte sikkerhed på bundkortet og under Hard Drive BBS se alle tilsluttede drev.
Under Peripherals eller ydre enheder er det muligt at konfigurere diverse ting for Sata, Thunderbolt og USB enheder, det er også her man vælger hvilke grafikadapter man vil køre på samt slå netkort til og fra, ja selv LED lyset kan styres herfra.
Under femte punkt Chipsæt sættes forskellige ting såsom den indbyggede grafikkadapter og at slå audiodelen til og fra.
Under punkt 6 indstiller man hvordan bundkortet skal forholde sig når der f.eks. har været strømsvigt og om man vil kunne tænde for systemet med et tastatur, en mus og hvordan startknappen på bundkortet eller kabinettet skal fungere f.eks. sluk med det samme eller vent 4 sekunder når knappen holdes inde.
Så nåede vi frem til sidste punkt Save & exit som er stedet hvor man gemmer sine indstillinger eller gemmer/henter en gemt profil som man har gemt tidligere. Går alt galt med OC så er det også her man kan loade de optimerede indstillinger for bundkortet.
Under alle punkterne i menuen foroven er det muligt at hive en ekstra fane frem i underkanten af billedet. Det giver adgang til at hurtigt skifte til en af de 4 muligheder.
Her er det Q-Flash som bruges til at flashe BIOS'en med. Her der mulighed for opdatere eller gemme sin "gamle" BIOS på USB.
Også under alle faner i menuen foroven kan man hive en ekstra fane ind fra højre som til hver en tid giver info om CPU, RAM og Spænding. Det røde gennemsigtige felt i venstre side giver adgang til hjælp som er et lille billede der vises på midten af skærmen. Alternativt kan man få den frem ved at trykke på Alt tasten.
En gennemgang af den medfølgende software følger på næste side.