Korrekturlæser: DeXTRoNiaN
Billed behandling: Renissen2
Oversættelse: DeXTRoNiaN

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 2222,00
Produkt udlånt af: ASUS
DK distributør: Fourcom

BIOS



 

Første gang man går BIOS mødes man af EZ Mode billedet eller EASY versionen af BIOS. Skal man ikke overclocke eller justere på ret meget ud over det mest basale for opsætningen, så er det også rigeligt. Her får man hurtigt et overblik over systemets mange værdier. Helt i toppen til venstre ses tid og dato og i samme linje kan man ændre sprog. Sidste punkt på linjen er EZ Tuning Wizard som er et automatisk Overclockningssystem. Så følger CPU hastighed og temperatur samt bundkortets temperatur. I højre side vises justerings muligheder for Tuningssystemet, der er 4 indstillinger normal, stille, ydelse og strømspare. RAMmens navn og hastighed vises på næste linje sammen med info om X.M.P. er slået til/fra, der er længere inde info om det til tilsluttede SATA bootdrev. I højre side sættes boot prioriteten. Nederst ses status på systemets blæsere.



 

Her er jeg skiftet til Advanced udgaven og her bliver jeg fremover. Det første punkt på menulinjen med 8 punkter er My Favorites og herinde kan man opsætte hvilket er hvilke steder der skal defineres genveje til ellers direkte startes op i.



 

Næste punkt er Main som kun er et sted med en masse info om systemet og det eneste man kan stille på er dato og klokkeslæt samt system sprog.



 

I det tredje felt "AI Tweaker" bliver det for alvor interessant når man vil Overclocke CPU'en. Der kan her justeres på BClock og lidt længere nede sættes gangefaktoren på CPU'en.



 

Jeg er stadig på "Extreme Tweaker" bare længere nede på siden og hernede kan man justere på Vcore spændingen. Jeg har valgt at køre manuelt, men der også mulighed for at vælge at justere på f.eks. offset spænding.



 

Så er vi nået til fjerde punkt på menulinjen og det er "Advanced". Det er herunder man kan indstille og justere på de fleste af bundkortets mange indstillinger. Der er 12 linjer og herunder opsætter man bundkortets mange funktioner.



 

I menuen er vi nu nået til punkt 5 "Monitor" og det er herinde man kan overvåge systemets blæsere og temperaturer.



 

Længere nede ad siden får man også info om systemets Spændinger. Det er også her man kan få oplysning om en eventuel tilsluttet AIO køler hvis man bruger stikkene til W in og out. Det er vandkølings folket der her kan tilslutte følere for flow. Temp proben kan aflæses højere oppe.



 

Næste og 6 punkt på Menulinjen er "Boot" og herinde er det muligt at opsætte hvilket drev man ønsker at starte på. Det er også herinde man vælger om BIOS starter i EZ eller Advanced Mode. Det er også muligt at slå Fast Boot til/fra samt bestemme hvad der sker ved næste Boot normal eller fast Boot.



 

Her er jeg længere nede i Boot og her kan man så vælge boot drevet eller Override til et helt andet drev.



 

I menulinjen er vi nået til "Tool" eller værktøjskassen. Det er her man går ind hvis man f.eks. vil bruge ASUS EZ Flash Utility. Skal man have slettet sin SSD på en sikker måde ved f.eks. salg kan man bruge Secure Erase. Det er også herinde man kan gemme sine OC profiler så de senere kan hentes frem igen.



 

EZ Flash programmet ser således ud og man vælger bare hvor der skal ledes efter en ny BIOS fil f.eks. en USB stick. EZ SSD Secure erase er også ret ligetil. SSD'en vises og man vælger den blot og siger go.



 

ASUS Overclocking Profile er stedet hvor man kan gemme og efterfølgende hurtigt loade igen senere.



 

Sidste punkt på menulinjen er "Exit" og det taler nærmest for sig selv. Det er her man gemmer sine BIOS indstillinger eller vælger at forbigå ændringerne og bare gå i Windows. Det er også muligt herfra at boot til EFIshell via en USB stick.



 

Her har jeg trykket på Ur og dato i venstre side af det er så en genvej til hurtig indstilling af dato og tid.



 

Jeg er fortsat hen ad linjen foroven og er nået til Q-Fan Control og herunder kan man indstille sine blæsere ved at vælge dem i venstre side og derefter vælge om styringen skal være PWM eller ren spænding. Hastigheden kan sættes under grafkurven fra standard til manuel.



 

Under EZ Tuning kan man få bundkortet til at lave et automatisk OC, det giver som regel max. et par hundrede MHz. Jeg tog billedet mens jeg Manuelt Overclockede derfor står start frekvensen til 4,1 GHz. Men under normale forhold med systemet kørende default er det bare at trykke på next knappen.

 

På næste side følger lidt om softwaren.

 

 

KleitusIV
 
Redaktør
Tilføjet:
30-03-2017 10:11:23
Svar/Indlæg:
4295/306
Tak for testen!!

En idé til fremtidige AM4 bundkort test er at have et afsnit om RAM kompatibilitet. Jeg ved godt det kræver man har en stribe ram at teste med og det er nok svært, men det er et af de største spørgsmål omkring AM4 bundkort. Ram hastighed er vigtigt for Ryzen, men det er ikke alle kombinationer der fungerer og nogle bundkort har svært ved at køre 3200mhz eller højere. Så et afsnit hvor man tester muligheder med 2 moduler, 4 moduler, single/double sided, forskellige størrelser osv og hvor godt bundkortet er til at håndtere dette.

Det er selvfølgelig svært hvis man kun har et enkelt ram-sæt liggende. 🙂


The
 
Chefredaktør
Tilføjet:
30-03-2017 11:13:22
Svar/Indlæg:
4741/1690
#1

Din ide og hensigt er fin og jeg forstår din point, men desværre ligger vi ikke inde med ernorme mængder af forskellige DDR4 RAM - og selve testen på mange forskellige RAM i et afsnit hvor man tester muligheder med 2 moduler, 4 moduler, single/double sided, forskellige størrelser osv og hvor godt bundkortet er til at håndtere dette. vil forsinke artiklerne 3-4 uger...

Men hvad vi kan, er i artiklerne indsætte link til producenternes evt. CPU og RAM kompatibilitet lister.


The Boss


Renissen2
 
Senior Skribent
Tilføjet:
30-03-2017 11:21:53
Svar/Indlæg:
2045/273
#1

Ja som The boss skriver det vil blive alt for omfattende, og jeg har et sæt 3200 MHz RAM som fast testsæt, det bruger jeg til alle bundkort.

Når man køber et bundkort er det nærmest et "must" at man går ind og checker QVL listen på det påtænkte bundkort så sparer man sig selv for meget ærgrelse. 🙂


dMITIj
 
Elitebruger
Tilføjet:
30-03-2017 13:34:44
Svar/Indlæg:
1864/156
Ja tak for testen.

Jeg synes dog i skulle se om i ikke kunne teste AM4 bundkort med en Ryzen 1700 da det er den langt de fleste vil købe/bruge pga pris kontra ydelse.


Renissen2
 
Senior Skribent
Tilføjet:
30-03-2017 14:10:40
Svar/Indlæg:
2045/273
#4

Tja måske rigtigt nok men nu er jeg startet med 1800X. Jeg kunne nu heller ikke Overclocke den til 4,1 GHz så også derfor. 🙂


KleitusIV
 
Redaktør
Tilføjet:
30-03-2017 14:43:57
Svar/Indlæg:
4295/306
Renissen2 det er jeg fuldstændig klar over og det er absolut ikke en kritik af vores test. 🙂

Det var bare en tanke fordi man læser om det alle steder ifht udfordringer med ramhastigheder på Ryzen platformen, og hvis/når jeg skal vælge bundkort vil det være det jeg skal undersøge dybt før jeg vælger.

Men det vil næsten være en særskilt artikel i sig selv. 🙂


Svaret blev redigeret 1 gang, sidst af KleitusIV d. 30-03-2017 14:45:24.


dMITIj
 
Elitebruger
Tilføjet:
30-03-2017 15:05:25
Svar/Indlæg:
1864/156

#4

Tja måske rigtigt nok men nu er jeg startet med 1800X. Jeg kunne nu heller ikke Overclocke den til 4,1 GHz så også derfor. 🙂

Renissen2 skrev d. 30-03-2017 14:10:40


Skal det forstås som at du har prøvet Ryzen 1700 i dette mobo?

ved godt du er startet med 1800X men det kan jo nå at laves om inde du/i får lavet for mange test med den 1800X som folk alligevel ikke køber 🙂 altså kommende test vil være mere attraktive for den alm bruger af dette site :yes:


Renissen2
 
Senior Skribent
Tilføjet:
30-03-2017 16:14:19
Svar/Indlæg:
2045/273
#7
Nej jeg tester ikke bundkort med flere CPU'er. 🙂 Det vil jo så være lidt ærgerligt for dem der så køber en 1800X CPU.

Men jeg kan godt se pointen. 😛