BIOS
Sådan tager BIOS'en sig ud når man første gang har trykket på Delete eller F2. Det er den tilstand der hedder EZ eller Easy mode. Skal man ikke ned og Overclocke CPUén behøver man faktisk ikke gå længere ned i BIOS. Her er det muligt at køre OC på RAMmen, overvåge CPU og RAM samt se deres frekvenser og herinde er det også muligt at vælge sit Boot drev.
Her har jeg skiftet til Advanced Mode og det er her jeg bliver i det efterfølgende. I denne Mode er BIOS'en overordnet styret af en menulinje som har 8 felter. My Favorites er stedet hvor man kan indrette sin BIOS personligt på hvad og hvilke funktioner/menuer man vil have adgang til når man går i BIOS.
Andet felt hedder "Main" og her er blot en masse info om systemet og der er her man sætter Tid og Dato længere nede.
I det tredje felt "AI Tweaker" bliver det for alvor interessant når man vil Overclocke CPU'en. Lidt længere nede sættes gangefaktoren på CPU'en. I AI Tweaker kan man også Manuelt opsætte sine RAM indstillinger. Længere nede på siden i "AI Tweaker" kan man justere på Vcore spændingen. Jeg har valgt at køre manuelt. Man kan også sætte systemet til at køre D.O.C.P og det vil så overclocke RAM som jeg har gjort her, Så sættes RAM timings automatisk og det fungerede perfekt lige ud af boxen.
Så er vi nået til fjerde punkt på menulinjen og det er "Advanced". Det er herunder man kan indstille og justere på de fleste af bundkortets mange indstillinger. Der er 9 linjer og jeg nævner nogen af dem ved linjenummer herefter.
Linje 1 Har at gøre med TPM indstillinger og her kan der vælges mellem AMD's fTPM eller en anden TPM. Næste linje vedrører indstillinger i selve CPU'en, bl.a. kan forskellige states og modes slås til/fra.
I linje 3 opsættes en masse parametre for SATA portene. Linje 4 er System Agent SA Configuration. Herinde kan man slå f.eks. LAN kort og lydkort til og fra. Det er også her man helt kan slukke helt for LED lyset.
På linje 5 som er APM kan man indstille hvordan systemet skal starte op igen efter et strømsvigt. I linje 6 kan man slå netværksstakken til/fra og eventuelt konfigurere den.
På billedet til venstre som er Linje 7 SSD/HDD Smart info og her vises Smart data for OCZ Vector SSD'en. På billedet til højre konfigureres USB på bundkortet.
I menuen er vi nu nået til punkt 5 "Monitor" og det er herinde man kan overvåge systemets blæsere og temperaturer.
Næste og 6 punkt på Menulinjen er "Boot" og herinde er det muligt at opsætte hvilket drev man ønsker at starte på. Det er også herinde man vælger om BIOS starter i EZ eller Advanced Mode. Det er også muligt at slå Fast Boot til/fra samt bestemme hvad der sker ved næste Boot normal eller fast Boot.
I menulinjen er vi nået til "Tool" eller værktøjskassen. Det er her man går ind hvis man f.eks. vil bruge ASUS EZ Flash Utility.
Under TOOLS finder man ASUS EZ Flash værktøjet som bruges til at opdatere sin BIOS med, det kan man gøre via nettet eller en USB Stick.
Det er også herinde man kan gemme og loade sine gemte OC profiler og give dem passende navne.
Sidste punkt på menulinjen er "Exit" og det taler nærmest for sig selv. Det er her man gemmer sine BIOS indstillinger eller vælger at forbigå ændringerne og bare gå i Windows. Det er også muligt herfra at boot til EFIshell via en USB stick.
Vælger man Q-Fan control er det en genvej til justering af blæserne og herinde kan man vælge om blæserne styres via PWM eller bare Volt. Der er også forud definerede profiler som kan vælges f.eks. Silent eller Turbo. Det er også muligt selv at styre blæserne manuelt. Bundkortets 3 blæserstik er repræsenteret i venstre side og man klikker bare på det stik man vil justere på.
EZ Tuning Wizard er også en mulighed i samme linje som Q-Fan, her overgiver man kontrollen til bundkortet der så forsøger at levere et mindre OC.
På næste side ser jeg nærmere på den medfølgende software.