Korrekturlæser: 
Billed behandling: 
Oversættelse: 

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 
Produkt udlånt af: Asrock
DK distributør: n/a

Kortet





Asrock AM2NF4G-SATA2 er micro-ATX, og det giver selvsagt ikke meget plads til at placere komponenterne på. Men kortet er faktisk ganske veldesignet, der er ingen konflikter, når man skal samle maskinen, og det er rimelig nemt at komme til, selvom alt er presset lidt sammen.



Chipsettet er passivt kølet for begge chips' vedkommende, hvilket altid er rart. Sydbroen (som er det egentlige chipset, "nordbroen" er grafikchippen) bliver kølet af en ret lille profil, fordi den ellers ville kunne komme i vejen for grafikkortet. Det resulterer så også i, at chippen bliver meget varm, men det lader ikke til at være noget problem, jeg har ikke haft stabilitetsproblemer. Rundt om sydbroen ses IDE-, floppy- og SATAII-portene plus de forskellige connectore til USB mm.

Udvidelsesportene er fra syd mod nord 1 HDMR-port, 1 PCI-Express x1, 2 PCI og 1 PCI-Express x16. Som man kan se, er der utrolig lidt plads mellem øverste port og nordbroens køleprofil, så et grafikkort med køleprofil på bagsiden er udelukket på dette bundkort.



De fire RAM-sokler er farvekodede efter den sædvanlige logik: Hvis man skal have to RAM-blokke til at køre dual channel, skal de sættes i porte af samme farve. På den anden side af cpu'en findes ATX-strømstikkene, som er ret lette at komme til. Det kan bemærkes, at Asrock har været gode ved os med lidt ældre strømforsyninger med de almindelige 20pin og 4pin stik.

Selve CPU-socket'en er tæt omkranset af diverse komponenter, så det kan være svært at få store kølere monteret her. Men det kan nok ikke være meget anderledes på et micro-ATX bundkort.



Og her I/O-portene, der som nævnt i specifikationerne er:

  • 2 stk. PS/2 porte.

  • 1 stk. parallel port.

  • 1 stk. VGA port.

  • 4 stk. USB2.0 porte.

  • 1 stk. RJ45 LAN port.

  • 6 stk. lydstik.


  • Da AM2 er en forholdsvis ny socket (og dette er det første AM2-bundkort, jeg har testet), skal vi lige se nærmere på dens udformning.



    På det højre billede har jeg pillet CPU-rammen fra et socket 939 bundkort af (Asrock 939Dual-Sata2) og lagt det ved siden af det her testede AM2NF4G-SATA2, så man kan se forskellen på de to. Selve socket'en er der ikke den store forskel på (af udseende), men der er lavet en del om på rammen til køleren. Det er tydeligt at se, at en køler til socket 939, som skal monteres i hullerne i enten rammen eller bundkortet, ikke passer på AM2. Det kan også godt se ud som om, den nye sockets ramme er længere end den anden, da hullerne sidder længere væk fra hinanden. Men clip'en til montering af køleren sidder faktisk i præcis samme afstand på de to sockets. Så hvis man har en clip-monteret køler til sit socket 939, kan den muligvis også monteres på AM2, hvis den kan være der i bredden. Det modsatte kan i hvert fald lade sig gøre, jeg kunne uden problemer montere min køler til socket AM2 på et 939-bundkort.

    Jeg synes personligt, det er mærkeligt, at AMD har lavet designet så meget om, at man ikke kan bruge sin gamle køler til socket AM2. Det er selvfølgelig fint med forandring og forbedringer, men jeg kan bare ikke se fordelen ved den nye sockets ramme. Den er så vidt jeg kan se ikke bedre, bare anderledes. Og AMD har muligvis skudt sig selv i foden på denne måde - hvis man i forvejen ejer en god og forholdsvis dyr køler, som man er glad for, kan udgiften til en ny køler af samme kvalitet muligvis afholde én fra at opgradere til AM2. Ofte kan man endda bruge sin gamle køler til socket 775, så man måske lettere vælger at skifte til Intel, hvis man vil skifte.

    Til sidst lige et billede af RAM, CPU og køler monteret, så man kan se, hvordan det fungerer:

    Emillos
     
    Overclocker
    Tilføjet:
    04-09-2006 14:18:29
    Svar/Indlæg:
    14079/622
    Det er da et dejligt bundkort :)...

    Med en billig CPU og et Pinmod, så kører bussen :P



    Stensgaard
     
    Elitebruger
    Tilføjet:
    04-09-2006 20:24:24
    Svar/Indlæg:
    2620/327
    #1 Ja, det er ret fint, hvis man skal have et billigt system - og ifølge THG er en AMD 3500+ stadig den cpu, der giver mest ydelse for pengene.