Test og overclockning
Med det indledende på plads, er jeg nu klar til at teste ENERMAX Liqtech 280 TR4 II. Proceduren er: CPU "stress" test ved CPU-Z Stresstest.
- Idle temperaturer aflæses efter reboot og 10 min idle
- Load temperaturer aflæses efter reboot og 10 min CPU-Z stress CPU test
- Støjniveau måles både ved idle og load med en APP på mobilen kaldet lydmåler, den måler dB niveauet som et gennemsnit over et minut.
Testmaskinen består af:
Test maskinen består af følgende hardware :
- Bundkort: ASUS Prime X399-A
- CPU: AMD Threadripper 1950XX @ 3,4 GHz
- PSU: Corsair X1000
- RAM: 4x8 Corsair Dominator Platinum DDR4 2666MHz
- Grafikkort: ASUS STRIX GERFORCE GTX 1080 8Gb
- SSD: Samsung 960 M.2. 500 GB
- Køling: ENERMAX LIQTECH 280 TR4 II
- OS: Windows 10 Pro
Til sammenligning: NZXT Kraken X61 AIO
Testprogrammer:
- CPU-Z Stresstest.
- ASUS AI Suite til temperatur måling
- APPen lydmåler
Vi starter med stock som er 3,4 GHz med turbo slået til.
Jeg har brugt det Fraktal Design R6 som nu er mit testkabinet til kølere. BIOS fik indstillingen "Silent" på kabinetblæserne da det nærmest gør dem lydløse. Denne køler har spændings styrede blæsere og er monteret via en medfølgende adapter (y-Splitter) til bundkortets CPU blæserstik så den selv får lov til at regulere op og ned.
Jeg lægger ud med stock hastighed både 3,4 GHz og som vist på billedet er 4,1 GHz kaldt OC i graferne.
Vi starter på 3,4 GHz og her klarer ENERMAX AIO'en sig fint på kun 20dB i støjniveau og det er nærmest lydløst. Temperaturen ligger omkring de 30 grader og det er faktisk OK for denne 16 kernede CPU. Da NZXT kan køre både i Silent og Performance mode så tester jeg her først i Silent mode ENERMAX LIQTECH kører hele tiden i PWM styrings mode.
Sætter vi Load på ENERMAX Liqtech 280 ser det stadig meget fint ud med støjen som dog er mere hørbar nu. ENERMAX køleren når kun op på 50 grader ved kørsel af testen og det er stadig et godt stykke fra de 68 grader som Threadripperen helst ikke skal over.
Når vi giver CPU'en lidt OC så stiger støjen kun lidt, til gengæld går temperaturen op på 33 grader som ikke er meget højere end ved stock hastigheden, så CPU'en drosler pænt ned når den intet laver.
Ved de 4,1 GHz Load stiger temperaturen en del og rammer 73 grader som er over maks. for CPU'en. Det er dog alligevel ganske pænt når man tænker på at de 16 kerner og 32 tråde her kører fuldt skrald på køleren. støjen er her målt til 30 dB selvom det burde være 28 dB, men OK det er jo en gennemsnits måling. NZXT Køleren kunne slet ikke køle lige så effektivt som ENERMAX køleren og temperaturen røg op på 82 grader + Jeg valgte at stoppe på de 82.
Herunder følger så testene en gang til men denne gang med NZXT køleren kørende på Performance.
Da ENERMAX køleren kører med PWNM styring vil resultatet her blive at naturligvis er NZXT køleren koldere, men det har sin pris i en konstant støj fra blæserne som kører højt hele tiden.
Sætter vi load på kølerne ligger de ret ens i støj, men ENERMAX AIO'en er alligevel en del koldere end NZXT
GIVER vi igen CPU'en 4,1 GHz så falder støjen igen til under det som NZXT Kraken X61 leverer af dB niveau og igen er CPU'en køligst med NZXT køleren da blæserne hele tiden kører.
Ved Overclocket på de 4,1 GHz stiger støjen yderligere på NZXT køleren og også på ENERMAX køleren. Det er dog NZXT der støjer mest. Temperaturen når nu op på 73 hvilket er 5 grader over den anbefalede temperatur, men det kan bedre forsvares. NZXT køleren klarer her ved fuldt skrald at holde CPU'en på 77 Grader og det kalder jeg noget højt eller uacceptabelt i længere tid.
Konklusionen følger på næste side