Test: Dell 1200MP Projektor

Diverse d.  31. august. 2006, skrevet af Lockheed 7 Kommentarer.  Vist: 18221 gange.

Korrekturlæser: 
Billed behandling: 
Oversættelse: 

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 
Produkt udlånt af: Dell
DK distributør: Dell

Testen


Indledningsvis skal jeg beklage fraværet af et lærred. I mangel af et sådant har jeg ryddet min fjernsynshylde og testet projektoren på en helt flad væg 280 cm bred og 220 høj. Væggen er som nævnt en helt plan væg med glasfilt og malet hvid.

Og vær særligt opmærksom på ikke at lade den miserable kvalitet af billedmaterialet gå Dell projektoren imod. Det er som de fleste ved ikke specielt nemt at tage billeder i et mørkt rum uden blitz, når man samtidig ryster på hænderne. De fleste billeder skulle dog gerne give en indikation af hvad det er jeg snakker om i teksten.



Projektoren er stillet op i en højde af 120 cm fra gulvet og i en afstand af 340 cm fra væggen.

Til at teste projektoren har jeg anvendt en bærbar computer til vurdering af præsentationsdelen i Dell 120MP, en Kiss DVD afspiller til at teste ved film og slutteligt selvfølgelig et TV signal, for at se kvaliteten af dette.

PassMark Monitortest v.2.2
Ovennævnte program bruger vi normalt på www.hardware-test.dk til test af skærme. Det fortæller ikke noget decideret om projektoren, men giver nogle indikationer på ydelsen fra den. Især ses efter om der er en god kontrast og sidst men ikke mindst om opdateringshastigheden er i orden.

Dell 1200MP projektoren leverer en nogenlunde kontrast - både sort/rød og sort/blå er meget realistiske og fri for synlige bjælker. Der opstår lidt problemer, ved den sort/hvide, hvor der som billedet gerne skulle indikere, opstår bjælker i det hvide felt. Dette er dog ikke et fænomen, man lægger mærke til i praksis.



Når projektoren skal igennem pixel persistance testen er der ikke de store problemer. Projektoren opdaterer i stil med de allerbedste LCD skærme og har kun enkelte hakker.







DVD-film
Til at lure projektorens ydelse af i forhold til DVD film, har jeg anvendt Ringenes Herre i 16:9 format og Liar Liar i 4:3 formatet.



En fed film med masser af effekter. Projektoren klarer jobbet fint, farverne er gennemgående meget fine og opdateringen også meget fin. Ved de meget mørke passager i filmen krævede det dog at jeg lige fik rullet gardinerne for i stuen for at kunne få alle detaljerne med.



Liar Liar med Jim Carrey klarer Dell projektoren ikke helt så godt som den gjorde med Ringenes Herre. Det er som om farverne ikke adskilles helt så godt og derfor flyder noget sammen. Med denne film var oplevelsen af, at opløsningen på 800*600 måske ikke er helt tilstrækkelig også mere tydelig end ved den foregående film. Ikke dermed sagt at det var en dårlig oplevelse, det er stadig fedt med et kæmpe billede hjemme i stuen.

Generelt er mine filmoplevelser med Dell 1200MP projektoren gode. Størrelsen på billedet gør mere end man tror. Jeg har naturligvis ikke set film med den indbyggede højtaler, men med et sæt Logitech Z-5500 tilsluttet. Den indbyggede højtaler kan som tidligere nævnt dog godt anvendes, men det er sgu lidt ødelæggende for oplevelsen med det store lærred.





PowerPoint


Her viser Dell projektoren virkelig hvad den er god til. På alle områder i forbindelse med afvikling af præsentationer, træder den ved siden. Den viser et meget roligt billede, som er meget behageligt at kigge på og opdateringen er helt i top. Der er ikke på noget tidspunkt antydning af bjælker, som der var i forbindelse med Passmark testen.

Ingen tvivl om, at netop præsentation er Dell 1200MP projektoren absolutte force.





TV signal
Lidt for at tilfredsstille min egen nysgerrighed, har jeg valgt også at kigge på om en projektor i denne prisklasse vil være god nok til, at afløse mit normale husalter og måske tage pladsen i stedet for et LCD TV. Jeg har derfor siddet i nogle timer og set lidt forskellige gode og mindre gode TV udsendelser og vi starter med en udsendelse om elefanter.



Her udmærker projektoren sig faktisk overraskende. Bortset fra at elefanten døde, var det en fornøjelse, at se denne dokumentar via Dell projektoren. Der var ikke den sammenflydning af farver jeg oplevede med Liar Liar DVD filmen.

Næste program jeg lurede var en fodboldkamp. Sport er som regel en god indikator for opdateringshastighed når man står foran indkøb af f.eks. et LCD fjernsyn, så mon ikke en fodboldkamp vil kunne afsløre en sløv opdatering på en projektor.



Skulle nogen være interesseret er det kampen mellem Barcelona og Sevilla. I denne del af testen overrasker Dell projektoren igen positivt. Det var i lighed med mange af de andre TV udsendelser jeg så en fed oplevelse, at se kampen i så stort et format. Der var ingen problemer med opdateringshastigheden. Spillerne optræder ikke helt så skarpt, som var det på et 32" standard TV, men igen spiller opløsningen på 800*600 nok en væsentlig rolle.

AXE
 
Elitebruger
Tilføjet:
31-08-2006 17:49:38
Svar/Indlæg:
1135/38
Hvad ingen Spil test via PC eller X360?



Cykelskur
 
Elitebruger
Tilføjet:
01-09-2006 09:10:36
Svar/Indlæg:
151/10
Kan du forklare nærmere når du skriver at det understøtter HD men den skalerer ned?

Så understøtter den vel heller ikke HD?



Lockheed
 
Elitebruger
Tilføjet:
01-09-2006 14:50:58
Svar/Indlæg:
503/516
#2 Den understøtter HD på den måde, at den kan "afkode" et HD signal og vise det, men grundet dens lavere opløsning, skalerer den HD signalet ned til dens egen højeste opløsning.

Mvh




cornerrage
 
Elitebruger
Tilføjet:
03-09-2006 14:20:31
Svar/Indlæg:
3532/303
Synes lidt spil ville være på sin plads, også selvom det kun er 800 x 600.



jAMBAZZ
 
Elitebruger
Tilføjet:
05-09-2006 09:55:41
Svar/Indlæg:
156/18
Nu er der forhåbentlig nogle som kan sætte mig på plads såfremt jeg tager fejl.

#3, er HD ikke en poppet måde at betegne opløsningerne 1366x720 og 1920x1080, altså to gængse widescreen opløsninger. Jeg mener ikke der er noget som skal "afkodes", men måske tager jeg fejl?

Uanset hvad kan det ikke være ønskværdigt at omforme et widescreen 2:1 cinemaformat som HD, til 800x600 som er 4:3.
Hvad siger I andre?



B@NG
 
Elitebruger
Tilføjet:
05-09-2006 10:13:18
Svar/Indlæg:
3640/1231
Naah, jeg tror ikke du kan sætte det så simpelt op som du gør det der.

Hvis en film er optaget i ultra lav kvalitet, men bare er i opløsningen 1366x720 f.eks. tror jeg ikke den bliver godkendt som værende "HD" altså High Definition.

HD-Ready er derimod en anden ting, for TV der er "HD-Ready" skal jo bare kunne klare et x720 eller et x1080 signal, altså en native opløsning.

Problemet er jo netop at alle (tror jeg da :00 ) kan modtage signalet, men skalerer bare hvis de ikke lige er gode nok.

Men nej, det kan aldrig være optimalt at omforme/skalere et signal uanset hvad det er fra og til, medmindre det er i samme størrelsesforhold :)



cornerrage
 
Elitebruger
Tilføjet:
05-09-2006 10:38:32
Svar/Indlæg:
3532/303
Så vidt jeg har forstået er HD et digitalt signalt som skal have en chip/algoritme et eller andet for at kunne oversætte det til billede. Mener ikke at et fjernsyn der ikke er HDready kan vise formatet, ej heller cropped.
Så jo, den er HD ready, nej, den har ikke en HD opløsning :)