Test: NorthQ NQ-3851A

Køling d.  04. november. 2006, skrevet af Emillos 1 Kommentarer.  Vist: 8823 gange.

Korrekturlæser: 
Billed behandling: 
Oversættelse: 

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 
Produkt udlånt af: NorthQ
DK distributør: Datapoint

Montering



Hvorvidt en køler er svær at montere er naturligvis vigtigt. Ikke kun mht. tiden det tager at påmontere den, men også om køleren er så tung og uhåndterbar, at man risikerer at knække kernen.
Nok er NorthQ køleren tung set i lyset af sin kategori, men heldigvis er den forholdsvis let af sætte på.
Allerførst skal vi have standardkøleren af, og afspritte kernen.



Til at starte med skal de små heatsinks til rammene sættes på, da det er noget nemmere at bakse med når der ikke sidder en kæmpe heatsink på grafikchippen. Det er vigtigt at man husker at afspritte rammodulerne, så den termiske tape på køleprofilerne kan få ordentligt fodfæste. Herefter er det bare af med plastikbeskyttelsen, og på med dem.



Efter det, skal vi i gang med at samle monteringsgrejet der skal sidde på bagsiden. Egentlig er bare 2 skruer gennem afstiveren, en møtrik på hver af disse og en gummiring til at beskytte kortet. Skruerne kan lige nå igennem hullerne på grafikkortet, og så er det bare på med en møtrik yderligere, plus en skrue i hver side af køleren.



Altså kræver det hverken at man har en doktorgrad eller er specielt fingernem, for at montere kobbermonstrummet.


Et smukt syn..



Testen



Nu er det blevet tid til at se det mest væsentlige; nemlig hvordan køleren yder. De to modstandere i denne omgang, er testgrafikkortets(Ati Radeon x800) standardkøler og Zalmans populære vf-700cu.
X800's strømforbrug ligger i øvrigt på omkring 15W ved idle og 50W ved load, hvilket er på højde med et 7900gt som dog bruger lidt mere strøm i idle tilstand.


Sådan testede vi:
Stockkøleren kørte på intet tidspunkt på 12V, da den larmede rigeligt på de ~60% blæseren kører normalt. I 5V-målingerne låste jeg blæserhastigheden fast til 39% med Rivatuner, hvor den ikke støjede så meget igen.
De 2 andre kølere, heriblandt NQ-3851A'eren, var sat til enten 12v/5v vha. en molexconverter.
Testene blev kørt i et Gigabyte 3Daurora570, med en kabinettemperatur på ~33 grader ved load, og ~30 grader i idle-tilstand. Load blev målt efter en halv times artifactscan i programmet AtiTool(beta), mens idle blev målt efter ½ time på skrivebordet efter load.



Lad os få kølerne på, og se hvad de kan præstere.



Ved idle bruger grafikkortet ikke ret meget strøm, hvilket også afspejler sig i testresultaterne - alle kølerne holder temperaturen behageligt nede. NQ-3851A er bedst, men dog skarpt forfulgt af den mindre køler fra Zalman. Mon det samme billede tegner sig, når vi sætter blæserne i lydsvag tilstand?



Det må man sige det gør. Til gengæld kan vi se, at den testede køler kun mister en grad ved at skrue ned for blæseren.


Men nok om idle; det virkeligt interessante ligger når grafikchippen arbejder. Så lad os tæske grafikkortet lidt, og se om vi kan få temperaturerne deropad.



Her kan vi se, hvorfor det virkelig kan betale sig at skifte køler på ens grafikkort. Ikke nok med at støjen er lavere, temperaturerne er også ~20 grader lavere end med standardkøleren!
Den testede køler ligger i front, men er skarpt forfulgt af vf700'eren.



Ved 5 volt taber de 2 highperformence-kølere begge 2 grader i forhold til 12V. NorthQ køleren er naturligvis stadig i front. Men ikke så meget som jeg havde troet og håbet på.


Støj

Køleren larmer i øvrigt, som en 2500RPM blæser nu en gang gør - en del, men ikke ubehageligt meget. Ved 5 volt er blæseren i store træk uhørbar.



Efter MO's eksempel, har jeg udarbejdet en støjvideo, som du kan se her :)
Erroneus
 
Elitebruger
Tilføjet:
06-11-2006 18:25:01
Svar/Indlæg:
673/19
Så virker VF900 som et bedre køb.