Innovation/teknologi
Geforce7900-serien er indtil videre været nvidia's dyreste grafikkort, hvor 7900GS er det billigste. Alle 7900-grafikkort har en G71-chip under køleren og dette har 7950GT selvfølgelig også. GT-betegnelsen er ofte en af nVidia's mindste navne, hvor kun GS og LE ligger under.
7950GT minder, som navnet antyder, rigtig meget om Geforce7900GT. Printet er det samme, funktionerne er de samme, køleren osv. Den store forskel ligger i at 7950GT har 512MB ram hvor 7900GS og GT har 256MB. Om det er de ekstra 500kr værd kan være svært at overskue. Mange tror at det er det samme som 50 til 100% ekstra ydelse.
Og det vil jeg gerne afsløre, at det er det ikke. Forskellen vil kunne mærkes, eller også vil den ikke kunne mærkes. De ekstra 512MB ram kan indeholde flere informationer om spillet, men de kræver så også at spillet er tungt nok. Og det er det meget sjældent. De fleste spil-udviklere stiler efter at flest muligt kan bruge deres pil, og ikke kun det fåtal der har 512MB grafikram. For at udnytte de 512MB ram kræves det altså, at spillet understøtter det, at man spiller i høj opløsning (gerne mere end 1600x1200) og i højeste detaljer. Ellers er det ikke noget man vil bemærke.
G71-chippen er en videre-udvikling af nvidia's G70-chip. Faktisk er forskellen ganske lille, og mange regnede oprindelig med at G71 ville booste ydelsen ganske alvorligt. I stedet havde nvidia lavet en lignende chip der var langt billigere at producere, så de nemmere kunne konkurrere på prisen. 7950GT er en chip der har alle dele aktiveret, og derfor er ydelsen det højeste som nvidia kan levere for tiden per hz. Chippen er selvfølgelig DirectX9, og med den nyeste shader3.0-støtte. Det betyder at det vil være perfekt til det kommende Windows-vista.
G71-chippens rå ydelse testes herover. Det kaldes Fillrate, og beskriver hvor mange pixels den kan lave i sekundet. Da G71 kan lave op til 24pixelberegninger ad gangen (kaldet 24 pipelines) er det en chip med meget overskud. Dog kan den maximalt lave 16pixels ad gangen(kaldet ROPs). Det lyder skørt, men mange effekter bruger flere pipelines ad gangen, og derfor vil det være spild af transistorer at sætte flere ROPs på.
Stjernen betyder at, at de er testet på en Intel E6700, uden stjerne en AMD 4000+.
Yderlige egenskaber
PureVideo er nVidia's ord for video-dekodning. Geforce7-serien har selvfølgelig Pure-video-egenskaber der skal give den bedst mulige TV-oplevelse. PureVideo beskriver bl.a. muligheden for HD-dekodning der med det nye Digitale TV, HD-DVD'er og BluRay-Diske'er er muligt. Der er meget forskel på hvor meget kortene understøtter, men fra 7600GT og opefter er det hele pakken.
http://www.nvidia.com/page/purevideo_support.html
SLi De største nyere nVidia grafikkort understøtter SLi. Kort fortalt betyder det, at hvis man har et bundkort der er SLi-mærket kan man bruge to ens nVidia-grafikkort, og udnytte deres samlede kræfter på en skærm. Vi snakker om Geforce7100GS og større.
FSAA står for Full Scene Anti Aliasing, og er med til at give en fiktiv højere opløsning end det ellers ville være muligt. En egenskab der især er en fordel på fladskærme der kun har en til to ægte-opløsninger. 4x, står for 4 gange så mange pixels, og det giver sig til syne på skærmen som få eller ingen blinkende pixels, og ingen ujævne og hakkede kanter. Geforce7-serien har derudover flere typer. Den nyeste er transperancy-FSAA der skal kombineres med den almindelige. Her får glas og hegn der er usynlig for den normale FSAA-metode også en omgang.
Texture-Filtrering Er en egenskab der er på næsten alle grafikkort. Idéen er at man oprindeligt har opbygget computerspillene for den bedste ydelse. For at grafikkortet får mindst muligt at lave, er detaljerne ikke så fine dybt i billedet som forrest. Det gør at overgangene mellem de dele med færre detaljer op til dem med mange, bliver meget tydelig. Og problemet løses med filtrering. Det nyeste hedder Anisotrofisk Filtrering og kan bruges af praktisktaget alle grafikkort efter år 2000. nVidia bruger en løsning der kaldes adaptiv og filtrerer kun de mest synlige steder i billedet for den bedste ydelse.
Strømforbrug
Geforce7900GTs strømforbrug er ganske lavt. NVidia har virkelig formået at lave et grafikkort der kan spare på strømmen og dermed også varmen. 7900-serien og dermed også 7950GT er en perfekt hvis man ikke ønsker sig et varmemonster, en strømsluger - og stadig vil have en god ydelse.
Teknologisk set er dette kort med i toppen. Men med udsigten til nye DirectX10-grafikkort, må vil efterhånden nedtone det en smule. Men da der ikke findes andet endnu giver vi alligevel 4, da det understøtter alt hvad man kan ønske sig, samt at det har et rigtig fornuftigt strømforbrug..