Korrekturlæser: jmose
Billed behandling: freak_master
Oversættelse: jmose

Pristjek på  3425,00
Produkt udlånt af: MSI
DK distributør: Proshop.dk

Design / Layout

MSI har valgt sorte farver, hvilket falder i god jord hos de fleste der vil have et flot bundkort der kan ses i et kabinet. Bundkortet har standard ATX mål, hvilket betyder at det er 30,5 cm langt og 24,4 cm bredt.

 

Under den store heatsink finder vi 3 M.2 pladser, og selvom MSI har fået plads til 3 ser vi stadig 3 PCIe x16 porte og 2 PCIe x1 porte. De to øverste PCIe x16 porte har direkte forbindelse til CPU'en og er beregnet til grafikkort. Bruges der to grafikkort kører disse porte x8. De sidste PCIe porte kører igennem chipsettet.

 

I bunden finder vi en tænd/sluk knap og en reset knap med Debug LED ved siden af. Dette LED display fortæller hvad der sker under POST, så hvis systemet går i stå kan man få et peg om hvad der kan være galt. Ved siden af tænd knappen ser vi en LED kontakt, denne bruges til at slå alt LED fra eller til på bundkortet, og kan bruges hvis man ikke kan lide det RGB MSI har brugt på kortet.

 

MSI har brugt alle 6 SATA 6Gb/s porte som chipsettet tilbyder, og her ser vi også et USB 3.0 front stik, sammen med et USB type C front stik.

 

Under den monteret VRM heatsink finder vi en Intersil ISL69269, som er en 12 fasers controller, men MSI har valgt kun at bruge 9 af dem. De første 8 bliver brugt til vcore og den sidste til VCCSA. Det betyder at der ingen strøm kan gives til den indbyggede GPU, hvorfor der ikke kan bruges Intel's Quick Sync funktion, og man får intet display output igennem bundkortet.
De 8 vcore PWM signaler går igennem en ISL6617, som ikke er en dobler men blot en driver der samtidig kan sende to PWM signaler ud. Jeg ville derfor ikke kalde denne VRM for en 16 fasers da der ikke er nogen dobler, men den kan alligevel balancere alle faser, hvorfor jeg heller ikke vil kalde den for en 8 fasers VRM.
De brugte Power Stage er ISL99390, som er 90A Smart Power Stage, hvilket ikke kun betyder at det er en af de kraftigste på markedet, men har samtidig indbygget temperatur sensor og strøm overvågning, og vil slå fra af sig selv hvis de enten bliver for varme eller der skulle ske en kortslutning. Disse faser er altså nogle af de største på markedet, og har den bedste effektivitet man kan få, så enten om man vil kalde denne VRM for en 8 fasers eller en 16 fasers kigger vi på en VRM der næppe bliver varm under pres.
Jeg vil dog hurtig nævne output filtreringen på denne VRM. Vi får nogle solid state kondensatorer som sidder lige op ad chokes, disse er specificeret af Intel til at skulle være der, men normalt ser vi disse være tættere på CPU soklen, eller også ser vi normalt flere kondensatorer i form af SMD eller tantalum. Jeg vil også nævne, selvom man ikke kan se det på billedet, så har MSI ikke smidt ret mange SMD kondensatorer på bagsiden af soklen, også noget vi er vant til at se efterhånden. Alle disse ting er med til at hjælpe Transient Repsonse på en VRM, hvilket betyder at man måske kan se et meget hurtigt dyk af volt ligesom CPU'en skifte fra intet at lave, til fuld load, hvilket i sidste ende kan vise sig i form af ustabilitet, da CPU'en måske ikke får nok volt i det afgørende nanosekundt. Det er ikke noget jeg kan teste, men blot en bemærkning.

 

Liste over ind- og udgange:

  1. Clear CMOS Button
  2. PS/2 Keyboard / Mouse Port
  3. 1G LAN
  4. 2.5G LAN
  5. Wi-Fi /Bluetooth Antenna Connectors
  6. HD Audio Connectors
  7. Flash BIOS Button
  8. USB 2.0 Ports
  9. USB 3.2 Gen 2 10Gbps (Type-A)
  10. USB 3.2 Gen 1 5Gbps (Type-A)
  11. USB 3.2 Gen 2x2 20Gbps (Type-C)
  12. Optical S/PDIF-Out