Test: NZXT N7 Z490 bundkort

Bundkort, Intel d.  27. december. 2020, skrevet af Renissen2 2 Kommentarer.  Vist: 9183 gange.

Korrekturlæser: donto
Billed behandling: Renissen2
Oversættelse: donto

Pristjek på  1775,00
Produkt udlånt af: NZXT
DK distributør: Komplett.dk

Layout / Design

 

 


Sådan tager Z490 bundkortet fra NZXT sig ud ovenfra. Et noget anderledes design, men helt i stil med deres kabinetter som det vil matche perfekt. Her er det den hvide version vi har fået tilsendt, men det findes også i en sort version. Det hvide metaldæksel er krænget ned over en sort plastik-del og det sidder egentlig ret godt fast selv om der ingen skruer er.

 


Her er dækslet fjernet og det ligner mere et "normalt" bundkort. Køleprofilerne til VRM'erne er dog stadig lidt specielle med de mange huller i den hvide plade ovenpå profilen. N7 bundkortet har 4 Ramslots og kan køre Dual Channel mode.

 


Her ses hele samlesættet fra NZXT og man kan her se den sorte plastdel som den hvide metaldel hænger fast i. plastdelen er skruet fast med en masse skruer. Den skal dog aldrig fjernes ved normal brug. Der er også 2 stk. løse plader med til afdækning af de områder man ikke umiddelbart bruger og de lukker også fint af mod grafikkort(ene). Samtidig er det dog stadig muligt at montere diverse PCIex1 kort da slottene er fri.

 


Her i venstre side er det Audiodelen der kigges ned på. Det er Realtek ALC 1220 codec der er brugt til 8 kanals Audio HD AUDIO 32 -bit/192 KHz DAC udgange. Der er naturligvis også brugt high end Audio kondensatorer i audiodelen. Det er Wi-Fi / Blutooth kortet man kan se under det øverste PCIe slot. Det har sin egen sokkel mellem de 2 grafikkort slots.

 


Køleprofilen ovenpå chipsættet er ikke specielt tyk, men den kan alligevel aflede varmen selvom der heller ikke er en lille blæser.

 


Z490 bundkortet har plads til 2 stk. 2280 M.2 SSDer og de kan begge køre med hastigheden PCIe 3x3. I underkanten har bundkortet i højre side en reset og en startknap. Rundt om på bundkortet og især i den underste del finder man diverse stik og knapper, de er her vist i listeform:

1 x 24-pin EATX power connector
1 x 8+4-pin ATX 12V power connector
1 x 4-pin CPU_FAN connector (Up to 24W per channel)
1 x 4-pin AIO_PUMP connector (Up to 24W per channel)
5 x 4-pin SYS_FAN connectors (Up to 24W per channel)
2 x NZXT RGB LED connectors
1 x 5V Addressable RGB LED connector
1 x 12V RGB LED connector
3 x USB 2.0 header (Up to 6 USB 2.0 ports)
1 x USB 3.2 Gen 1 header (Up to 2 USB 3.2 Gen 1 ports)
1 x USB 3.2 Gen 2 front panel header (For USB Type C)
4 x SATA 6Gb/s connectors
1 x M.2 Socket 3 with M Key, type 2242/2260/2280 storage device support (PCIe 3.0 x4 & SATA mode)
1 x M.2 Socket 3 with M Key, type 2242/2260/2280 storage device support (PCIe 3.0 x4 mode only)
1 x M.2 Socket 1 with E Key, (For wireless cards, supports CNVio)
1 x Power button
1 x Reset button
1 x Front panel audio connector
4 x POST LEDs

 


Her ses Strømforsyningen til CPU'en. Her kan der tælles 12 chokes, men desværre så betyder en choke ikke en fase, og bundkortet her er bestemt et godt eksempel herpå. NZXT kalder selv dette bundkort for et 8+2, hvilket kun er 10 faser. Grunden hertil er at VCCSA og VCCIO er blevet placeret ved siden af vcore og GPU strømforsyningen. Dette gør man normalt ikke, da den del af PCB'et hvor vcore skal gå fra VRM til CPU derved bliver mindre, hvilket betyder et højere drop af volt. Dette bundkort er dog lavet af estetiske grunde, og ikke rå overclocking, så en mere stabil transient samt mindre vdroop er nedprioriteret i forhold til designet. Dette er en anden måde at lave en strømforsyning på, men den er bestemt stadig en fin måde at gøre det på.
Til vcore og GPU'en i CPU'en bliver der brugt en ISL69269 controller, som er en 10 fasers controller. Hertil bliver der brugt SiC632A 50A Dr MOS fra Vishay. Disse Dr MOS har ikke helt effektiviteten som reelle Power Stages har, men de kombinerer stadig en driver, høj og lav MOSFET i en pakke, hvilket gør at den er noget bedre at bruge end diskrete MOSFET. Samtidig er det en 50A Dr MOS, hvilket er ganske normalt på de billigere bundkort. Det betyder at der er 400A til rådighed for CPU'en, men trækker du så mange amperer går der ikke mange sekunder før systemet lukker ned. Det er dog heller ikke hvad en 10900K trækker, men denne VRM vil blive varm under et overclock, især fordi den skal presses ekstra meget på grund af PCB designet. Derudover har NZXT ikke hjulpet sig selv ved kun at smide output filtrering på efter Intel's anvisninger. Der er altså ikke ekstra SMD kondensatorer bag på eller i midten af soklen, og der er kun det antal solid state kondensatorer som Intel har anvist. Bundkortet har dog en anden funktion end overclocking, og pengene til produktionen af bundkortet er uden tvivl gået til noget andet.

Til sidst kommer vi til VCCSA og VCCIO, da disse er blevet en del af Vcore og SoC VRM er det også på sin plads at kigge på disse. Der bliver brugt to APW8828 som producenten Anpec selv beskriver som en "Højt ydende notebook PWM controller". Dette er en enkelt faset controller og styre en Intersil RAA220001 driver, samt en Sinopower SM4337 høj side diskret MOSFET og en Sinopower SM4436 lav side diskret MOSFET. Det er ikke helt unormale MOSFET vi finder her, men desværre kan jeg ikke finde andet fra producenten, udover at det er til pris optimerede systemer. Dog skal VCCSA og VCCIO ikke trækker ret meget strøm, så jeg kan ikke forestille mig der ville være problemer her.
Alt i alt har vi en VRM som jeg ville kalde absolut minimum, især til en 10900K. Bedre transient og vdroop kan nemt findes andre steder, og endda i samme prisleje, men her bliver man også nødt til at tænke på at målet med bundkortet aldrig vil være overclocking, og for de fleste vil sådan en strømforsyning være fin nok.


Skrevet af Freak_master

 


Her ses profilen i overkanten af bundkortet og den ser rimelig gedigen ud, men der mangler dog finner hvilket betyder at køleren mangler overflade areal, hvilket er det der bruges til at sprede varmen ud i luften."

 


Z490 bundkortet er kun udstyret med 4 SATA stik så man skal ikke have for mange SATA-enheder før det begynder at knibe.

 


I I/O afdelingen på bagsiden finder man en stor del af diverse stik de følger her i listeform:

1 x USB 3.2 Gen 2 port (Light Blue)
2 x USB 3.2 Gen 1 ports (Blue)
1 x USB 3.2 Gen 2 Type-C port
2 x USB 2.0 ports
1 x HDMI™ 1.4b
1 x 2x2 Wireless antenna
1 x Clear CMOS button
1 x LAN (RJ45) port
1 x Optical S/PDIF Out port
1 x 5.1-Channel audio jacks

 


Det var designet og vi går videre til BIOS'en.

 

 

scummy
 
Elitebruger
Tilføjet:
01-01-2021 11:41:53
Svar/Indlæg:
269/20

God test. Takker for det 

Jeg har bare et spørgsmål:

 Findes dette kort fra testpcen?? 

ASUS STRIX RTX2070 Gaming OC 11G



Renissen2
 
Senior Skribent
Tilføjet:
01-01-2021 17:00:29
Svar/Indlæg:
2045/273
#1

Nej jeg har skrevet forkert det er kun 8 GB RAM det har.🙂