BIOS
Til et lækkert bundkort hører naturligvis en lækker BIOS, og ASUS hører ikke til dem der skuffer deres fans. Jeg kan godt lide at arbejde med ASUS' bundkort, da BIOS delen er godt gennemarbejdet og meget professionelt udført. Den er nem at gå til selv om der er en masse avancerede funktioner. Her vil jeg koncentrere mig om den del af BIOS der har med overclocking og finjustering af systemet at gøre. Til de dovne er der naturligvis indbygget en automatisk overclocking funktion. Det er den der hedder N.O.S.
Men vi skal ned i den manuelle afdeling og lege. Der kan vi nemlig selv bestemme settings. Under manuelle indstillinger finder vi sjovt nok endnu en automatisk funktion. Du kan vælge at skrue op for din cpu så den matcher ydelsen fra et antal andre Intel modeller.
Som det ses kan jeg vælge at køre min E6300 som en E6850. Det bevirker at der bliver skuet op for fsb'en så MHz'ene passer med den store 3.0GHz model, og dette vil naturligvis også give en større båndbredde på rammene. Sjov feature der gør at man kan sidde og grine af de fjolser der bruger penge på en X6800, når man bare kan sætte systemet til at køre ens 1000kr's cpu op i gear.
Ser vi på mulighederne for at tweake selv kommer vi til fsb-strap og fsb indstillingerne som det første. Strap'en bestemmer ramhastigheden, og hvilken hastighed der skal kommunikeres med til nordbroen.
På fsb siden ser vi at ASUS har valgt et maks på 800MHz. Nok til en OC verdensrekord hvis man går i de tanker.
Det næste vi rammer er PCIe frekvensen, der måske lidt skuffende kun har et maks på 150MHz.
Til gengæld er der så kræset for rammene med et væld at forskellige tweaks.
Boardet understøtter DDR3-1333, men det kræver at man sætter strap til maks værdi. Ved standardindstillinger er maks DDR3-1067. Der er også rig mulighed for at styre spændinger og referencer.
Cpu'en har også rigeligt med indstillingsmuligheder for diverse spændinger.
Den vel nok vigtigste af dem, nemlig Vcore, kan komme op på 1.9V. Heller ikke det højeste vi har set, men omvendt burde det være rigeligt til de fleste formål.
En tredie vigtig spiller når vi snakker overclocking er nordbroen. Intels nyeste chipset har vist enormt overclockingpotentiale netop på grund af en velkonstrueret nordbro-chip, og på Blitz Extreme er der også kælet for mulige indstillinger.
Både selve NB spændingen og den reference der styrer kraftværket og holder den stabilt kan justeres.
Sydbroen kan naturligvis også tweakes på spændingen. Det er dog sjældent nødvendigt, og jeg havde ikke problemer med nogen drev under OC forsøget selv om den stod på auto.
PLL'en er den enhed der genererer grundfrekevensen som alle andre frekevenser laves ud fra. Hvis den bliver ustabil så vælter hele læsset, så derfor en udmærket ide at kunne hæve spændingen lidt på den også.
Hardwaremonitoren har også fået en tand mere end sædvanligt. Vi er ikke på abit niveau endnu, men ASUS er godt på vej, og der er mulighed for at styre de enkelte blæsere.
Alt i alt en rigtigt fornuftigt opbygget BIOS. Den er nem at arbejde med og rimeligt selvforklarende, så thumbs up herfra.