Test: ZEROtherm BTF90

Køling d.  24. juli. 2007, skrevet af MO 5 Kommentarer.  Vist: 8968 gange.

Korrekturlæser: 
Billed behandling: 
Oversættelse: 

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 
Produkt udlånt af: ZEROtherm
DK distributør: ZEROtherm

ZEROtherm BTF90

Dette er den anden køler fra ZEROtherm der skal testes her på HWT. Sidst var der ikke meget nyt under solen, men denne gang er det en fysisk større køler, og der er også gjort en del mere ud af designet.

Det giver forhåbninger om et produkt der er satset på i højere grad end CF900 modellen jeg testede sidst.

Sommerfuglen er bygget op omkring kendte principper med heatpipes og en masse tynde kobberkøleribber. Det er faktisk en ganske skøn køler at kigge på.

 


 


Pakkens indhold

  • ZEROtherm BTF90 køler
  • Monteringsdele til Socket 775
  • Monteringsdele til AMD K8 (S. 754, 939, 940, AM2)
  • Kølepasta i tube
  • Installationsvejledning

Et bundle med det man nu en kan have brug for, for at køle sit kraftværk uden for meget hurlumhej.

 


 

Specifikationer

Dimensioner: 108 x 81 x 128 mm
Heatsink Material Fin: Copper
Base: Copper
Heatpipe: Copper
Heat Dissipation Area: 4404 cm^2
Cooling Capacity: Over 150W
Fan Dimension: 92 x 25 mm

Fan Speed Automatic fan speed control by Temp. sensor
750~2,500 rpm (+- 10%) 

Acoustical Noise: Under 27 dB(A)
Fan Connector: 4-pin PWM support
Rated Voltage: DC 12V
Weight: 678g (w/o optional components)

 

ZoinX
 
Superbruger
Tilføjet:
24-07-2007 18:57:44
Svar/Indlæg:
20/13
Undskyld jeg siger det, men dette er da nok den værste test jeg nogen sinde har læst !

Prøv at lav nogle grafer det sælger dine resultater meget bedre. (Vendligt råd :yes: )

Hvis du finder ud af/regner ud, hvor mange watt din CPU yder ved din "full load", så har vi noget vi kan forholde os til. I stedet for din CPU, alle CPUer yder ikke ens, burde du vide som skribent.

Hvilken termisk pasta har du benyttet dig af?

Støjen fra køleren er i den lave ende, selv ved max rotationshastighed. Den er ligesom sin fætter CF900 dog ikke så støjsvag som Scythe Infinity.
- Men alligevel larmer den lidt mere end tomaten på bordet eller hvad ? (Ekstremt dårligt)
- Lav en dbA måling, eller drop dette afsnit.

Nu arbejder jeg selv med køling af CPU'er GPU'er til hverdag, hvor vi laver akustiske test samt termisk modstands tests. Og de restultater du kommer af med i den test der, kan ikke bruges til noget...

Du fortæller lige hvordan den yder på -din- cpu, med -dit- bundkort.
Så denne test retter sig egentlig kun til folk som har nøjagtigt samme setup som din ?
- Hvad med billeder af kabinettet hvor du viser hvor mange andre blæsere der i kabinettet samt hvilket kabinet?
- Nu siger du at der er 20 grader i rum temperatur(Målt med din mors termometer hun bruger til bøffer, eller?), fint nok, men hvor varmt er den luft blæseren tager ind. For T_case ligger linært med T_ambient, så dette har vel også rimelig meget at sige, eller det mener du måske ikke?
- Desuden så bruger du windows programmer til at måle CPU temp med, dette giver en usikkerhed på +/- 15 grader or like... Drop denne form for måling... Find en CNC fræser og lav et spor på 5/10 dele af en mm. dybt og 8/10 mm. bredt og lim en sensor deri. Hvorefter du bruger denne samme CPU i alle tests, hvilket du så også har brugt (går jeg ud fra)

- Hvor mange volt giver du din køler, eller er den bare PWM kontroleret,
- Og hvor mange omdrejninger kører denne blæser under dine tests full load / full load overclock?

Der kan sikkert findes mange flere fejl, dette er bare hvad der normalt står i en ordenlig test rapport.

Nu kontakter du sikkert en af dine master-of-the-universe venner her på hwt. og får mig black listed pga. min kritik, men syntes lige du skulle vide det 🙂 - For dette review har desværre nok spild af tid, at lave 😕


Stensgaard
 
Elitebruger
Tilføjet:
24-07-2007 23:45:01
Svar/Indlæg:
2620/327
#1 Nej, vi fjerner hverken brugere eller indlæg på grund af kritik, så længe den er nogenlunde konstruktiv. Og det er din da, selvom jeg ikke er enig.

Hvad angår temperatur-målingerne, kan jeg altså ikke se problemet, så længe det er samme setup, der bruges hver gang (og det er det, hvis du læser de tests af kølere, som MO sammenligner med). Det interessante er ikke, hvad temperaturen på CPU'en egentlig er, for det afhænger af den enkelte CPU, dens overclock, vcore og så videre. Det interessante er forskellen mellem de enkelte køleres evner. Derfor synes jeg heller ikke, der er noget galt i at bruge et program i Windows til målingen, for det er ikke vigtigt, om det måler fx 10 grader for lidt - så længe man bruger samme bundkort, samme CPU og samme program hver gang, kan man stadig bruge tallene til sammenligning.

Hvad angår målingen af støj, så kan nogen måske savne et db-tal. Men personligt kan jeg ikke bruge det til ret meget, når jeg læser en test med sådan et tal (jeg ved ikke, om det bare er mig). Selvom det måles på samme måde i hver test (hvilket i reglen kræver et lydtæt rum), siger det mig ikke ret meget om, om det er en blæser, jeg gider have i min computer. I sidste ende er det subjektivt, om en blæser er lydsvag eller har en irriterende lyd, og en anden persons subjektive mening om lyden (og sammenligning med andre blæsere) siger mig egentlig mere om, hvordan jeg selv kommer til at opleve den - det er i hvert fald min erfaring, når jeg har købt ny køler.

Anyway, det er bare min mening...


ZoinX
 
Superbruger
Tilføjet:
26-07-2007 00:49:47
Svar/Indlæg:
20/13
# Author, 1

Som du selv siger, så afhænger det af den enkelte CPU, som jeg også var inde på.
- Men derfor har hverken, dig, mig eller nogen anden nogen idé om hvor meget den egentligt yder, eller hvor mange watt den egentlig fjerner, for uden at vide hvad den termiske modstand ligger på i køleren, kan vi ikke få noget ud af dette.

Det jeg prøver på at komme frem til, er at vi egentlig ikke har fået en review af systemet, som vi kan sammenligne med vores egen PC, men derimod en vurdering af hvordan dette system kører på lige nøjagtigt -din- PC 🙂
- For hvis jeg køber denne køler, en cpu som er "næsten" (da ingen CPUer er ens) og et andet bundkort, vil jeg måske få nogle helt andre resultater, da du måler din temperatur på den måde.
Dette gør at denne køler bliver svær at sammenligne med vores egen, hvor vi så kun kan sammenligne med de kølere du har brugt i dine tests.

Syntes bare at der skal gøres noget meget ud af tests af CPU kølere end at måle den med software, rigtige termokoplere giver rigtige resultater på +/- 0.1 degree. (hvils cali. ordenligt). For så kan vi jo pludselig bruge resultaterne til noget, hvis alle tests blev lavet med termokoplere (håber du kan se hvad jeg mener)
- Jeg har personligt set bundkort som læser en temperatur på CPUen som var cirka -60, mens at den virkelig var cirka -40 på CPUen. og det samme når vi satte en anden type blæser på, læste den måske +60 og var +40. Dette giver nogle enorme udfald.
- For som de fleste bundkorts producenter oplyser så giver den temp. i software kun et fingerpeg om hvad din CPU den er.

Som du igen selv siger, så er der ikke noget i vejen for dine tests, da du laver dem alle på de samme hardware dele. Os læsere kan bare ikke sætte det i perspektiv til andre systemer og andre tests lavet på andet hardware.

- Jeg ville reelt læse denne test for at se efter hvordan denne køler yder, men dette droppede jeg lidt igen, efter jeg ikke har den data, som egentlig fortæller mig hvordan denne køler yder.


Anonym20219355916
 
Elitebruger
Tilføjet:
26-07-2007 13:13:19
Svar/Indlæg:
6181/270
nogen ide om hvorfor den absolut skal ligne en sommerfugl?


#5
MO
 
Superbruger
Tilføjet:
28-07-2007 22:32:59
Svar/Indlæg:
567/286
Sikke da en tone du har gennem det indlæg :no:

Du glemmer at det her er frivillig arbejde på eget udstyr uden en masse muligheder for at bede om udstyr til at lave det ene og det andet. ulønnet arbejde + gratis side for dig = du må leve med det eller finde et andet sted.

Der er et par ting ved denne test der er glippet i første omgang pga. ny cms manager og feriens begyndelse = ingen tid ved computeren til at checke da testen blev udgivet.

Kigger du på tidligere tests, er der grafer der sammenligner kølere med de modeller der er blevet testet. Der var glippet et eller andet denne gang fordi det var mit første forsøg med ny manager.

Ligeledes har der også være en video der sammenligner støj fra tidligere kølere. Videostumperne der danner grundlag for de film er døde sammen med en harddisk, og jeg er derfor ved at samle nye, så der er grundlag nok til at lave en video igen.

dB(A) måling bliver der formentligt ikke noget af på denne side, da det er ulønnet arbejde på frivillig basis og måleudstyr ikke er til rådighed.

Jeg har for længe siden taget valget at sammenligne kølere med andre kølere ved så vidt muligt at teste på samme setup. Det giver de mest brugbare resultater ud fra de muligheder jeg har til rådighed efter min mening. Derved undgå's ændringer i forhold som luftgennemstrømning og varmeafgivelse fra andre komponenter.

At resultatet fra onboard proben så konsekvent kan ligge forkert i forhold til virkeligheden er så mindre vigtigt når du kan sammenligne kølerne op imod hinanden.
At jeg får den korrekte temperatur ud med 0.1 grads nøjagtighed er jeg kold og klam overfor, da ingen alligevel vil vide hvad deres forhold med netop luftgennemstrømning og varmeafgivelse fra andre komponenter er, i forhold til mine.

Når der kommer nyt setup betyder det så igen at jeg må opsummere ved at lave målinger med de kølere jeg har til rådighed ved systemskifte for at have et eller andet sammeligningsgrundlag.
På det gamle system var jeg derved oppe på en 15 - 20 kølere at sammenligne med, og på det nyere nogle færre. Snart kommer der nok et skifte igen.

Når jeg skriver en rumtemperatur har jeg naturligvis ikke målt den i rummets fjerneste hjørne, men istedet ved kabinettet umiddelbart ved luftindtaget ved køleren. Det tror jeg egentligt også at rigtigt mange læsere går ud fra. Man kan forklare mange detaljer men så bliver det en dræbende kedelig tekst at læse.

At jeg bruger samme cpu i alle tests fremgår af beskrivelsen af testsetuppet, hvor test cpu'en også er nævnt, så det er korrekt antaget. Det giver også folk mulighed for at finde effekt afgivelsen fra denne hvis de finder det interessant.

Jeg har også tidligere brugt C/W værdier til at sammenligne mellem kølere, men da disse tests er for ALLE, tog jeg valget at sammenligne direkte på temperaturmålinger i stedet. Det giver en bredere forståelse.

Hvis jeg ønsker et indlæg deaktiveret, så gør jeg det selv. HE-Man har vist nok at gøre andre steder.