Scythe
På førstedagen var der bl.a. aftalt et møde med firmaet Scythe der primært er kendt for køleløsninger, men også er begyndt at udvikle sig pænt på andre fronter.
Mødet bød især på mange previews af hvad fremtiden bringer for Scythe med fremvisning af en del prototyper.
I dette kabinet sidder både en CPU køler, en GPU køler og en harddisk køler der alle kun er på udviklingsstadiet pt. Dvs. Vi kommer ikke til at se dem på markedet i denne form, men de er forhåbentligt kimen til et par gode nye produkter.
Den eksterne harddisk boks på billedet til højre er til gengæld ikke langt fra at komme på markedet. Historien bag den er at en kendt tysk designer har været med til at forme produktet. Han er ligeledes med til at designe en række nye kabinetter hvor der bl.a. vil brugt læder på siderne. Han hedder Benny, så det kan ikke blive mere tysk.
På det første billede ser vi Scythes Kazemaster kølerstyring, et produkt vi har testet der ligger i manageren klar til at blive frigivet. Under den ser vi nogte rimeligt spændende. Det er 2 stk. forstærkerenheder der, som det kan ses på billedet, passer i en 5,25" bay. Den enhed gør det altså muligt at sætte et par passive højttalere til ens computer i stedet for et aktivt sæt. Hvis lydkvaliteten i denne forstærker ellers er udemærket kan man hurtigt se et godt potentiale i sådan et produkt.
På højre side sidder der ligeledes de føromtalte enheder, nu sammen med et aktivt højttaler rack. Lydkvaliteten var meget svær at bedømme blandt al Cebit støjen. Vi må jo bare teste det selv på et tidspunkt.
I dette montre ses en køler der endnu ikke er på markedet, og blev heller ikke oplyst, men det ser igen ud til at Scythe venter en velvoksen basse.
TIl højre ses Scythes kommende blæserserie der er et billigere alternativ til deres nuværende serie, der stadig byder på høj ydelse i forhold til støjniveauet. Ifølge sælgeren bliver de afbalanceret individuelt, det lyder for godt til at være sandt, men han virkede meget overbevisende.
CoolIT
Sidste år løb vi ind i køler firmaet CoolIT og har siden fået et af deres produkter til test ( http://hwt.dk/literaturedetails.aspx?TeaserID=9080 ). Endnu en kølerproducent kunne man fristes til at tænke, men CoolIT er et af de få firmaer, der stadig udvikler kølerløsninger baseret på peltier elementer og vandkøling, så de er naturligvis lidt mere interessante end som så.
Sidste år var der peltier løsningen vi faldt over, men i år er der kommet dedikerede vandkøleløsninger, som omfatter køling af både processor, chipsæt og grafikkort. Dette til en pris på små 100 US dollars. Her set bygget ind i et SilverStone kabinet med vandkølere i hhv. 2x5,25" drive bays og bagerst i kabinettet.
Af hensyn til forskellige kabinetstørrelser er det også muligt at få afstandsstykker til den bagerste vandkøler, således at denne kan komme fri af både PSU og evt. komponenter på bundkortet. Fra CoolIT repræsentanten fik vi at vide, at vandkøling stadigvæk kan blive en mulig løsning i OEM produkter og at de faktisk havde fingrene inde ved store navne som f.eks. Dell.
Hvad der til gengæld ikke kommer i OEM maskiner lige foreløbig er selvfølgelig peltier løsningen. Denne er specifikt rettet mod entusiaster og i forhold til den testede model fra sidste år, så er dette års model blevet opgraderet. Denne vigtigste opgradering er den nye styringssoftware, der f.eks. tillader indstilling af target temperaturer. Dermed kan man også indirekte bestemme hvor hurtigt blæserne skal snurre (og dermed larme).
Som man kan se på billedet den nye styringssoftware, så kan denne holde styr på mere end én enhed. Chiller 1 er her indstillet til target temperatur på 10 grader - urealistisk lavt, men for at vise hvad systemet kan. Kølervæskens temperatur er dog nede på 13 grader, så helt uopnåeligt synes det dog ikke at være. Processor temperaturen på 27 grader kunne måske få nogen til at tænke på kondens problemer, men dette havde ikke været tilfældet.