Test & OverTweaking
Men en ting er design - en anden og mere væsentlig ting er, hvordan apperatet yder. Kort sagt er the-million-dollar-question altså: "kan den køle eller ej?". Lad os få fyret op under dyret, og ind i USB-porten med det.
Testbenchen består i denne omgang af:
Benyttede testprogrammer:
- CoolbeerMark 2006
- HotMokka 2006
For at eliminere CPU-flaskehalsen ift. TEC-elementet, har vi givet extreme-edition processoren en ekstra spand kul. Ram-timings er endvidere strammet en anelse for, at sikre hurtig responstid i USB-stikket. Men nok om testopstillingen og de dertilhørende grundige forberedelser - let's get to it - le performance.
Vi starter med at tilslutte køleren, og lader den køle pladen ned. Efter 2½ minut, når den sit lavpunkt på 6 grader. Det virker ret koldt, når man berører pladen.
Men da vi ved, at øls optimale drikketemperatur ligger en grad eller 2 lavere, end selve pladen kan køles ned til, virker det ikke lovende. Men okay, både øl og sødavand kan da sagtens drikkes ved en temperatur på 10 grader - hvorfor vi vil måle til øllets temperatur når 10 grader.
Efter at have tændt pladen i 2½ minuts tid, så pladen er kølet ned fra starten, og sat den 5 grader kolde øl på pladen, måler vi hvor kold pladen kan holde øllen og hvor længe...
Det velkendte CoolbeerMark2006 viser tydeligt, at produktet ikke yder som ventet. Det kan til dels skyldes CPU-begrænsningen, og de halvsløve timings, men vi havde desværre ikke en quadcore Penryn(QX9xx0) til rådighed til testen, samt nogle kraftigere RAM. Set i forhold til målingen uden køling, kan vi godt se, at køleren hjælper til, at holde øllen kold. Desværre er forskellen knapt nok målbar - og selvom den sikkert kan holde øllen et par grader under stuetemperaturen, når alt kommer til at, kan man jo ikke rent praktisk bruge det til ret meget.
Som jeg nævnte i intro'en, er produktet jo allerede nærmest 3-i-1 - både øl- vand- og sodavandskøler; men hvorfor egentlig stoppe her, når produktet har et så forblændende potentiale? Hell no, på HWT går vi traditionen tro linen ud, og laver et stygt OverTweaking-mod.(Fænomenet "OverTweaking" blev vi introduceret til, af en asiat på CeBIT. Og nej, det var ikke pga. manglende engelskkundskaber...der ligger en dybere filosofi bag "OT'ing".)
De der kender en smule til TEC-elementer ved nemlig, at det har en varm og en kold side. Og vender man polerne på strømforsyningen, bliver den kolde side til den varme og omvendt.
Så med lidt fingersnilde har vi altså nu lavet vores øl-køler om til en...øl-varmer? Enig, det lyder ikke umiddelbart videre rationelt - men under indtagelse af øl, tænker man jo sjældent klart. Anyway, lad os se, hvorvidt den eksempelvis kan varme en kop kaffe, når morgendagens søvninge øjne og eventuelle tømmermænd skal plejes. 46,8 grader bliver pladen - ikke voldsomt, men dog rimelig varmt at holde på. Lad os putte en kop mokke på pladen, og se hvordan den klarer sig.
Taadaaa... eller... faktisk ingen målbar effekt... men det var jo desværre, hvad man kunne forvente af et 5W TEC-element. Men hvad hvis vi udskifter TEC-elementet med et på 75Watt? Der findes ingen dumme spørgsmål, kun dumme svar - så det agter vi da at finde ud af.
Vi snupper lige et TEC-element fra et Swiftech kølehovede(tak til StudieData), og udskifter det, med det bette 5Watts. Dog medfører den voldsomme stigning i effekt jo som bekendt en hel del varmeudvikling, hvorfor vi udskifter blæseren med en 80mm. Se forresten væk fra det kosmetiske i designet, men tænk mere på det ideologiske:-D.
For sådan ser den altså ud efter en "lettere" modificering. Lad os få noget strøm på og se, om vi kan få frosset nogle bajere ned. Måske vi kan slå amerikanske "Mythbusters" i ølkøling på kreativ vis?
Yes! TEC-elementet køler pladen helt ned til -10, hvilket betyder, at øllen på pladen lige er omkring frysepunktet, efter et par minutter - utroligt!..eller..desværre fungerede det desværre ikke som håbet. Ved de 75W effekt, blev køleprofilen alt for varm, hvilket resulterede i, at kølepladen ikke blev specielt kold. Jeg prøvede desuden at sætte TEC-elementet til 7V, men uden nogen videre positiv effekt. Slagne må vi altså gå videre til konklusionen...