Testen.
Så er vi endelig kommet til delen hvor vi skal kigge nærmere på ydelsen. Ovenfor har vi systemet tændt op og klar til at teste.
Testmaskinen består af :
M3A32-MPV Deluxe rev. 1
AMD Phenom 9900 (ES)
MSI ATI 3870X2 1024MB (2x512MB)
CM2x1024-8500C5D Corsair Dominator PC8500 CL5
Targan TG900-U33 900W PSU
WD Raptor 150GB, WD1500ADFD
Catalyst 8.3
Køling:
For at køle monsteret er der monteret en Akasa AK-876 CPU køler. En ordenlig klods med meget fine køleegenskaber.
Test setup:
Vi har fået bootet maskinen op og installeret Windows XP SP2 på computeren, samt Catalyst 8,3 og diverse drivere. Så det første vi gør er jo selfølgelig at åbne CPU-Z og GPU-Z, for at se hvad der gemmer sig i computeren.
Som det kan ses at er det her en Phenom 9900, med en B2 stepping.
Bundkortet i dette setup består af Asus M3A32-MVP DELUXE som vi har anmeldt her på HWT for et stykke tid siden.
Fint ser det jo ud, Corsair Dominator PC8500 DDR2 ram. De ser også fint ud monteret på bundkortet, og er med til at producere varme i kabinettet.
Men ja, vi må også lige tage et nærmere kig på det grafikkort der er monteret i computeren. Det er nemlig et MSI ATI 3870 X2, 1024MB ram (2x 512MB)
Ja smukt ser dette grafikkort ud. Gode specifikationer, så mon ikke ydelsen følger derefter.
Som noget nyt i GPU-Z kan man se yderligere informationer via "Sensors", og jeg er faktisk imponeret over at jeg så kortet ved idle kun var 45 grader.
Programmer:
3DMark05
3DMark06
PCMark05
Sisoft Sandra 2007 Business
Cinebench 2003
Cinebench 10
Winrar
SuperPI Mod 1.5
Lad os gå direkte igang med at teste dette setup. Vi starter ud med en klassiker, som altid bør køres - det er nemlig SuperPI. Lad os se hvilket resultat vi kan presse ud af Spider platformen.
En tid på over 28 sekunder, må siges at være skuffende. Sådan en score er meget tæt på en Core 2 T7250. Denne CPU er endda mobile, og det er faktisk skidt Phenom 9900 ikke performer bedre end den.
Mon ikke vi kan forvente lidt mere af vores setup når der skal testes i winrar med multithreading. Det bør give processoren mulighed for at udnytte så godt som alle kerner, og presse harddisken.
Her viser det faktisk en meget fin score. Phenom 9900 sammen med resten af spider platformen formår at slå de fleste andre systemer i den sammenligningen. Dog må skal jeg tilstå at jeg fandt et system der fik tilsvarende score som var overclocket, og tilføjede det til grafen. Måtte jo lige vise at Phenom faktisk yder godt i denne test.
Efter winrar testen går vi videre med Cinebench, og lidt længere nede, PCMark samt Sissoft Sandra
Jeg har fra tidligere fundet nolge systemer som matcher Phenom performance mæssigt. Og vi ser tilmed at i Cinebench 2003 at Phenom faktisk er godt med. Der er også kun meget lidt forskel på Phenom 9900 og 9600 udgaven.
Phenom systemet viser i denne test at i single cpu til rendering kører det faktisk ikke så optimalt. Det er et godtt stykke bag de fleste andre cpu'er. Dog kan vi se at lige så snart resten af kernerne bliver taget i brug så får vi et helt andet resultat. Her viser den faktisk fint resultat sammenlignet med en QX6700.
Efter vi har kørt Cinebench 10 tager vi lige et kig på renderingstiden i Cinebench 10. Altså den totale tid der er brugt på at rendere billederne.
Her kan vi skuffet se, at trods den ellers tilfredsstillende performance i multi cpu, så har renderingstiden totalt set været 3 dårligst. Dog hvis man summere op, så må en "ok" score i multi samt dårlig i single cpu og en sidste plads i renderingstid resultere i en tæt på sidste plads total set i Cinebench 10.
Vi kan prøve at se om systemet i PCMark 05 vil kunne indhente lidt, og få os til at få håbet igen.
Som de tidligere systemer vi har sammenlignet med, så ser vi, igen, at Phenom har indtaget sidste pladsen. Yderligere kommentar behøves ikke her.
Hvis blikket nu drages på Sisoft Sandra, og dets resultater, så vil vi få følgende graf.
Resultaterne taler for sig selv. Det viser det samme som de andre tests der er kørt indtil nu. En lidt under middelmådig score.
Efter alle de hårde tal fra testprogrammer der måske ikke viser helst så meget om hvordan den yder i spil. Så må vi hellere lige tage et hurtig kig på et par tests af Crysis. Vi starter ud med at teste CPU i Crysis.
Testen er kørt med alt på low i settings. Viser at der bliver sparket FPS igennem.
Samme test som før, hvor i settings er sat til high. Resultaterne er også rigtig fine.
Lad os skynde os videre og se resultaterne for GPU testen.
Resultatet ligner ikke det tidligere, her er resultatet mere passende.
Ok resultater igen.
Men ja lad os få sammenlignet resultaterne. Der er så blevet valgt, at sammenligne spider platformen, bare med anden cpu og grafikkort. Bundkortet er det samme. Resultaterne er lånt fra Emillos' test af M3A32-MVP bundkortet.
Her ser vi at resultatet fra den anden platform med et alm 8800GTS 640MB, så scorer dette setup med 3870X2 faktisk en noget bedre score. Så skulle man forstille sig et par stykker af disse kort i maskinen. Man kan jo kun drømme :)
Igen som tidligere, så ser vi har kortet ved high settings stadig formår at holde en høj gennemsnits fps.
Som det sidste før vi går igang med at overclock systemer, så skal der køres 3DMark tests. Lad os se hvordan det forløber.
Her kan man diskutere om sammenligningspunkterne ville være retfærdige. TIl mit forsvar, så er det nemmere at bruge samme systemer til sammenligning i både 3DMark03 og 06.
Her ses det at sammenliningspunkterne er blevet mere lige. Spider platformen med Phenom 9900 ligger i spidsen, det er dog ikke med mere end en my. Hvis man sammen ligner 2003 og 2006, så kan den høje score i 2003 skyldes at Phenom/3870X2 kan håndtere dette ældre program, og få bedre scores. Og hvis man kigger på 2006 så ligger de fleste meget lige, hvilket de ikke burde hvis tænkte på forskellen der er i 2003 testen. ***Please correct me if i'm wrong :)***
Overclocking
Nu vil flere folk mene at nu kommer den sjove del. Jeg må derfor bede om dem der syntes at overclocking er sjovt, at tage følgende med et gran salt og ikke at flippe helt ud. Det skyldes, som nogle er bekendt med, at denne Phenom processor har en B2 stepping. En stepping som ikke ligefrem er kendt for at overclock så farlig godt.
Jeg startede først ud med at prøve at overclocke manualt via BIOS. Det viste sig hurtigt at FSB ikke ville hæves alt for meget, selvom du ændrer timmings, HTT, og lignende. - Ændrede man VCORE en smule for højt døde den under load af XP, og det samme hvis den var for lavt. Efter lidt gråd, besluttede jeg mig for at forsøge med "auto clock" via AMD OVERDRIVE.
Denne funktion kan jeg bekræfte, faktisk virker fint. Den finder computerens maximum FSB/multiplier. Dog hvad jeg kan komme frem til kan den ikke justere alt i BIOS selv. Dog lykkedes det for mig at få maskinen til at køre stabilt ved nedenstående hastighed.
Denne hastighed er opnået med AMD OVERDRIVE. Ved højere hastighed så er systemet alt for ustabilt, og booter spontant ellers når den knap at loade windows.
Det skal nok lige noteres at så snart man clocker dette setup det mindste, så opstår følgende:
Ved reboot af computeren, så slukker den helt ned, og blæserne kører på semi eller fuld knald. Intet billede på skærmen eller strøm til mus el. tastatur. Eneste der kan løse dette er at man trykker en enkelt gang på power og så går der 10 sekunders tid og så kommer POST billede frem.