Chipset nForce 780a
NVIDIA har ikke valgt den klassiske North- og Southbridge løsning, men faktisk er chipsettet alligevel en dual-chip løsning. Dette skyldes at NVIDIA har valgt at lade PCI Express 2.0 blive implementeret i chipsettet og dette styres af en separat chip - nForce 200 chippen. Denne giver faktisk mulighed for 3-way SLI med 1x PCI Express 2.0 x16 og 2x PCI Express 2.0 x8 forbindelser.
Videre op til hovedchipsettet - 780a SLi - har NVIDIA en PCI Express 2.0 forbindelse med 16 lanes, der giver 16GB/s i båndbredde. Ifølge NVIDIA er dette rigeligt til 3-way SLI, hvilket ikke lyder helt skævt.
Hvis nogle sidder og sammenligner med AMD's eget 790FX chipset finder de at det kun har 2GB/s båndbredde imellem North- og Southbridge, men her er grafikdelens PCI Express forbundet direkte til Northbridgen uden en mellemstation.
780a SLI chipsettet har, som 790FX, HyperTransport 3.0 der sikrer maksimal båndbredde til AMD's processor - hvad enten det er en Athlon eller en Phenom. CPU socket'en er AM2+ og det kombineres naturligvis med DDR2 hukommelse, der kører med op til 1066Mhz.
Men ét af stederne, hvor chipsettet skiller sig ud er den førnævnte grafikdel. Chipsettet har nemlig altid integreret grafik i form af NVIDIA's mGPU (motherboard GPU). mGPU'en er baseret på GeForce 8400GS, så der er stadigvæk brug for et separat grafikkort, hvis man har planer om en spillecomputer.
Alligevel er der tale om en forbedring i forhold til tidligere. AMD har selv startet med at forbedre integreret grafik og nu følger NVIDIA altså efter. Integreret grafik kan virke som en vittighed for mange, men faktum er at en meget stor del af computere verden over sælges med integreret grafik og aldrig ser et "rigtigt" grafikkort. For blandt andet spiludviklerne er forbedringer i integreret grafik vigtig for at nå et større publikum. Samtidig er der ingen tvivl om at denne udvikling presser Intel, der i øjeblikket halter bagefter på grafikfronten. Spørgsmålet er bare om underlegenheden i Intels grafikløsninger er nok til at få folk til at skifte, når man tænker på den overlegenhed Intels processorer i øjeblikket besidder. Et spørgsmål, som kunderne i sidste ende vil svare på.
Omkring integreret grafik, så gælder det sædvanligvis at denne slåes fra, hvis man sætter et separat grafikkort ind i én af PCI Express portene. AMD ændrede på dette med 780G chipsettet, der tilbød Hybrid Crossfire - en sammenkædning at det integrerede grafikkort og et separat. NVIDIA har hurtigt luret dette af og svarer nu igen med Hybrid SLI.
Hybrid SLI dækker over at man ved at benytte et Hybrid SLI-forberedt grafikkort kan udnytte både det nye grafikkort og det integrerede. Den ene feature hedder GeForce Boost og giver som navnet antyder en mindre forbedring af ydelsen i forhold til hvis man kørte med det separate grafikkort alene. GeForce Boost virker indtil videre sammen med GeForce 8400GS (som stort set er samme grafikchip, som sidder i 780a SLI chipsettet) og GeForce 8500GT. Det må dog formodes at fremtidige grafikkort naturligvis også tilføjes listen, således at Hybrid SLI for alvor kan blive et argument overfor OEM-producenterne.
En anden feature er HybridPower, hvor man benytter den integrerede grafik til mindre grafisk tunge opgaver så systemet derved sparer strøm. Når der er brug for mere regnekraft, så vækkes det separate grafikkort automatiskt og tager sin del af slæbet. Endelig kan de to grafikkort arbejde sammen til at levere output til fire skærme samtidig. Hybrid SLI er en spændende feature - dog skal man være opmærksom på at den kun virker under Windows Vista. Desuden skal man have det rigtige grafikkort - indtil videre er kun GeForce 9800 GTX og 9800 GX2 understøttede. Igen formodes det at listen hurtigt vokser.
Resten af chipsettet byder på Gbit LAN med NVIDIA's FirstPacket teknologi. FirstPacket så vi første gang i nForce 5 chipsettet (http://hwt.dk/literaturedetails.aspx?LiteratureID=5570). Teknologien handler om at brugeren kan for-fordele bestemte applikationer i forhold til netværkstrafik, således at eksempelvis spil over netværk ikke lagger når et andet program samtidig belaster netværksforbindelsen.
12 USB 2.0 forbindelser er der også blevet plads til og HD Audio er også til stede. Det samme er support for 5 PCI slots, hvilket nok er mere end vi vil se på de fleste nForce 780a bundkort. Derimod vil de tre PCI Express x1 forbindelser nok være mere nærliggende at prioritere.
Med hensyn til forbindelser til diske, så holder NVIDIA fast i P-ATA og har support for to P-ATA drev. Der er også support for 6 S-ATA drev og så er NVIDIA's MediaShield teknologi på plads med support for RAID 0, 1, 0+1, 5 og 10. Chipsettet understøtter naturligvis også Native Command Queing.
Endelig understøtter chipsettet NVIDIA's ESA standard (Enthusiast System Architecture), der er designet til at levere bedst muligt samspil mellem bundkort, kabinet, strømforsyning og køler. Eksempelvis er vandkøling understøttet, således at pumpen i et vandkølet system kan skrues ned i hastighed og kun levere det flow, som er nødvendigt for at opretholde en given temperatur. Indtil videre har ESA fået en lunken modtagelse, men firmaer som CoolerMaster, ThermalTake, OCZ (PC Power & Cooling) og CoolIT har allerede lanceret produkter der er ESA-certificerede.
Tak til Klavs S for dette afsnit