Test
I vores testforløb bruger vi et par enkelte programmer, som giver en god ide om hvor god farvegengivelsen og opdateringshastigheden er. Det kan nemlig være meget svært at se med det blotte øje når man sidder og spiller. Så vi får først kørt et par test, for at se om der er noget at bemærke, og herefter tager vi et par spil-test for at se om vi kan undersøge ydelsen og ellers få en føling med hvordan den opfører sig.
Vi tager også et kig på hvordan betragtningsvinklen er på skærmen, samt slutter vi af med at se en film, bare for ren og skær nydelse.
For at sætte skærmen på prøve, så vil vi teste skærmen med følgende programmer/spil.
Programmer:
- monitorTest
- inputlagTest
- Adobe Photoshop CS
Spil:
- Counter-Strike Source
- Crysis
- Need For Speed: Most Wanted
Film:
monitorTest:
Denne test er at finde på flatpanels.dk og den har mange forskellige muligheder. Programmet kan bruges til at teste for døde pixels, sløring på tekst samt se om ens skræm trailer. Hvis man ønsker mere info om programmet kan man tjekke: http://www.flatpanels.dk/monitortest_dk.php
Men med selve testen af skærmen, så har vi kigget nærmere på hvor godt man kan se gråtonerne, om skærmen ghoster eller trailer, samt om der skulle være pixelfejl på fra starten af.
Det første vi kigger efter, er hvor tydligt vi kan se de grå nuancer. Ved gode skærme kan man se forskel på 2%, og ja ved dårligere skærme kan man ikke så nemt se forskel. På denne skærm skal jeg faktisk hen til 2-4% for at se forskel, samt kan man se forskel resten af vejen på skalaen. Så man må sige det faktisk er godt. Intet at komme efter her for skærmen viser et fint resultat.
Hvis vi så tager et nærmere kig på skærmen og om den trailer/ghoster. Dette testes ved at køre en sort kasse over et lysere felt som kan ses nedenfor. Ved det kan man opleve at skærmen 'hakker' eller måske 'ghoster'. Dette er også kendt som trailing og ghosting.
Det må faktisk siges, at fra det tidspunkt at testen sættes igang, så kan man tydeligt se at den trailer. Her er der ikke så meget at komme efter, for skærmen yder ikke godt lige på dette punkt. Så nu ved vi at man vil kunne opleve at skærmen trailer/ghoster, men om det vil opleves i praksis, kommer an på hvad du bruger din skærm til. Hvis du bruger den mest til grafiske opgaver, vil du meget sikkert ikke opleve dette, men hvis du er hardcore gamer, så vil du meget sikkert kunne opleve det.
inputlagTest:
InputlagTest er et program som kan vise om der er forsinkelse på, også bedre sendt som inputlag. Hvis man ønsker mere info om programmet kan det findes på: http://www.flatpanels.dk/monitortest_inputlag_dk.php
Krav for at kunne køre denne test.
- Et grafikkort med 2 udgange
- 2 skærme tilsluttet udgangene - heraf gerne 1 CRT monitor
- Et digitalkamera med lav lukketid (et alm. digitalkamera kan også gøre det)
I testen er der tilsluttet to skærme, BenQ T261W og BenQ G2200WA, som er monteret på et nVidia Geforce 8800GT. Begge skærme er sat til via VGA, som formes om til DVI i grafikkortet.
Som det kan ses er BenQ T261W en smule hurtigere end dens lilleror G2200WA, det er dog marginalt hvor meget forskel der er på de to skærme. Der vil dog nok være lidt mere forskel hvis man havde testet den imod en CRT-skærm, dog har jeg ikke kunne opdrive dette til testen. Der er ikke så meget andet at læse ud fra denne test, så vi går videre og ser skærmen folde sig ud i Adobe Photoshop.
Adobe Photoshop CS:
Billedet er fundet på nettet
Eftersom BenQ 'brander' denne skærm som 'FOR WORK AND PLAY', så er det oplagt at teste den i Adobe Photoshop, eftersom det oftest er grafikere der benytter skærme af denne størrelse. Det skal siges at jeg bruger Photoshop til mit amatørarbejde med billeder, og her kører jeg normalt i 1280x1024 og det kan lige gå at redigere billeder i, så det med at kunne køre 1920x1200 giver et rigtig godt overblik. Et overblik som man virkelig kan mærke når man sidder og redigerer billeder, og det er ren fryd at arbejde med, specielt også når farvegengivelsen er i den gode ende. Så til denne form for arbejde må jeg sige at denne skærm er helt perfekt! Enhver grafiker med respekt for sig selv, bør eje en skærm af denne kaliber til at arbejde på.
Counter-Strike Source:
For at kunne se om der kunne være slør, forsinkelse, eller andet som ikke skal være der, starter vi et FPS-spil op.
Har spillet meget CS i mine yngre dage, og jeg ved hvor irriterende det er hvis en skærm ghoster, altså der er forsinkelse på skærmen med opdateringen af billedet på skærmen. Efter at have spillet CSS i kort tid kunne jeg se, at ligemeget hvor hurtige bevægelser man lavede, var der ingen synlige tegn på forsinkelse eller ligende.
Crysis:
At teste kun med et FPS-spil ville være en skam, for det er ren nydelse at have en stor skærm som denne grundet den store opløsning og de fine farver. Der er igen under Crysis-testen ingen synlige spor af slør eller forsinkelse på billederne. Det er hurtige bevægelser og vilde ildkampe uden man får indtryk af der er spor af slør. Det kan dog godt føles som om der er en smule trailing når mørke objekter kører hurtigt over en lys baggrund. Efter et hurtigt kig i indstillinger ser jeg at vsync ikke er aktiveret, og efter at det er aktiveret ja så er der igen krig og ødelæggelse uden spor af trailing.
Need For Speed: Most Wanted:
Dette spil skulle gerne med sin høje fart gerne kunne fange skærmen i at lave "fejl", såsom inputlag eller ligende. Det har dog ikke været muligt at spotte fejl som skulle opstå, selv ved brug af NOS i spillet, som lavet sløret billede i kanterne og sætter ekstra fart på. Det var ellers ved denne funktion jeg havde håbet at kunne finde spor af fejl, der var dog ikke noget at komme efter, for det var en ren fornøjelse at spille, som tidligere skrevet.
Lad os runde af med at sætte en film på og få en god oplevelse, og hertil er der valgt filmen Jumper, som er en action/adventure film med masser af specialeffects.
Under filmen har der intet været at notere, ingen synlig traling, ghosting eller andet som kan give en dårlig oplevelse mens man ser film. Sort-niveauet under filmen har heller ikke noget på sig - det er ikke helt sort, som på andre TN-paneler, men alligevel sort nok til at se det er sort og ikke mørk grå.
Lyden på skærmen har også været ok, men man kan godt høre det ikke har været de dyreste BOSE højtallere man har installeret i skærmen, nok nærmere i den billige ende. Men man kan ikke forlange, at få en højttaler i en skærm, der kan spille alle frekvenser perfekt. Det samme gælder mens der blev testet spil, det er ikke de bedste højttalere, men til generel brug i Windows med kliklyde og lidt surf på Youtube så klarer de sig nu meget fint.
Så det har været en generel god oplevelse med skærmen, og det har været en ren fornøjelse at se film på den til slut, hvilket giver en god afslutning på hele processen.
Vi er desværre færdig med at teste skærmen, vi skal samle vores tanker og drage konklusioner, så lad os se nærmere på dette.