Testen
Daglig brug
For at få testen til at virke troværdig har vi ikke fundet vores Linux gurus, men undertegnede som har brugt Windows siden 3.11, og på trods af flere afprøvninger af forskellige Linux- og BSD-distributioner, altid har kørt med Windows. Linos er nemlig ikke til hardcore Linux folk, men for folk som normalt kender Windows.
For at teste Linos, brugte vi følgende to maskiner:
Bærbar
Lenovo T61 Santa Rosa bærbar
14,1” 1440x900
Core2 Duo 2,2 GHz
3 GB DDR2 RAM
nVidia Quadro NVS 140 dedikeret grafikkort
Intel 4965 AG(n) Wifi
Intel 1GBIT / 100MBIT LAN
Stationær
AMD64 3200+
1GB DDR RAM
Asrock 939Dual-sata2
Realtek RTL8201CL LAN
Linksys WUSB300n USB Wifi kort
Ralink RT2500 Wifi kort
Canon LiDE 50 scanner
Minolta Pagepro 1300w
Bærbar:
Normalt er der ikke problemer med at boote på en USB-stick, men Linos ville ikke på Lenovo'en, da BIOS'en ikke helt kan finde ud af der er flere partitioner på Linos USB-sticken. Linos kommer nemlig med to partitioner, en FAT32 som kan ses af stort set alle styresystemer og så EXTs2/3 som bruges af mange Linux-distributioner.
Heldigvis har Linos været meget fremsynet og man kan boote med den medfølgende CD. Så loades kernel fra CD'en i hukommelsen, mens resten køres fra USB-sticken. Det betyder at selv computere uden USB-boot, eller den ikke kan finde ud af partitionstabellen på sticken kan stadig være med. Metoden som Linos bruger betyder omvendt også at Linos booter rigtigt kvikt.
Generelt så er Linux og trådløse netkort ikke altid nemt at løse. Da maskinen er med Intels nye 4965AG trådløse netkort, så kunne Linos ikke finde kortet. Dog et problem som også kendes fra rigtig mange andre Linux-distributioner, eksempelvis den nyeste Opensuse 11. Der findes dog guides på nettet hvordan man kan få det til at virke – hvilket dog ikke lykkedes trods forskellige forsøg. En del af guides'ne forudsætter at man er på nettet i forvejen via kablet netværk (det skal dog ikke belaste Linos).
I test perioden var der kommet en grafikkort-upgrade. Denne blev downloadet med Linos Updater og blev nemt installeret. Så kom der mulighed for at køre den maksimale opløsning på 1440x900, og lige så interessant muligheden for at installere Compiz (Compiz.org) da den testede bærbar har et 3D-kort. Listen er lang og kan findes på http://linos.dk/index.php?pid=13#gfxconfig
Det gør det muligt at få forskellige 3D effects, som udover at se fede ud, også giver andre muligheder end normalt. Skriveprogram, regneark og andre office programmer bliver klaret af openoffice.org, som er et gratis alternativ til Microsoft Office og findes både til Linux og Windows m.fl.
Internet og mail, bliver klaret af IceWeasel og IceDove. Linos skriver på deres side at Linos kommer med Firefox og Thunderbird – hvilket også er delvist rigtigt, da IceWeasel / Dove groft sagt er rebranded Firefox og Thunderbird – hvor logoet er ændret. Chat klares med Gaim, som er nemt at sætte op og findes på et utal af Linux-distributioner.
Generelt gav Linos en rigtig god Internet oplevelse, da IceWeasel og IceDove stort set er identisk med Firefox og Thunderbird, som undertegnede i forvejen bruger på sin Windows-maskine.
Gnome-desktoppen og Gdesklets giver en rigtig god desktop som er nem at arbejde med. Compiz gav en ekstra dimension, men hører mere til blæreeffekterne.
Der findes også en del andre programmer, eksempelvis GIMP som er et avanceret tegneprogram (virker også med Windows). Generelt, så er mange af programmerne også mulige i Windows, og derfor virker det naturligt at gå i gang med disse uden brug af manualer etc.
Som computer-interesseret er der rig mulighed for at afprøve diverse Linux-distributioner som nogle gange kommer i Live-versioner (mulighed for at køre disse uden installation på harddisken). Derfor ville det være oplagt at lave en subjektiv test imod en af de meget populære distributioner, nemlig Ubuntu 8.04. Via Virtualbox blev Ubuntu installeret på en Kingston DT mini 4GB, hvilket tog rigtig lang tid, men det blev klaret. Da Ubuntu 8.04 også er baseret på Debian og Gnome er der en del ligheder mellem Linos og Ubuntu, bl.a. Synaptic. Mest positive ved Ubuntu var at den out-of-the-box understøttede Intel 4965AGN WiFi som bruges på Santa Rosa platformen. At der også var indbygget spil var heller ikke dårligt. Performance-mæssigt virkede Ubuntu en del sløvere, som om at systemet ikke var gearet til at køre fra en lille USB stick, især når der blev kørt flere programmer samtidig.
For at teste boothastigheden (efter BIOS, til at man var inde i Linux) sammenlignes:
- Linos USB med CD
- En ikke permanent installation af Ubuntu Linux 8.04 på en Kingston Datatraveller 4GB USB
- Permanent Ubuntu Linux 8.04 installation på Kingston Datatraveller 4GB
- OpenSuse 11 LiveCD.
Linos: 0:52
Ubuntu ikke permanent: 1:04
Ubuntu permanent: 1:04
OpenSuse LiveCD: 6:24
Linos er svagt hurtigere end Ubuntu løsningerne.
Der var Synaptic på den testede version af Linos, men udover dette er der også en Linos updater:
Samlet set er Linos hurtig til at loade og har de fleste programmer man kan ønske sig. Synaptic gør det muligt at installere flere programmer hvis man har behov for det. Dog var der lidt problemer med nogle rettigheder, formodentlig fordi testeren fik aktiveret beta-mode hvor der er mulighed for at installere flere programmer.