Nu bliver det spændende, om Asus´s ny kan stå distancen. Som jeg har været inde på, er der ikke noget revolutionerende ved Triton 78, men mere en evolution af deres Silent Square design. Den sidste køler jeg havde fat i, Cooler Master V8, ligger selvfølgelig frisk i erindringen, med nogle ret flotte resultater. Triton 78 vejer ikke helt så meget, har færre heatpipes og et noget mere altmodisch design, så selvom den går ind i kampen som underdog, så er jeg blevet overrasket før. Og så husker jeg stadig min første "rigtige" CPU-køler, som faktisk var en Asus Silent Square, og som leverede absolut nydelige resultater, dengang.
Alle tests er gennemført fuldt monteret i kabinettet. Jeg har valgt at bruge programmet OCCT, der kører 100% stress-test af de 4 kerner i CPU´en og samtidigt måler temperaturer og spændinger. Temperaturer vil blive oplyst som delta-temperaturer, det vil sige at rumtemperaturen under testen bliver trukket fra måle-resultatet. Dette har den fordel, at det er nemmere at lave en direkte sammenligning, og at resultaterne kan indgå i en database, sammen med andre resultater, opnået på andre dage, med andre rum-temperaturer. Der vil blive testet med stock hastighed på 2,4GHz, og med et moderat overclock på 3,3GHz. Ved overclock er Vcore hævet til 1,35V, og dette skulle skubbe CPU´en op omkring 152watt.
Testmaskine :
Abit AB9 QuadGT
Intel Q6600 SLACR
2x1Gb Crucial Ballistix Tracer PC2-8500
Samsung Spinpoint T166 320Gb HDD
Samsung DVD-brænder
Inno3D 9800 GTX (stock køler)
Creative X-fi Fata1ity
Tagan BZ700 PipeRock
Antec Nine Hundred
(original blæser-bestykning 2x120mm ind, 1x120mm og 1x200mm ud, 120´ere på medium, 200 på low).
Kølere :
Asus Triton 78
Cooler Master V8
Thermalright Ultra-120 Extreme (TRUE)
Xigmatek S-1283 Red Scorpion
NorthQ NQ3340WLA
Intel Q6600 Box-køler
Thermisk pasta :
Arctic Cooling MX-2
Tests :
Q6600@2400 idle
Q6600@2400 load 100%
Q6600@3300 load 100%
Så kom der nogle resultater på bordet. Og jeg er ikke specielt overrasket. Nu skal vi huske på, at Triton 78 er testet i særdeles barskt selskab her. TRUE som længe har været målestok for eliten, V8´eren som vi for nylig så snigløbe netop TRUE´en. Begge kølere der, trods alt, vejer en del mere end Triton´en, og som er skruet fast på bundkortet. Vægten spiller ind, om skruer/pushpins har en betydning, det skal jeg ikke kunne udtale mig 100% sikkert om, men jeg har da min anelse... Ydermere har vi så også smidt Xigmatek S-1283 Red Scorpion i ringen, og den stiller jo op med heatpipe direct touch. Alt andet lige, var det hårde odds, som Asus Triton 78 var oppe imod, og jeg synes den gør det fint.
Nu har vi så set CPU-temperaturer, målt på CPU´ens heatspreader, selve "kassen". Men inden jeg begynder at konkludere alt for meget, så lad os tage en hurtig kigger på kernerne. Temperaturen i tabellen er for den kerne der nåede den højeste temperatur. Ikke noget med gennemsnit, men slet og ret den varmeste kerne på CPU´en, med den givne køler. Men lad os se på det.
Det ændrede ikke på resultatet, at tage temperaturer direkte på den varmeste kerne. Temperaturerne er selvfølgelig en kende højere, men sådan er det jo. Det giver jo også et tydeligt billede af, at det er kernetemperaturen man skal holde øje med, da den altid vil være den højeste.
Men resultaterne på de forskellige kølere, er altså nogenlunde med samme spredning, uanset om vi måler på "kassen" eller på kernerne. Og... Ja, Triton vælter ikke nogen i dette selskab af pinden. Den klarer sig selvfølgelig væsentligt bedre end box-køleren, men det skulle den da også meget gerne gøre. Den er også noget bedre end NorthQ´en, som ellers stiller med heatpipe direct touch. Jeg kan ikke forklare, hvorfor jeg har så dårlige resultater på denne NorthQ. Jeg ved at andre har fået ret fine temperaturer med den, men uanset hvad jeg har prøvet, har jeg ikke kunnet få den til at yde ret godt. Men ud af de 6 kølere i denne test, ryger Triton 78 ind på en 4.plads. Det er ikke et ringe resultat, når man kigger på vægtforskelle, heatpipe direct touch og andre design-forskelle.
Støjbilledet skal vi også lige omkring. Jeg har desværre ikke udstyr til at lave en direkte måling af, hvor meget de forskellige kølere støjer. Men bevæbnet med nogle lettere misbrugte ”lyttelap v2.03”, må jeg sige at jeg finder Asus Triton 78 rimelig støjsvag. Den er ikke lydløs, og der er også kølere i denne gruppe der støjer mindre, men den er ikke generende eller overvældende. Nu har jeg ikke det mest lydsvage system, indrømmet, men Triton´en dominerede i hvert fald ikke lydbilledet, i mit setup. Med hensyn til støj, har den bestået. Man skal have et meget stille system, før man kan blive generet af Triton 78.
Men det ændrer ikke på, at jeg ikke vil kalde Asus Triton 78 for en high-end køler. Det er en rigtig fin køler, men die-hard luft-clockeren skal kigge andetsteds efter en CPU-køler. For den der vil have en god køler til et moderat overclock, eller bare vil have noget bedre, pænere, mere stille end box-køleren, kunne Triton´en være et udemærket valg. Nu venter jeg stadig på prisen i Danmark, for med det jævne resultat i testen, vil prisen helt sikkert få betydning, for min mening om den.
#5 Øhh.... Fordi fredagsbaren var gået lidt over gevind, og du stadig var mærket deraf. 😲
Bortset fra det, så er træ-kølere aldrig nået udover prototype-stadiet. De har en beklagelig tendens til at tørre ud, hvorefter de ofte ses begynde at forkulle. Ved overclocking er det ligefrem sket, at de decideret er begyndt at brænde, med deraf følgende u-oprettelige skader på det resterende hardware.
Dog er der lys forude, for de biodynamiske hardware-freaks. Brug af bambus i vandkølings-setups, er så småt på vej frem.
træet skal jo bare lige nano-behandles, så er det da klart...man skal bare passe på at rødderne ikke får frost samt huske at plukke æblerne inden de rammer bundkortet.