Test
Nu har vi kigget på stumperne, vi har fået det monteret i/på maskinen, og så langt så godt. Det har været en overvejende god oplevelse, at rode med Siberian Tiger II så langt. Nu kommer vi til alvorens time; testen, hvor vi skal se om NorthQ er kommet med svaret på vores hede køler-drømme. Eller burde det være kolde køler-drømme..? Anyhoot, lad os få trykket på knappen og startet op.
Det gik jo fint. Blæsere begyndte at snurre og lyse blåt. Ingen slanger sprak, ingen lækager. Jeg kontrollerer temperaturer som det første, og køle gør tigeren saftsuseme også. Jamen, det er jo bare top-dollar. Siberian Tiger II vil blive testet mod nogle af de luftkølere, der har været igennem test-møllen for nyligt, og nogle af mine personlige favoritter.
Der er lidt af hvert i dette line-up, lige fra super-luftkølere til de lidt mere ordinære til box-køleren, fra 120mm blæser over 92mm til 2x120mm på tigerens radiator. Hvis man ser på Tiger II som et hele, er det jo klart den største og tungeste af kølerne her. Det er også en vandkøler, hvor de andre må "nøjes" med finner, heatpipes og blæsere. Er det så en fair sammeligning? Ja, det synes jeg. Eller, det er en relevant sammenligning.
Udover de grundlæggende forskelle på vandkøling og luftkøling, så har disse produkter det til fælles, at de henvender sig til dem, der gerne vil have bedre køling af deres CPU, men som ikke har lyst til, eller mod på, at gå igang med det store byg-selv-vandkølingsprojekt, eller endda det der er endnu mere advanceret.
Der vil nok også være mange, der allerede har en god luftkøler, som vil overveje om Siberian Tiger II er værd at opgradere til. Den koster immervæk omkring det dobbelte af en god luftkøler, så der skal jo gerne scores mere end en halv grad. Men lad os komme igang med noget test.
Alle tests er gennemført fuldt monteret i kabinettet (ikke helt rigtigt, se afsnit montage ang. dette). Jeg har valgt at bruge programmet OCCT, der kører 100% stress-test af de 4 kerner i CPU´en og samtidigt måler temperaturer og spændinger. Temperaturer vil blive oplyst som delta-temperaturer, det vil sige at rumtemperaturen under testen bliver trukket fra måleresultatet.
Dette har den fordel, at det er nemmere at lave en direkte sammenligning, og at resultaterne kan indgå i en database, sammen med andre resultater, opnået på andre dage, med andre rum-temperaturer.
Der vil blive testet med stock-hastighed på 2,4GHz, og med et moderat overclock på 3,3GHz. Ved overclock er Vcore hævet til 1,35V, og dette skulle skubbe CPU´en op omkring 152watt. Jeg vil oplyse om temperaturer på CPU og på varmeste kerne. CPU-temperatur er taget på selve CPU´ens IHS (integrated heat spreader), altså selve kassen der beskytter kernerne. Kerne-temperatur er taget direkte på den varmeste af de 4 kerner. Kernetemperatur vil altid være højere end CPU-temperatur.
VIGTIG INFORMATION : .Kølerne fra Asus, Cooler Master, ThermalRight og Xigmatek er udstyret med 120mm blæsere, der kører ved ca 1000 o/m. NorthQ NQ-3350A er jo udstyret med en 92mm blæser, som jeg ikke kunne få til at køre langsommere end 2000 o/m. Denne hastighed er brugt ved idle@2400 og load@2400. Da jeg skruede op på load@3300 blev CPU´en hurtigt varmere end jeg brød mig op, så jeg afbrød testen, skruede NQ-3350A op på 3000 o/m og gennemførte så load@3300 ved denne hastighed. Så når I kigger i diagrammerne, så husk at NQ-3350A kører med 2 til 3 gange flere m/m
Testmaskine :
- Abit AB9 QuadGT
- Intel Q6600 SLACR
- 2x1Gb Crucial Ballistix Tracer PC2-8500
- Samsung Spinpoint T166 320Gb HDD
- Samsung DVD-brænder
- XFX 7950 GT silent
- Creative X-Fi Fata1ity
- Tagan BZ700 PipeRock
- Antec Nine Hundred
(original blæser-bestykning 2x120mm ind, 1x120mm og 1x200mm ud, 120´ere på medium, 200 på low.)
Kølere :
- NorthQ NQ-3590 Siberian Tiger II
- NorthQ NQ-3360A Max Tower Extreme
- NorthQ NQ-3350A Max Tower
- Asus Triton 78
- Cooler Master V8
- Thermalright Ultra-120 Extreme (TRUE)
- Xigmatek S-1283 Red Scorpion
- Intel Q6600 Box-køler
Thermisk pasta :
Tests :
- Q6600@2400 idle
- Q6600@2400 load 100%
- Q6600@3300 load 100%
Så tikkede de første resultater ind. Lad os se om vi skal snakke om bristede drømme, eller indfriede forhåbninger. Idle-temperatur, er jo et eller andet sted så inderligt u-interessant, men okay, Tiger II napper førertrøjen.
Lad os gå videre til 100% load på Q6600 ved dennes fabriksindstilling, altså load@2400. Ja, det ser flot ud, meget bedre end...
Hov ! Hvad er nu det? ThermalRights Ultra-120 Extreme napper førertrøjen tilbage fra Tiger II´eren. Og V8´eren snapper tigeren i haserne. Okay, lidt u-ventet, det må jeg sige. Siberian Tiger II køler stadig formidabelt, men jeg havde regnet med at den satte alle mine luftkølere til vægs.
Nå, en test tilbage, nu skal vi skille fårene fra bukkene i den her flok. Yes sir!
Vandkølingen træder i karakter. Når der bliver skruet op for varmen, ligger NorthQ Siberian Tiger II fra land. Og kommer ind med klart laveste temperatur. Når vi kommer op på en vis temperatur, så kan heatpipes bare ikke følge med vandet mere.
Der er også meget mere vand i vandsystemet, til at transportere varmen væk fra CPU´en. Men okay, hvis du synes din maskine kører fint ved stock-hastighed, så er der ikke rigtig noget vundet, ved at investere i Siberian Tiger II. Men vi ser jo tydeligt, at allerede ved 3300 MHz (ikke noget vildt clock på en Q6600 G0) trækker tigeren fra. Okay, den ydmyger da ikke min bedste luftkøler, men at den er bedre, det er ikke til at komme uden om.
Lad os lige kaste et blik på kernetemperaturerne også. Det burde jo ikke rykke særligt ved hierakiet, men da kernernes temperatur nu engang er vigtigst, skal vi da se hvad de siger.
Ja, resultatet bliver der ikke rykket ved. Skruer man op for clock-hastigheden, og dermed også for varmen, så er Siberian bare bedre end de bedste af mine luftkølere. Og de er altså ikke dårlige. Hvordan Siberian Tiger II ville stå sig mod et entusiast-vandkølings-setup, tjaa... det kan man jo kun gisne om. Men mon ikke at noget godt selv-byg, kunne gøre tigeren lidt ydmyg. Men jeg tvivler på, at der findes en luftkøler, der kan smide Tiger II rundt i manegen. Mine forventninger blev indfriet, jeg er ganske tilfreds med NorthQ Siberian Tiger II´s evne til at køle min CPU.
Nu har vi jo set nogle temperaturer, alle taget med blæsere på low. Jeg kørte også et par test, hvor jeg havde givet blæserne "fuld Rebecka" (som min folkeskolekammerat Tom kaldte det, for mange mange år siden). Lad os da lige lave en tabel, så I kan se om der er noget at hente, når man skruer op for pølse-hakkerne (Nej, jeg har aldrig stukket fingrene i en blæser, helt ærligt).
Jo, lidt er der da at hente, hvis man vælger at give blæserne "fuld skrue". Rart at vide, hvis man en dag lige har lyst til at benche lidt. Men du gider ikke høre på de 2 120mm´ere for fuld speed 24/7. Nu er det sagt. Og så er det jo nærliggende at snakke lidt om blæserne i dette sæt.
For det første: On/Off-knappen for enden af hver blæsers ledning, er til at slukke dioderne med. Tak skal I have NorthQ, det er der helt sikkert nogle der vil sætte pris på.
Jeg har som sådan ikke noget imod LED´s, jeg tror bare jeg er nået dertil, at det ville være rart med lidt andet en blåt bling-bling altid. Men en fin feature er det, at man kan tænde og slukke fest-belysningen, efter eget ønske.
Blæserne har jeg faktisk ikke noget at udsætte på. På low er de meget støjsvage. Selvom de faktisk var monteret uden for selve kabinet, så var det ikke dem der dominerede lydbilledet.
Skruer man helt op for blæserne, så kan de selvfølgelig høres. At tro andet ville være utopi. Om man kan lide designet, som er ret bling-bling, det vil altid være et spørgsmål om personlig smag. Ser vi bort fra det, så kan jeg kun sige at det er en ganske udemærket blæser, som jeg ikke ser grund til at udskifte med noget andet, lige med det samme.
Blad videre, ophøjede læser, til den endelige kulmination af denne test. Jeg skal til at lave en konklusion og uddele nogle point til NorthQ NQ-3590 Siberian Tiger II.