Design
Lad os nu kigge lidt nærmere på indholdet af den fine kasse. Hvis du allerede har stiftet bekendtskab med NorthQ Siberian Tiger, er der ikke så mange overraskelser ved II´eren. Det vil sige, udover at der lige er en ekstra blæser og at radiatoren er DOBBELT så lang. 120 x 240 mm det er altså en pænt stor radiator. En ikke-hardware-minded ven var lige forbi, mens jeg var ved at pakke ud. Han udbrød kendeligt imponeret "Hold kæft, den er jo lige så stor, som på en motorcykel!"
Radiatoren er klædelig i sort og vil bestemt ikke være en øje-bæ i kabinettet. Uden mulighed for en direkte sammenligning, ligner radiatoren MEGET en HW-Labs Black Ice GTS 240, og når jeg sammenligner mål på de radiatorer, bliver ligheden ikke mindre. Men Black Ice skulle jo ikke være den ringeste på markedet, snarere tværtimod. Nu er det jo et lukket forseglet system, så det er begrænset hvor meget det er mulig at undersøge. Men jeg vil gøre mit bedste, og det næste jeg kigge på, er fittings mellem radiator og slanger.
Målt med skydelære har de i bedste fald en ydre diameter på 8mm. Det er jo ikke de største der findes (så vidt jeg ved er det vidst 10mm og 12mm der bliver brugt mest), så det burde give en indre diameter på 6mm i slanger og fitttings. Dette har jeg ikke kunnet kontrollere, uden at skære en slange over. Og det må jeg hellere lade være med. Slangerne, som jo er temmelig fastmonterede, er ikke af den bløde slags, der som regel anvendes i selvbyggede vandkølingssystemer.
Overfladen er en bøjelig, men ret hård og stiv plast, og med en indstøbt metal-spiral hele vejen. Dette er for at undgå at der kommer skarpe knæk på slangerne, der ville forhindre flowet i systemet. Igen kommer der en formodning fra min side, som er at der løber en blød PVC-slange med en id på 6mm, under den hårdere plastkappe. Jeg synes at slangerne er godkendt, når man husker at dette er et system, der henvender sig til begyndere ud i vandkøling, eller de der er lidt nervøse ved de risici der ER ved et selvbygget vandsystem.
Siberian Tiger II er lavet så alle kan være med og nyde godt af vandkølingens forcer, nærmest uanset hvilke forudsætninger, evner og erfaringer man har. NorthQ har lavet system, hvor der er så lidt der kan gå galt som muligt. At vi så står med nogle ret stive slanger, der kan være lidt svære at få til at makke ret, og at de har den længde de har (som er 350mm) uden at man kan forlænge eller afkorte, det må man tage med - det er vilkårene, når man vil minimere risikoen for lækager.
Til venstre - HWlabs Black Ice 240 GTS
Til højre - Siberian Tiger II
Kølehovedet. Ja, det ser jo lidt anderledes ud, end man normalt ser det ved vandkøling. Det har også sin forklaring. For at holde det simpelt, har NorthQ bygget pumpen ind i kølehovedet. Det betyder at kølehovedet er temmelig tungt, og også ret stort. Det er jo dog det rene ingenting, i forhold til en luftkøler.
Pumpen skulle være med høj-præcisions keramiske lejer, hvilket lyder ret godt. Og så er den udstyret med et 3-pin fan-stik, så man har muligheden for at holde øje med hvor hurtigt den snurrer.
Selve hovedet er pakket ind i en solid sort plastik-kappe, der er skruet sammen med MANGE skruer. I den ene ende sidder der nogle tapper hele vejen rundt, og disse skal bruges sammen med en af rammerne, når vi skal montere banditten.
Så er der et par ledninger; et der ender i et molex-stik og et der ender i et fan-stik. De leverer strøm til pumpen og muliggør justering og overvågning af denne. Det eneste jeg faktisk kan se af kølehovedet, udover plastik-kappen, er faktisk selve anlægsfladen.En stor kobberklods med et lag termisk pasta fra NorthQ, som vi kender det fra Intels box-kølere.
Mere kan jeg egentlig ikke fortælle om kølehovedet, hvis det stadig skal fungere efter hensigten, når jeg sender tigeren tilbage. Det betyder også at jeg må droppe, at efterprøve endnu et par oplysninger fra specifikationerne, nemlig at kølevæsken ikke er giftig eller brændbar. Det havde jeg ellers glædet mig til at afprøve.
Så følger der hele 4 montagerammer med. De er som vi kender dem fra mange andre NorthQ køleprodukter, og som sædvanlig i sort plast. Forskellen er, at her sidder der en række tænder hele vejen rundt, som skal låse kølehovedet fast til rammen, når vi om lidt skal til at montere.
Rammerne til Intels sokler er med det super-nemme system, som vi har stiftet bekendskab med en del gange nu. Meget nemt at montere, det skal siges. Til AMD er der også rammer med, hvilket der IKKE plejer at være når det er en NorthQ-køler. Det er på grund af de tappe, som skal låses sammen med rammen. Der er også bagplader med til AMD-setups.
Så er der blæserne. NorthQ Extreme Silent 120mm. Og 2 styks af dem. De er i MEGET klar plast, ja, mens jeg tog billeder, mindede de mig faktisk om reklame-isterninger. Det kan godt være det er noget gejl, men jeg synes altså at det så ret fedt ud.
Ledningerne er MED sort sok. Tak NorthQ, det pynter bare så meget. I den anden ende af ledningen er der et 3-pin fan-stik, MEN HOV, hvad er nu det? Der sidder noget mere... Hvad er det for en dims....? En tryk-kontakt, hvor sært. Har jeg da aldrig set på en blæser før.
Jeg må hellere lige kigge i bogen, jo, der står at det er en on/off kontakt. Men hvad mon de kan on/off´e... Kan man slukke for blæseren? Hvorfor skulle man kunne det? Nå, det må vente til det hele er sluttet til. Bliver da lidt spændende at trykke på kontakten, og se hvad der sker.
Videre med blæserne. Da de er klare som poleret is fra et grønlandsk isbjerg, er det jo ret nemt at se, at de har nogle LED´s monteret. Det er jo desuden også vist på billedet på æsken, og skrevet i specifikationerne, så det er egentlig ikke en overraskelse. Og tænk engang, de er sør´me BLÅ! Sikke en overraskelse.Ja-ja, det er sikkert bare mig, for de fleste MÅ jo være vilde med blå dioder, siden de efterhånden er en fast bestanddel af alt muligt elektronik.
Ellers er der ikke så meget at sige om blæserne, som de ligger der på bordet.I centeret er der et NorthQ klistermærke, og det er der desværre også på bagsiden. På den ene blæser sad det ikke så godt fast, så jeg lindede lidt på det, for at se om der skulle gemme sig nogle brugbare oplysninger derunder. Det gjorde der ikke.
Det er lidt irriterende, når man ikke kan finde noget som helst om producent eller bare et eller andet, når man sidder med sådan en medfølgende blæser. På den anden side, så har man jo ikke forudindfattede meninger, det være sig for eller imod, om hvorvidt det er en god eller dårlig blæser. Bortset fra at det altid virker lidt skummelt på mig, når jeg føler man SKJULER oplysninger for mig.
HVEM VAR DET DER KALDTE MIG KONSPIRATIONSTEORETIKER? Det er skam ikke spor teoretisk, skal jeg sige jer. Hvad for noget, paranoid, mig! Nu må I stoppe. Nok om blæsere.
Blæserstyringer, ja, for der er jo hele 2 af dem. Den vi kender fra så mange andre ting af NorthQ´s, og så den der kan styre hele 3 blæsere. Den første, den gamle kending, er i sort plast. Og den er af typen som man oftest vil skulle sætte fast inden i kabinettet med et stykke dobbeltklæbende tape (Det som Jørgen Clevin kaldte klæbestrimmel).Den har indbygget blæser-stop-alarm, hvilket bestemt er en god feature. Men jeg er ikke vild med den, den virker ikke særlig solid, ej heller lækker, og jeg synes det er pokkers upraktisk at skulle tage siden af kabinettet, hver gang man vil justere blæseren.
Den anden derimod, det er sådan en med 3 drejeknapper på en bøjle, man monterer i et af kabinettets ledige PCI-slots. Dejligt, og som jeg nu engang godt kan lide det. Det er meget meget sølvfarvet, helt hen i det forchromede, og knapperne er også nogle blanke banditter. Men de fungerer fortrinligt. Og så er det jo praktisk at der er 3 udtag på den, et til hver blæser og et til pumpen.
Selve styringen sluttes så til CPU-fan på bundkortet. Jeg har tænkt lidt over hvad den styring til en blæser, egentlig er med i pakken for. Og jeg er ikke kommet på et godt svar. Altså der er 3 ting, som ville være nyttige at kunne styre. Det kan man ikke med den lille sorte plastik-kasse, men det kan man jo smart nok med den anden. Men det overflødiggører jo den lille plastik-dims. Hvad skal jeg bruge den til, NorthQ?
Nu har vi fået kigget lidt, på de væsentligste bestandele af NorthQ NQ-3590 Siberian Tiger II. Det ser jo godt ud. Det ser endda lovende ud. Lad os komme igang med at montere uhyret! Blad videre, ærede læser, og se hvordan det løber af stabelen.