Test
At arbejde med Nox A14, er ligesom med storebror A15 en fornøjelse og det samme er det at spille på maskinen. Ganske vist er skærmen lidt mindre, end på de fleste andre gaming-bærbare, men det irriterer mig ikke synderligt. Når man vælger en bærbar til spil, må man alligevel gå lidt på kompromis med skærmstørrelsen, og en tomme fra eller til gør ikke den store forskel i min verden. Til multimediebrug kan det godt være en anelse irriterende med den mindre skærm. Men hvis det er, har man jo også muligheden for at tilslutte en ekstern skærm via HDMI-porten.
Som storebroderen føles Nox A14 yderst solid, og kabinettet med soft-touch overfladen ser altså bare rigtig flot ud. Man kan godt fornemme at der er blevet gjort noget specielt ud af denne nye serie af bærbare. Zepto har før været beskyldt for at deres bærbare ikke er helt så holdbare som konkurrenternes, men dette synes at være fortid med kvaliteten af kabinettet her.
Til forskel fra den sidste Nox jeg havde til test, virkede denne her upåklageligt fra starten af. Alle drivere var af nyeste dato, og jeg skulle kun lige køre et par opdateringer før maskinen var toptunet til at kunne blive testet.
Til testen anvender jeg følgende programmer:
- Sisoft Sandra
- 3DMark05
- 3DMark06
- 3DMark Vantage
- PC Mark 05
- PC Mark Vantage
- SuperPi 1.5 MOD 1M
- Batteryeater Pro 2.7
- Call of Juarez DX10 Benchmark
- Crysis DX10 Benchmark
- Call of Duty 4
- Colin McRae: Dirt
Og sammenligner resultaterne med disse tre bærbare:
MSI GX620:
CPU: Intel Core 2 Duo P8400
Grafikkort: Geforce 9600GT 512MB ram
Ram: 4096 MB DDR-II PC-6400
Harddisk: 320GB SATA 5400 RPM
Zepto Nox A15:
CPU: Intel Core 2 Duo P9500
Grafikkort: Geforce 9600GT 512MB ram
Ram: 4096 MB DDR-II PC-6400
Harddisk: 200 GB SATA 7200 RPM
ABook 1585W:
CPU: Intel Core 2 Duo T9600
Grafikkort: Geforce 9600GT 512MB ram
Ram: 4096 MB DDR-II PC-6400
Harddisk: 64 GB SSD
Så til resultaterne:
CPU
Den første CPU-test er SiSandras Processor Arithmetic:
Resultaterne er helt som forventede, Nox A14 scorer det samme som den Nexus A15 vi testede for lidt tid siden, som var udstyret med samme type processor. MSI GX620 er af en eller anden grund bedre, selv om processorerne er de samme i begge maskiner. Mens de to andre maskiner er foran i kraft af deres højere clockfrekvenser.
Så går vi videre til SiSandras multimedietest:
Det er næsten som at se testen af Nexus A15 om igen, Nox A14 scorer dog en anelse bedre. Her kommer MSI'en til kort og Nox A14 løber af med sejren. Nox A15 og Abook 1585W er et stykke foran, men er ikke langt ude i horisonten.
Og til sidst SuperPi:
Igen ligger Nox A14 og MSI'en side om side, med en lille fordel til MSI'en. Resultatet er igen helt efter bogen, Nexus A15 fik nemlig næsten den samme tid.
Harddisk
Så tester vi harddisken med SiSandras test:
Det er faktisk præcis samme disk som sidder i både A14 og A15, så forskellen i søgetid undrer mig en anelse. Det kan dog også være tilfældigheder, selv om testene er kørt flere gange. Søgetiden er dog pæn, hvilket de 7200RPM disken snurrer med må tilskrives.
Overordnet ydelse
Så prøver vi med PCMark Vantage:
Whoops! Så skal jeg ellers lige love for, at lillebror A14 langede både storebror A15 og resten af konkurrenterne lussinger hele vejen rundt. Ganske vist kommer MSI'en op på et lignende resultat i overclocket tilstand, men som standard er det A14 der er vinderen. Dette kommer faktisk lidt uventet, men her er det den kraftigere grafik i A14, der spiller mere ind end jeg havde forventet.
Grafik
Vi ser hvordan A14 klarer sig i 3DMark:
Igen står Nox A14 som vinderen, forskellen mellem grafikkort baseret på chippen 9600GT og A14's 9650GT er her tydelig i alle tre versioner og mest udtalt i 3DMark06.
Så prøver vi testprogrammet Lightsmark:
Her vinder MSI'en lige akkurat, hvilket egentlig mere er imponerende af MSI'en end det er skuffende af Nox A14.
Spil
De syntetiske benchmarks er ikke alt, så jeg kører fire forskellige spil, for at se hvordan Nox klarer sig "I den virkelig verden".
VI lægger ud med Crysis, som strækker grafikkortets formåen til det yderste:
Nox A14 ligger ret lige med A15, og med de to andre konkurrenter for den sags skyld. Det er kun med den laveste opløsning og detaljegrad at de to Zeptoer ikke helt kan følge med. Her kan grafikkortet ikke gøre, at der bliver lagt en afstand ned til konkurrenterne.
Vi går videre til Call Of Juarez:
Her er det tydeligvis andre ting end bare hvor kraftig grafikchippen er som spiller ind, og MSI'en vinder rimelig klart. Det er dog værd at bemærke at A14 klarer sig bedre end A15 og på højde med Abook'en, selvom den fysisk er mindre.
Vi skal ud og køre rally med Colin McRae:
Her fyrer Nox A14 et godt resultat af, og er faktisk den af de fire maskiner der overordnet klarer sig bedst. Forskellene de fire maskiner imellem er dog ikke store nok til, at det er noget man for alvor kan mærke, men de er der.
Som den sidste prøver jeg med Call Of Duty 4:
Nox A14 gør det igen godt, og placerer sig foran Nox A15 og Abook'en. Igen bliver den dog slået af den på papiret lidt svagere MSI maskine.
Batterilevetid
Så skal vi se på hvor lang tid Nox A14 kan fungere uden tilslutning af strøm.
Om der er noget specielt ændret ved Nox A14 i forhold til A15 ud over forskellen i processorhastighed ved jeg ikke, men der er sket en forbedring af batterilevetiden. Specielt er batterilevetiden i idle-tilstand, hvor maskinen ikke belastes, blevet forbedret med hele 36 minutter. Batterilevetiden er stadig lige i underkanten, men det begynder at hjælpe lidt på det.