Dragon platformen
Hvis nogen har glemt det, så blev den oprindelige Phenom introduceret sammen med 790FX chipsettet og HD3800 grafikkortene, og den samlede pakke blev kaldt for Spider. AMD købte grafikproducenten ATi i 2006, og fik dermed muligheden for at lave en samlet optimeret platform til både spil og multimedia. 790FX chipsettet imponerede ved at have et ultra lavt strømforbrug på kun 10W, men ved launch havde man ikke fået SB600 sydbroen udskiftet endnu til den annoncerede SB700, så det haltede lidt med ydelsen på specielt raid arrays. SB700 serien er nu kommet på gaden og de første bundkort med 790GX+SB750 er begyndt at komme på gaden nu. Til gengæld blev HD3800 grafikken rigtig godt modtaget af entusiasterne, og har givetvis været noget af det der har holdt måsen oppe på firmaet i den mellemliggende periode.
Chipsettet til Dragon er stadig det samme, nemlig 790FX modellen, mens grafikkortene i mellemtiden har sneget sig op i HD4800 klassen. Og så kommer naturligvis stjernen i foretagendet, Phenom II processoren. Las os lige tage et kig på hvad der er sket siden version I.
Den oprindelige Phenom er, trods den lave ydelse, faktisk noget af det mest moderne man kan komme i nærheden af når vi snakker arkitektur. Rent teknisk set er Phenom lysår foran Intels Core 2 teknik, der stadig hænger på en chipset arkitektur fra ruder konges tid. Faktisk kan man sige at Intels Core i7 er et forsøg på at indhente de innovative ideer der ligger i Phenom arkitekturen, som den integrerede memory controller og Hypertransport bussen. Onde tunger vil måske ligefrem sige at Intel kopierer AMD. Men men men...der er nogle få men afgørende forskelle på Phenom og Core i7.
Den vel nok vigtigste er måden den interne cache håndteres på. Core i7 kører med en såkaldt inclusive cache, hvor alle data fra level 1 og 2 cachen er at finde i level 3 cachen også. Det gør at en hvilken som helst af de fire kerner kan finde alle data på ethvert givent tidspunkt på et enkelt sted. Det giver en hurtigere afvikling af data, da der ikke er nogen reel søgetid.
Phenom bruger en exclusive cache, der ikke deler sine data med L3 cachen, men beholder data ved den kerne der afvikler instruktionerne. Det gør at hvis en anden kerne bliver sat til at hjælpe med afviklingen af et program, så skal den over til den anden kerne og sniffe data fra dens L2 cache inden den kan komme i gang med arbejdet. Til gengæld har man hele L3 cachen fri, da der ikke skal ligge en masse duplikeret kode og flyde rundt. En anden ulempe ved det system er at man ikke kan slukke for en kerne, der ligger inde med data, der skal bruges af en anden kerne. Den er nødt til at være aktiv selv om den reelt ikke bruges. Det er en af de nye ting i Phenom II, at en kerne kan lave et dump af Level 1 og Level 2 cachen til den større Level 3 cache, hvis kernen ikke skal bruges. Det skulle øge effektiviteten. Og så er det selvfølgelig et plus at der er 6MB Level 3 cachei Phenom II, hvor Phenom I kun har 2MB. Der er naturligvis stadig integreret memory controller.
De første Phenom II cpu'er der rammer markedet vil have DDR2-800 understøttelse og passer i AM2+ bundkort. Næste generation kommer med en ny sokkel kaldet AM3, og AMD skifter her fra DDR2 til DDR3 ram. Det giver i første omgang en enorm fordel til AMD at man kan bruge sit eksisterende AM2+ bundkort. Alt hvad der kræves er en BIOS opdatering. Der findes allerede et væld af AM2+ kort på markedet til en forholdsvis billig penge, og med en officiel pris på 275$ ( 1500kr )for en Phenom II 940, bliver AMD lige pludselig et reelt alternativ til Intel, forudsat altså at ydelsen kan hamle op med Core 2 serien. Herunder kommer vi selvfølgelig også ind på overclocking potentialet. Den oprindelige Phenom vi testede her på HWT havde et mildt sagt elendigt OC potentiale, og du skulle være ualmindelig heldig for at finde en model der kunne løbe over 3GHz. Vi fik tre samples tilsendt, og ingen af dem klarede over 2.6GHz. Derfor er der set meget frem til 45nm versionen, og de første rapporter lyder da også på et ganske betydeligt skridt i den rigtige retning. Men det skal i nok høre meget mere om når vi skal i gang med testafsnittet.