Test
Testmaskinen består af
ASUS M3A78-T
Phenom II 940
ASUS 9800GX2
2x2GB G-Skill PC2-8800
1000W Enermax PSU
500GB WD SATA-300, 16MB cache
Køling:
Luft, vand og Vapochiller
Programmer:
Windows Vista Home Premium 64bit
3Dmark06
Crysis Demo
Call of Juarez
Cinebench 64
SiSoft Sandra LT 2009
PCmark Vantage
WPrime
SuperPI 1M
Jeg lægger ud med Sisoft Sandra, så vi kan få en ide kom hvad man kan forvente af Phenom II 940.
Sisoft Sandra Benchmark
Det er tydeligt at vi ikke når op på Core i7 i denne omgang, men ydelsen er faktisk ganske pæn. Cirka det dobbelte af en Core 2 E8400. Rambåndbredden har jeg også målt.
Den ligger omkring 11500MB/s, eller cirka det halve af hvad Core i7 kan præstere. Men sammenlignet med Core 2 Duo så er det næsten dobbelt op, Netop rambåndbredden har været, og er for så vidt stadig, en af styrkerne ved AMD's arkitektur.
PCmark Vantage
Lad os se hvad der sker når vi kaster diverse benchmarkprogrammer efter Phenom II. Jeg har taget hul på Vista 64, og derfor bruger jeg Futuremark PCmark Vantage 64bit.
Det ses tydeligt at 940'eren rykker godt fra land. De andre chips i testen ligger omkring 5000 point, men 940 har ca 10% højere ydelse end hovedfeltet. Kun Intels 920 model formår at rende fra den.
Cinebench 64
Cinebench indeholder en lille OpenGL animation, og derefter skal der renderes et foto. Først med en enkelt kerne, og derefter med alle fire.
Igen ganske fine resultater. Vi kan se at en 3GHz Phenom II kerne ikke har samme potentiale som en 2,66GHz Core 2 kerne i vores Q9450. Til gengæld vinder den på arkitekturen, da den tydeligvis er bedre til at få flere kerner til at arbejde sammen. Tilsyneladende er OpenGL testen også meget gladere for Intels CPU'er end for AMDs.
Wprime 32
Talknuseri på højt plan. Wprime bruger Newtons aproximationsformel til at beregne kvadratrødderne på meget store tal. Programmet understøtter desuden flere kerner. Jo hurtigere jo bedre.
SuperPI 1M
Og endnu en talknusertest. Tallet PI med 1 million decimaler skal beregnes på kortest mulig tid.
Her er vi altså på Intel hjemmebane. Det er værd at bemærke at testen kun bruger en enkelt kerne, og derfor ikke fortæller noget om effektiviteten på flere kerner. Sammenholdt med Wprime testen, må man formode at Phenom II 940 vil trække pænt fra land i en server, der skal håndtere store databaser, da den flerkernede ydelse er rigtig god, og den har RAM-båndbredden med sig.
Kan man så bruge Phenom II til en spillemaskine? Det ser vi på nu med et par 3D baserede tests.
3Dmark06
En ældre sag efterhånden, men giver alligevel et stærkt fingerpeg mht. evnen, at kunne håndtere moderne spilgrafik.
Og heldigvis lader det til at AMD slipper rigtig fint fra det projekt, også. Core I7 er en led satan, men 940 chippen er ikke kriminelt bagud.
Crysis Demo
Demoversionen af Crysis indeholder en lille cpu benchmark. Det er 64bit versionen der er brugt her, 1600x1200, 2xAA, Very High settings.
Igen et rigtigt fint resultat. Max framerate er ca. den samme som for de andre CPU'er, men der er en tydelig forskel når vi snakker gennemsnitlig framerate. Du vil sagtens kunne trække 3D tunge spil og store grafikkort med denne cpu.
Call of Juarez
Som sidste test har jeg brugt Call of Juares demoen, igen i 64bit udgaven. 1600x1200, Shadowmap 2048x2048, Shadows High, 2xAA.
Call of Juarez er et af de få spil der kan udnytte flere kerner end to, og der er da også tydeligt en fordel, til quadcore CPU'erne. Phenom II 940 formår at følge med Core i7 i denne test.
Overclocking
Jeg har givet den fuld gas, både med vandkøling og til sidst en Vapochiller for at klemme de sidste dråber ud af 940 chippen. Maks clock på vand blev 4GHz, men jeg vil dog medgive at det ikke er 24/7 stabilt. Regn med 3.5-3.8GHz hvis du har en god køler på, til et system der skal andet end bare at benche.
Men i anledning af at vinterkulden har ramt os, så fik maskinen også en hurtig tur under en kraftig kompressorkøler. Det gav små 300MHz mere på toppen til i alt 4.3GHz. Faktisk har jeg en valideringsfil fra CPU-Z på 4.4GHz, men den vil ikke valideres, så vi nøjes med 4.3.
Det var lidt bøvlet at overclocke på systemet. Det eneste program der kan bruges er AMD Overdrive, og det vil ikke lege med, når Vcore kommer over 1.45V. Du kan godt hæve frekvenser og multipliers, men Vcore vil ikke højere. Det betyder at resultatet her samtidig er maks for hvor hurtigt jeg kunne boote ind i Vista. Jeg har ikke testet på XP.
Alt i alt ligger AMD Phenom II på et ganske fornuftigt leje, rent ydelsesmæssigt. Og der er helt tydeligt sket fremskridt siden første generation Phenom. Man kan vel sige at AMD nu er der, hvor de skulle have været med Phenom I for at følge med Intel på udvikling. Prisen vil nok være den afgørende faktor for om Phenom II serien bliver et hit, og lad os så håbe at AMD ikke er to år om at hente ydelsen på Core i7.