Test
Skærmens størrelse på 13.3" gør den lidt mindre end de fleste andre bærbare på markedet, men det er kun en bonus hvis man skal bære den rundt forskellige steder og have den i en taske. Opløsningen på 1280x800 pixels er ganske passende til skærmstørrelsen, men hvis man er vant til at arbejde ved f.eks. en 22" skærm med en opløsning på typisk 1680x1050, kan det godt virke lidt begrænsende for ens produktivitet. Hvis vi skal blive lidt ved skærmen, så er det værd at bemærke, at denne model er udstyret med en LED skærm. Dette betyder, at skærmen er meget lysstærk, og jeg synes rent faktisk det bliver for meget hvis lysstyrken skrues helt i vejret.
Med hensyn til støjniveau ligger vi pænt. Med den svagere grafikchip slået til er maskinen meget stille, mens blæseren er anderledes tydelig så snart den dedikerede grafik slås til.
Benchmark
Så er det tid til at få sat tal på ydelsen, og det vil vi i dag gøre med følgende testprogrammer:
- Sisoft Sandra XII
- 3DMark05
- 3DMark06
- 3DMark Vantage
- PC Mark 05
- PC Mark Vantage
- SuperPi 1.5 MOD 1M
- Batteryeater Pro 2.7
- Call of Juarez DX10 Benchmark
- Crysis DX10 Benchmark
- Call of Duty 4
- Colin McRae: Dirt
Alle test er kørt tilsluttet strøm og med strømstyringen sat til højeste ydeevne.
Til sammenligning vil jeg bruge disse tre bærbare:
MSI EX-620
CPU: Intel Core 2 Duo P7350 2,0 GHz, 3MB
Grafikkort: Ati Radeon HD 3470M, 256MB
Ram: 4096 MB DDR-II PC-6400
Harddisk: 320 GB SATA 5400 RPM
Asus N51VF
CPU: Intel Core 2 Duo P8600 2.4 Ghz, 3MB
Grafikkort: Nvidia Geforce GT 130M 1GB Ram
Ram: 4096 MB DDR-II PC-6400
Harddisk: 500 GB SATA 7200 RPM
Zepto Znote M15a:
CPU: Intel Core 2 Duo P9700 2.8 Ghz, 6MB
Grafikkort: Nvidia Geforce G105M 512MB Ram
Ram: 4096 MB DDR-II PC-6400
Harddisk: 250 GB SATA 7200 RPM
CPU:
Vi lægger ud med at teste processoren, og til dette vil vi først bruge SiSoft Sandra:
I den første test ser vi et noget overraskende resultat, selv om Dell XPS og maskinen fra ASUS har samme processor, scorer Dell en del lavere. Lad os se hvad de næste test viser.
Her er billedet direkte omvendt, Dell slår her ASUS med et godt stykke. Hvis man ser bort fra dette noget kuriøse resultat i forholdt til ASUS ligger Dell XPS pænt i forhold til den hurtige P9700 processor i Zepto M15a og et stykke foran den billige P7350 i MSI'en.
I SuperPi ser vi igen Zeptoens overlegenhed, men Resultatet fra Dell er ikke helt ved siden af.
Harddisk:
Så skal vi se lidt på harddiskens ydelse:
En ganske pæn overførselshastighed må man sige, men der er stadig lidt op til ASUS N51UF. Søgetiden ligger også ganske pænt omkring 15 ms.
Med to indbyggede grafikkort, hvoraf det ene burde være tilstrækkelig til afvikling af en del spil på markedet, skal vi naturligvis også se lidt på ydelsen i spil. Vi lægger ud med at se hvordan maskinen klarer sig i 3DMark:
3DMark:
Dell XPS leverer et ganske godt resultat, og med den kraftigste del af hybridkortet 9500M slået til scorer den højere end de to multimediebærbare fra MSI og Zepto. Der er dog et godt stykke vej op til maskinen fra Asus, der dog også er decideret beregnet som spillebærbar.
Crysis
Vi sætter Dell XPS på en hård prøve, og ser hvordan den klarer Crysis:
Jeg vil ikke tilråde at spille Crysis på denne maskine, da det vil være langtfra spilbart, med mindre man går ned i en meget lav opløsning. Men igen så er Crysis også et meget krævende spil.
Call Of Juarez er et af de få spil der rent faktisk kan udnytte CPU'er med flere kerner. Men selv om den bliver testet på en flerkernet processor, er det dog stadig et meget krævende spil.
Call of Juarez
For et grafikkort af denne type er det egentlig et ganske fint resultat, men til krævende spil som dette, er det bare ikke godt nok til at man rent faktisk kan bruge det til noget.
Call of duty 4
Vi går lidt ned i gear, og prøver med det lidt mindre krævende Call Of Duty 4:
Med lidt god vilje kan man godt få en spilbar oplevelse ud af denne Dell, men igen er det ikke imponerende resultater vi ser.
Som det sidste spil i rækken skal vi ud og køre rally med Colin McRae:
Colin McRae: Dirt
Her går Dell helt ned med flaget, selv Zepto M15a klarer sig bedre, og det kan overhoved ikke lade sig gøre at få en bare nogenlunde spiloplevelse i den valgte opløsning.
PC Mark
Efter den lidt nedslående spilydelse, bliver den overordnede ydelse testet med PCMark Vantage:
Vi har desværre ikke så mange resultater at sammenligne med, men samlet set er Zepto M15a en klar vinder af de to. Resultatet for Dell XPS er dog ingenlunde dårligt, og ganske i stil med det man måtte forvente. Forskellen mellem de to dækker blot over at Zeptoen klarer sig overraskende godt i PCMark.
Batterilevetid
Fordelen ved et hybrid-grafikkort i en bærbar er, at man kan skifte mellem to forskellige grafikcips alt efter om man ønsker strømbesparelse eller ydelse. For at afprøve effekten af dette, har vi selvfølgelig testet batterilevetiden. Testen under load er gennemført med den kraftige af de to grafikchips aktiveret, og ingen strømbesparende indstillinger. Mens de to andre tests er udført med strømbesparing og den svagere grafikchip aktiveret.
Uden strømspare og under belastning er batterilevetiden lige omkring halvanden time, hvilket er nogenlunde på samme niveau som konkurrenterne. Når strømsparefunktionerne bliver slået til, er det dog tydeligt at det nu er en svagere grafikchip der er slået til, for selv med en DVD-film kørende kommer vi over de to timer. Når computeren ikke er belastet kommer vi endnu længere op og runder næsten de tre timer. Hybrid grafikken kommer til sin ret, og vi når altså ganske pæne batterilevetider.
Jeg har brugt denne maskine til snart sagt alle de formål som den kunne tænkes at skulle bruges til, navligt tekstbehandling, internet, programmering, film, billedbehandling og nogle mindre krævende spil. Det hele har den tilmed klaret uden at brokke sig, og selv arbejde i Photoshop er gået rimelig smertefrit. Selvfølgelig er det noget andet at sidde ved en stationært monster med Quadcore processor, 8GB RAM og en skærm på over 20", men den Dell XPS har klaret det ganske hæderligt vil jeg sige.
Ganske enkelt synes jeg at denne bærbar er en absolut fornøjelse at arbejde med, den føles bare helt rigtig og de berøringsfølsomme genvejstaster og On Screen Display giver lidt det sidste til den gode oplevelse. Egentlig burde man ikke tro, at det betyder det store om der er baggrundsbelyst tastatur eller ej, men efter at have brugt denne bærbar i noget tid kan jeg konstatere at det faktisk gør en stor forskel. Det er ganske ofte jeg finder mig selv i den situation, at belysningen i lokalet er lige i underkanten i forhold til at se tastaturet, og så er det bare lækkert at kunne se hele tastaturet igen ved et tryk på to taster.