Testen
Nå, lad os så få kigget nærmere på det det hele handler om, billedkvalitet.
I denne test vil vi kigge lidt nærmere på:
- Installationen
- Responstid
- Farvegengivelse og sortniveau
- Synsvinkel
- Film, spil og kontorarbejde
Installation
Installationen af skærmen forløb uden problemer. Foden fastgøres nemt og kræver intet værktøj. Strømforsyningen er indbygget og man skal bare proppe et strømkabel i. Og et DVI-kabel har vi vel alle prøvet at sætte i. Kablerne skjules af en bagplade, som helt kan tages af, så man nemmere kan få adgang.
Når man har fået sat skærmen sat til og tændt, skal man igang med den obligatoriske ændring af lysstyrke og småjustering før skærmen står korrekt.
Udover On-Screen-Displayet er knappernes funktion også vist på skærmen. Ganske smart, da man jo ikke kan se, hvor man trykker på siden, hvis man også skal holde øje med resultatet på skærmen.
Responstid
De fleste skærme med TN-paneler har i dag en meget lav opgivet responstid (2-5 ms / 500-200 Hz), så de artifakter der opstår af for høj responstid, burde være helt væk. Virkeligheden er (selvfølgelig) en helt anden. Man kan stadig se artifakter, som følge af eksempelvis af høj rise og fall time.
Desværre har vi her på redaktionen ikke nogle præcise værktøjer til at måle responstid andet end et almindeligt, dødeligt kamera, som kun kan give os et prej af den egentlige responstid.
Som det kan ses er der stadig tydelige artifakter, og de er da så sandeligt synlige med det blotte øje, hvilket de ikke burde være, hvis skærmen i alle gradienter havde en responstid på 5 ms. Well, spørgsmålet er så om det har nogen som helst indflydelse på, hvis skærmen bruges til high paced spil eller film. Til gengæld så det ikke ud til at der var den store forskel i responstiden for mørke eller lyse gradienter, ej heller for de forskellige grundfarver.
Farvegengivelse og sortniveau
Fabriksindstillingen er ganske kraftig lysstyrke mæssigt, tenderende til blålig, og mens mørke gradienter fint er defineret, er de lyse gradienter overmættede og man kan ikke skelne mellem 250-255. Justering af lysstyrke hjælper en smule.
http://www.lagom.nl/lcd-test/ har en del lækre tests, men der var intet kritisk at bemærke, bortset fra en smule pixel-walk i den ene test. Skærmen stod også rimeligt godt mht. farveuniformitet på trods af den dårligere synsvinkel. De største problemer var i de røde og blå farver, hvor skærmen var en smule mørkere i top og bund og lidt banding i farvegradienter.
Denne skærm bentter sig af et TN-panel, og mange TN-paneler har problemer med lyslækage i større eller mindre omfang. Herunder ses et billede med Samsung T260 (TN) og den mindre Samsung 193p (PVA). Forskellen er markant og man kan også tydeligt se skærmens baggrundsbelysning i mørke. Kameraet fanger dog lidt mere lyslækage i top og bund, som ikke er synligt og alt i alt er skærmen væsentlig bedre end eksempelvis den ASUS skærm vi testede: http://hwt.dk/literaturedetails.aspx?LiteratureID=11464
Synsvinkel
De fleste skærme med TN-paneler, har ofte problemer med dårlige synsvinkler. Det var nødvendigvis ikke noget problem for nogle år siden, hvor en 17" skærm var gennemsnitlig og en 19" var vild luksus. Problemet med lav synsvinkel vokser dog med skærmens størrelse, og bl.a. derfor har store LCD TV god betragtningsvinkel.
Med denne Samsung skærm har vi altså en 25.5" skærm med en synsvinkel på 160/170, hvilket tydeligt kan ses:
Til sammenligning ses herunder samme test for Samsung 971p med 178 graders synsvinkel:
Den øgede horizontale synsvinkel (170 grader) hjælper dog en del på problemet i forhold til, hvis den også var 160, som det også kan ses på billedet.
Film, spil og kontorarbejde
Skærmen skal selvfølgelig prøves af i forskellige situationer.
Først prøver vi skærmen af med Full HD (1080p) filmmateriale og fååårrk, hvor står skærmen flot. Visuelt kan man ikke se nogle problemer med responstid eller synsvinkel, og farverne er utroligt flotte. Det kan dog betale sig at sætte skærmen i 'mode 2', så farverne bliver lidt varmere, da skærmen som udgangspunkt er lidt blålig og kølig.
Rent subjektivt kan man heller ikke ane nogen problemer i spil. Der er lidt problemer med responstid, hvis man virkelig kigger efter, men absolut ikke mere end alle andre skærme med 2 og 5ms responstid.
Til kontorarbejde, tekst og grafik, må jeg indrømme at jeg synes at skærmen er lidt for stor til den dårlige synsvinkel. Tekst i yderkanterne står 'uskarpt' og i forbindelse med grafik, hvor subtile forskelle i farvenuancer er vigtig, ændrer farverne sig en del, afhængig af øjnenes position i forhold til skærmen. Bevares, skærmen er 26" i opløsningen 1920 x 1200, så du får et jævla stort og detaljeret billede til tekst, kodning og grafik, og hvis man ikke er for hys med farverne er skærmen en drøm!