Introduktion
Goddag kære læsere! I dag skal vi se på et grafikkort fra den kendte hardwareproducent Asus - nemlig model EAH4890 med 1 gigabyte RAM.
Jeg har gennemtestet Asus EAH4890 over de sidste dage, og jeg må sige at jeg bestemt ikke er blevet skuffet. Jeg er ganske imponeret over kortets formåen og ydelse samt strømforbrug. Grafiske opløsninger over 1920x1200 kan kortet sagtens klare uden at skuffe rent ydelsesmæssigt.
Firmaet bag er, som sagt, ASUSTeK Computer Incorporated - i daglig tale kaldet Asus. Asus blev stiftet den 2. april 1989 i Taiwan og kunne således i år fejre 20 års jubilæum. Der er altså tale om en gammel respekteret producent af hardware. Asus er bl.a. meget kendt for deres bundkort og grafikkort, hvor man stort set altid kan forvente, at få lidt mere for sine penge, end hos andre producenter. Særligt på områderne BIOS, drivere og software, er Asus helt i front. Og dette vidner bl.a. mange forbrugeres piratkopirering af Asus' grafikkort BIOS'er om. For med Asus optimerede BIOS'er, kan man bruge deres software og opnå en ydelse og stabilitet helt i særklasse.
Og det er der en god grund til. Siden 2006 har der nemlig siddet et bundkort fra ASUSTeK i over 35% af ALLE PC'er solgt på verdensplan. Og Asus' brand/mærke/navn alene, er vurderet af Wall Street Journal til i 2008 at være 1.324 millioner USD værd. Asus produktgruppe spænder da også over stort set alle former for hardware man kan forestille sig. Yderligere er Asus OEM og ODM producent for så estimerede firmaer, som Apple, Alienware/Dell, Palm og HP. Yderligere kører ASUSTeK et søsterfirma, der producerer bundkort i Kina under navnet ASRock. ASUSTeK står også bag to andre firmaer, nemlig Pegatron og Unihan. Pegatron står for OEM-bundkort og Unihan for kabinet og støbeproduktion. Yderligere er ASUSTeK medlem af Open Handset Alliance, og det må således påregnes at ASUSTeK vil udgive mobiltelefoner baserede på Android-styresystemet.
Så fik vi slået fast at Asus altså er en megagigant på markedet for hardware og forbrugerelektronik. Asus laver således produkter indenfor alle kategorier til alle typer forbrugere. Og som supergigant kan man ikke tillade sig at have nogen smalle steder. Jeg vil derfor forvente mig det absolut bedste, uden nogen form for kompromisser i min test af EAH4890. Dette produkt henvender sig til den krævende entusiast der spiller 3-D spil i høje opløsninger, samt til den krævende overclocker, da kortet med fabrikssoftwaren og teknologien "Voltage Tweak" med få museklik kan overclockes hele 15% af selv den absolut grønneste amatøroverclocker.
GPU'en på kortet kommer fra velkendte ATI, der startede op allerede i 1985 og som i 2006 blev opkøbt af AMD, der som bekendt er verdens 2. største producent af computerprocessorer (CPU'er). Med opkøbet af ATI kunne AMD nemlig matche deres CPU'er, GPU'er og chipsæt internt, rent designmæssigt, så indenfor dette område har AMD netop hér, det der skal til for at lave særligt højtydende systemer specialbyggede til at matche hinanden. Disse platforme kaldes i dag for "Dragon". Og vort testsystem består da også netop af en Dragon-platform, med chipsæt, CPU og grafikkort der alle er baserede på AMD/ATI teknologi.
Med sådan en kombination af overlegen teknologi og Asus' sans for kvalitet og finessé kan man - som sagt - med rette kun forvente sig det allerbedste. Så lad os straks hyppe videre i teksten og finde ud af hvad det er Asus har begået med model EAH4890...