Vi tester Kaspersky:
Mine testmaskiner er en Phenom II X4 - 955 3.2 Ghz med 2 Gb. ram og en 2.3 Ghz. med 2 Gb.ram og ingen nedsættelse at mærke på nogen af dem under testen med Kaspersky. Testen er hovedsageligt foregået på den primære Phenom maskine med MSN - Ashampoo Magical snap - og alt i Vista på fuld skrue / aktiveret i baggrunden. Resultaterne er udelukkende fra denne maskine.
Som det ses af ovenstående er det et rimeligt forståeligt billede af programmet som fremkommer ved klik på Kaspersky ikonet. Opdatering o.l. foregår pr. automatik og kan justeres under indstillinger sammen med en masse andre ting. Du kan vælge imellem at få Kaspersky til at være så effektiv som muligt, det prøvede jeg og alligevel virkede programmet ikke tungt eller sløvede min maskine til irritation, tværtimod kører det ubesværet (efter min mening) men jeg var ved at blive vanvittig af deaktivering af links i mine E-mail og en del andre mindre ting. Jo, jeg følte mig sikker men ville altså også gerne kunne benytte mulighederne i min PC.
Man hopper ikke "bare lige" ind og justerer i Kaspersky, det kræver en smule læsning i manualen for f.eks. at kunne benytte links i mails men slet ikke noget som virker til besvær. Måske fordi jeg benytter et andet lignende program til daglig, var det nødvendigt at kigge lidt ekstra men fint opbygget intuitivt og til at gå til for alle. Selv for en total nybegynder er det et godt program og det ville ikke kræve meget hjælp for at kunne bruge det i dagligdagen. Som det ses på ovenstående billede er der endda spamfilter i programmet som passer fint til Outlook Express og Outlook mm.
Netværks og port overvågning er der også masser af, rigeligt til avancerede brugere og man føler sig virkeligt godt sikret mod ubudne gæster. Dog har jeg manglet en simpel godkendelse af andre PC'ere på netværket, men alligevel intet problem når man spenderer lidt tid på div. indstillinger. Overvågning af samtlige porte er mulig og specielle justeringer / blokering er ganske simple at udføre. Det er imponerende med indstillinger som er til rådighed i programmet og jeg havde ikke brug for så mange, men blot til min FTP-server hvor jeg kunne få endnu bedre kontrol uden besvær, så jeg kan lide programmet.
Så har Kaspersky i manualen været så venlig at oplyste om testmuligheder så man selv kan afprøve programmets duelighed. Usædvanligt og viser at man absolut tror på sit eget produkt, nemlig ved at linke til www.Eicar.org hvor man henter "Virusprogrammer" til test af sit produkt og sin PC's sikkerhedsniveau.
Her er lidt om Eicar: The European Institute for Computer Anti-Virus Research (EICAR) has been founded in 1991 and is representing an independent and impartial platform for IT-Security experts in the field of science, research, development, implementation and management.
The institute would like to inspire information exchange on a global basis as well as synergy building to enhance computer-, network- and telecommunication-security.
Det giver virkeligt et billede af din sikkerhed overfor skadelige scrips og er selvfølgelig en sikker metode at teste sit netværk på, de såkaldte "Vira" som man downloader er uskadelige men indeholder generelt de scrips som "køres" i virus og hacker-programmer. Man kan endda ændre med html e.l. så testen bliver endnu grundigere og man skal nok være temmelig dygtig for at noget slipper igennem. Jeg kunne ihvertfald ikke få sluppet noget igennem, men min tid går heller ikke med at tømme andres bankkonti e.l. (ikke over en PC i hvertfald).
Resurceforbruget kan du også indstille, overvågning af alt kræver en smule flere ressourcer men jeg kunne ikke mærke en forskel i hastighed ved at slå noget fra, jeg har virkeligt brugt tid (ca. 1 måned) på testen og kunne på intet tidspunkt finde nogen form for irritation frem over sløvhed e.l. Du kan vælge at installere programmet og lade alt køre eller som mig.. ende op med at aktivere links i mailprogrammet som den eneste justering og lade Kaspersky passe sig selv.
Som noget helt nyt er der også et virtuelt tastatur så koder mm. ved online banking ikke sendes som normalt men "skjules" ved musetryk / aktivering. Eddersmart og skal nok give hackerne lidt grå hår på hovedet i hvertfald et stykke tid. Et nyt tiltag som jeg kan lide og for dem som er usikre på SSL krypterede sider er det et væsentligt bidrag til at forbedre den daglige sikkerhed med.
Under systemressourcer kører Kaspersky fast under arbejdet med 7.320 kb's forbrug af hukommelse og jeg har aldrig været generet af det (i modsætning til mit normale AV-program) og testene har ikke sluppet noget igennem så jeg kan faktisk ikke finde på så meget bedre at gøre (med besøg på skumle sider / ikke for børn) for at dræbe min PC motiveret uden at skulle græde. Selvfølgelig testede jeg med key-generatorer som jeg benytter "for sjov / test". Nogle gratisprogrammer stopper dem ikke men alle købeprogrammer stopper alle mine versioner af keygenerators og det er fint, de kører jo et "skadeligt" script eller i hvertfald noget som ligner.
For at give et billede af opstartstider på MIT setup (alt varierer efter setup med div. opstartsprogrammer som aktiveres med opstart individuelt) har jeg taget tid på opstart (3 gange og taget gennemsnittet), tid taget fra trykket på opstartsknappen til jeg kom på nettet. Det var lidt varierende tider hver gang, men alligevel sigende tider, husk nu at det jo er vidt forskelligt fra maskine til maskine med indlæsning af opstart o.l. - og test af en scanning af en mappe på 19 GB. (Kun 1 gang da 2 scanning fløjtede afsted) som indeholder Ubisoftspil, det skulle dække lidt af nysgerrigheden men jeg tager et forbehold for grundigheden af AVG's scanning hvor derimod Kaspersky og Norton har de samme kriterier med scanningen.
Resultaterne af opstarten ses nedenfor..: tiden er målt i minutter.:
Resultatet af scanningen af Ubisoftmapperne er nedenfor.. målt i minutter..:
Jeg lurerede lidt på AVG og vil meget stærkt formode at Kaspersky / Norton er væsentligt grundigere så derfor er jeg meget neutral med AVG-tiden men noget skal også være op til jer at vurdere.
Lad os give karakterer og bedømme Kaspersky: