Test
Testmaskinen består af :
Samsung NC10 - Atom N270 1,6GHz, 1GB RAM, XP SP3
Asus Eee1000HE - Atom N280 - 1,66GHz, 1GB RAM, XP SP3
Zepto V10a - Atom N270 1,6GHz, 1GB RAM, XP SP3
Programmer:
Sisandra 2009 version
V10a ligger stort set på samme score som de to andre - der er marginale forskelle i performance.
Her er V10a stort set identisk med NC10, Eee1000HE er marginalt hurtigere, hvilket dog skyldes at N280 er 0,06GHz hurtigere.
Sisandra 2008
V10a er noget hurtigere i drystone, selvom NC100 er baseret på samme platform. Der er ingen resultater for Eee1000HE.
V10a er marginalt hurtigere end NC10.
Zepto V10as harddisk viser muskler med hele 6MB/s hurtigere end den nærmeste konkurrent.
3Dmark
Det ser voldsomt ud på grafen, men reelt er der ikke den store forskel. Den højere clockhastighed gør at Eee1000HE vinder marginalt.
SuperPi 1.5 MOD
Det er igen marginaler der skiller dem ad, hvilket jo ikke ligefrem er overraskende.
Batterilevetid
Zepto skriver op til 3 timer og 40 minutter. Den hurtige læser vil hurtigt se at der mangler lidt over en halv time før at V10a når derop. BatteryEater Pro som bruges bruger CPU og grafikkort konstant, det samme gør en film. Derfor er 3-4 timer reelt nok hvis man bruger sin computer til mindre krævende applikationer. Det ændrer dog ikke ved at både NC10 og Eee1000HE har noget længere batterilevetid. Faktisk har Eee1000HE over det dobbelte. De vejer dog også henholdsvis 11% og 21% mere, hvilket dog i Kg er 0,13 og 0,25 - dvs. den dobbelte batterilevetid for 250gram.
Ergonomi
Ved at tastaturet lige er en tand større end mange andre netbooks, så er der en rigtig god base for en rimelig ergonomi. Samtidig er tasterne med undtagelse af komma, punktum og bindestreg i stor størrelse og der er ikke gået på kompromis nogen steder, hvilket må siges at være en særdeles god ting. Tastaturet er der ikke noget i vejen med, da det har et fint antast i den hårde ende. Det er dog ikke helt lydløst, især ikke hvis man skriver rigtigt hurtigt så er der lidt ”tastestøj”. Der er ingen tvivl at når det gælder tastaturet så står Zepto V10a rigtig stærkt, da man ikke har følelsen at tastaturet er for småt. Eksempelvis er tastaturet på Samsung NC10 næsten 2 CM kortere, selvom V10a kun er 1 CM breddere.
Betragtningsvinklen er god, dog bliver billedet hurtigt mørkere, især hvis man ser den oppe fra. Det er desværre her hvor det har allerstørst betydning når man bruger den i tog og bus, hvis der ikke er så meget plads, Zeptoens skærm yder dog god kontrast og lysstyrke så med den rette indstilling er det ikke noget problem.
Touchpadden er dejlig stor, hvilket selvfølgelig er en rar ting. Dog gør placeringen af knapperne i siderne det til at klippe og markere, hvilket dog med tiden kan læres. Der er scroll, men hverken multitouch eller gestures kan bruges.
Varme
Generelt bliver V10a ikke særlig varm hvis man surfer og skriver lidt dokumenter. Dog bliver dog noget varm efter et par tests i 3Dmark, eller hvis man installerer en del software.
Støj
Zepto V10a er ganske støjsvag da man svagt kan høre blæseren når den bliver varm efter et stykke tid. Hård benchmarking gør dog at blæseren bliver noget mere hørbar, men medmindre man sidder i et helt stille rum, så er det ikke noget man ligger mærke til. Derfor kan man roligt tage den med til forelæsninger uden at frygte 200 irriteret blikke når blæseren går i gang.
Portablilitet
En netbook som den testet er jo nærmest skabt til at sidde med i toget, i bussen eller på cafeen. Her er der rigtig mange punkter hvor man skal klare sig godt. Først så er Zepto V10a en af de lettere netbooks med sine 1,2 KG hvilket er mindre end en 1,5KG Cola (ved dog ikke om en light vejer mindre?). Sit lille ydre gør også at den er nem at have med, men meget mindre eller større end konkurrenterne er den nu ikke.
Batterilevetiden er givet til 4 timer, i vores test fik vi den til at køre omkring de 3 timer, hvilket dog heller ikke er specielt dårligt. Det betyder reelt at man kan se to kortere film i toget uden at man skal ud og spille pladsbillet roulette og satse på man kommer til at sidde i nærheden af et strømstik.
De store taster giver også gode muligheder når man skal arbejde i f.eks. toget, da man ikke skal bruge alt for meget tid på at rette trykfejl. Noget der mangler, er muligheden for forskellige strømprofiler på genvejstaster, hvilket man ellers kunne savne lidt hvis man skal presse det absolut sidste ud af batteriet.
Det manglende 3G modem er også klart en stor mangel, men det er generelt for mange netbooks i Danmark.