Korrekturlæser: 
Billed behandling: 
Oversættelse: 

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 
Produkt udlånt af: ASUS
DK distributør: ASUS

Chipset AMD 785G

 

AMD har for de flestes vedkommende i en lang årrække været linket til uhyrligt dårlige chipsets, hvilket har gjort at markedet for Nvidia og endda VIA har blomstret på bundkort til AMD CPUer. Dette er dog på vej i glemmebogen, da de efterhånden får kastet det ene gode chipset ud efter det andet.

 

AMD 785G er sendt på gaden for at overtage pladsen fra 780G chipsettet som værende AMDs billigchipsæt med integreret grafikløsning. Grafikchippen er forbedret en smule (meget lidt), hvilket gør at den i dag kaldes HD4200 i stedet for det aldrende HD3200 på det gamle 780G.

 

 

 

Ovenstående grafik viser den nye opbygning omkring 785G chippen, hvilket reelt ikke ændrer det helt voldsomme i forhold til den tidligere chip. Den største forskel på overfladen er, at 785 tilbyder AM3 og DDR3 support hvor de tidligere var AM2+ og DDR2. Ellers er der HD Audio og 6 sata kanaler at nævne.

 

Kigger vi under huden på chippen – og sammenligner med AMDs andre løsninger ser det sådan ud.

 

 

 

Forskellene på grafikchippen mellem 780G og 785G er ikke store, men lidt er der da sket. AMD kan f.eks. oplyse at transistorerne er øget fra 205 mio. til 205+ mio - så er det på det rene. Som det ses er clockhastigheden uændret, og ligeledes med shaders. Summeret op giver det at 790GX stadig er den hurtigste onboard grafikløsning. Dog skal det siges at flere har haft held til at clocke deres onboard chip til ydelser over 790GX chippens hastigheder. Ellers er directX løftet fra 10.0 til 10.1.

Som noget nyt understøtter dette kort HDMI i version 1.3, og ligeledes giver det dig en opdateret Universal Video Decoder til 2.0 (UVD 2.0). Denne understøtter f.eks. dekodning af flere HD strømme, hvilket kan bruges ved picture in picture osv.

 

785G chipsættet har SB710 sydbroen med i pakken, hvilket reelt ikke er den store forskel i forhold til storebroderen 790GX som har SB750 chipsættet på. Den eneste forskel ligger i at SB750 understøtter RAID5, hvor SB710 ”kun” understøtter RAID 0, 1 og 10.

 

Til sidst bør det nævnes, at 785G chippen ikke er ment som en entusiast gamermaskine, selvom den understøtter PCIex16 speed. Grunden ligger i, at der kun kan køres x16 + x4 i crossfire mode, hvilket går en del ud over ydelsen. Men er man til en maskine med bare et enkelt grafikkort, ja så er dette chipsæt reelt på fuld højde med et 790GX.

 

Man kan så spørge sig selv om dette chipsæt ikke henvender sig mere til en HTPC end til en gamermaskine, da den efterhånden har alt hvad der skal til i forhold til at drive et mediecenter. Den eneste drawback som jeg kan finde i forhold til mediecenter er, at den ikke tilbyder 8 kanals LPCM audio. Til gengæld understøtter den ATIs stream teknologi, som reelt ligner lidt CUDA. Altså en GPGPU løsning, hvor GPUen går ind og aflaster CPUen, hvilket jo er særdeles nice ved video dekodning. Det er dog begrænset med software til denne teknologi endnu, men det kommer.

 

Lenze
 
Elitebruger
Tilføjet:
19-10-2009 00:15:31
Svar/Indlæg:
1003/92
Har dette kort dog i "M" udgaven ( M-ATX ) og jeg må sige at jeg ligesom anmelder er rigtig got tilfreds med det...

Det clocker rigtig godt og jeg er nået op på 3.8Ghz indtil videre med Phenom II x3 720.
Det synes jeg selv er jævnt godt resultat af et M-ATX bundkort i mid-end range ! 😛


rosty
 
Elitebruger
Tilføjet:
19-10-2009 00:38:46
Svar/Indlæg:
910/91
der ser ellers meget fedt ud... meeen de sata stik ville jeg også mene skulle ligge ned ude i siden godt gemt væk bag et par lange gfx'er 😛