Test: Corsair P128 SSD i RAID0

Solid state disk d.  22. december. 2009, skrevet af Morpheus@HOOD 19 Kommentarer.  Vist: 11392 gange.

Korrekturlæser: 
Billed behandling: 
Oversættelse: 

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 
Produkt udlånt af: Corsair
DK distributør: Techdata

Alt det du ikke ved om SSD

 

 

 

Vi skal starte med at hitte hoved og hale i hvad det egentlig er for en størrelse sådan en SSD, for der er nemlig en verden til forskel på en HDD og en SSD.

Faktisk er de eneste lighedspunkter på en HDD og en SSD at de begge lagrer data, kan bruge de samme interfaces, og at de har samme standardiserede størrelser.

Hvor en HDD bruger roterende magnetiske plader og et mekanisk læse/skrive-hoved, har en SSD slet ingen bevægelige dele og er derfor meget mere modstandsdygtig og i det hele taget mindre latent for fejl. En HDD er faktisk bygget op efter de samme grundprincipper som et floppydrev med en diskette i - dette design er så blevet optimeret og genopfundet en helt masse gange, førend vi er nået dertil hvor HDD teknologien er idag. Men vi kan altså hurtigt blive enige om at idéen ikke ligefrem er helt ny.

Her er det så at man kunne foranlediges til at tro SSD så bygger på noget helt nyt - det gør den bare ikke.

En SSD er bygget op af hukommelseschip, der er forbundet parallelt, og disse chips er i bund og grund ikke meget anderledes end de RAM der har været en fast komponent i computere i endnu længere tid end HDD har været det.

SSD er dog stadig i sin spæde barndom, og derfor er det også rigtigt spændende at følge udviklingen netop nu, da det mere er menneskelig opfindsomhed og nye idéer, end det er fabrikationsstørrelse på selve chipsene der er en afgørende faktor. Så selv om teknologien faktisk har været ved hånden i mange år, så har de kloge hoveder ikke fået lov at udvikle ret mange nye idéer, simpelthen fordi der ikke har været penge i det pga. produktionsomkostningerne, hvilket ultimativt betyder for høje priser. Hvis priserne er så høje at ingen køber, er der ikke noget marked, er der ikke noget marked er der ingen penge der skifter hænder. Derfor har ingen for alvor brugt tid og energi på teknologien før idag.

 

 

Men nu er det heller ikke fordi de chips der sider i en SSD er helt "almindelige" som dem er sidder i en computer. Der findes to forskellige typer hukommelseschips: Volatil og non-volatil. Almindelige RAM er volatil, hvilket betyder at data kun kan lagres så længe der er strøm på. Fjernes strømtilførslen (computeren slukkes), så forsvinder al data med det samme og kan aldrig genskabes. Man kan næsten sige de formaterer sig selv hver gang strømmen bliver afbrudt.

Den anden type - som er den der findes i SSD - er non-volatil, hvilket vil sige at data lagres i chippen, selvom der ikke er tilført strøm. Der findes rigtig mange forskellige typer af både volatil og non-volatil RAM, og dem der findes i en SSD hedder helt præcist NAND flash RAM.

NAND refererer til måden data lagres i chippen på, og i denne verden gælder det om at klemme så meget data som overhovedet muligt, ned på mindst mulig fysisk plads. Der hvor revolutionerne sker, er enten når selve fabrikationsstørrelsen for chippen kan gøres mindre, eller når der findes en nyere og bedre måde at gemme data i chippen på. Vi kan sammenligne det med de forskellige måder at komprimere billede- og musik-filer på. Hvor .wav og .bmp kan komprimeres til .mp3 og .jpeg, kan en datachip også være "komprimeret" på forskellige måder - her kan der bare ikke indgås nogen former for kompromis, ligesom med f.eks .mp3 og .jpeg.

Helt ned på celle-niveau..
En celle i en NAND flash SSD er enten bygget som 1-bit (SLC) eller som 2-bit (MLC). Rent fysisk er de lige store, men MLC kan indeholde dobbelt så meget data. SLC har dog den fordel, at det tager kortere tid at "læse" indholdet af cellen, da hver celle kun indeholder 1-bit data, hvor en MLC indeholder 2-bit data. Dette er fordi fremgangsmåden for at "læse" indholdet, foregår ved at man tilfører en spænding og venter på svar, er cellen tom, forøges spændingen hvilket gør den næse celle bliver spurgt og så fremdeles.

 

 

Altså skal en MLC-celle tjekkes med 4 forskellige spændingsniveauer, hvor en SLC kan nøjes med to.

Inde i en SSD sidder der ikke kun MLC el. SLC chips. Der er en anden meget vigtig komponentet, og det er controlleren. Controlleren er den der "styrer" al data der skal frem og tilbage, og en controller der skal håndtere MLC, har op til 3x mere at lave end en controller der skal håndtere SLC. Derfor er netop denne komponent meget vigtig, specielt i MLC-baserede diske, hvor den kan ha' en afgørende indflydelse på ydelsen.


Den mindste håndterlige mængde af data på en SSD er 4 kilobytes, det er intet mindre end 32.768 bits. Det vil sige at computeren arbejder med mindst 32.768 bits ad gangen på en SSD. Det lyder måske som rigtig, rigtig meget, men det synes du måske ikke når du får det store perspektiv.

4 kilobytes hedder også en "page", og disse er igen grupperet i blokke. En blok indeholder 128 pages hvilket er 512 kilobytes eller 4.194.304 bits.

Når man har 1024 blokke kaldes det et "plane", der indeholder 512 megabyte eller 4.294.967.296 bits. 512 megabyte er som regel størrelsen på hver enkelt chip der sidder i en SSD, men synet kan bedrage, for en enkelt chip kan faktisk indeholde helt op til 4 lag i ét (dvs. 2048 megabyte (2 GB) pr. enkelt-chip).

Ydelsen
NAND flash RAM findes allerede mange steder, bla. i USB-nøgler. Der hvor den afgørende faktor kommer ind i billedet, er ikke så meget hvor hurtig den enkelte chip er, men snarere hvor mange man har (selvfølgelig med en vis ydelse) at sætte sammen. Magien opstår nemlig når man parallelforbinder chipsene, hvor både ydelse og kapacitet skalerer med antallet af chips man sætter sammen. Ydelse/kapacitet-forholdet kan faktisk justeres "næsten som man vil ha' det", og tommelfingerreglen er at man uden at ændre på antallet af chips, kan halvere kapaciteten, for teoretisk at fordoble ydelsen. Når man skalerer på denne måde hedder det data striping, og kan bedst sammenlignes med RAID 0.
 

Tak til Mads321 for dette afsnit.

 

Vi går videre til specifikationerne på næste side.

(FIH)
 
Elitebruger
Tilføjet:
22-12-2009 10:06:02
Svar/Indlæg:
2687/71
mums, er satme blevet lun på SSD her på det sidste, har altid syntes det var overpriced, men prøvede en intel 160gb her den anden da og jeg var helt forvirret, normalt tager det jo 2min ca for en opstart med alm hd, det her tog 30sec, og når man kommer ind i windows skal man lige sidder i 10-20sec og vente på det bliver klart, men nej, den var bare klar ligeså snart den kom ind i windows

så det kan da være man skal have sig en af de Corsair tingester til januar 😀


bornholm
 
Elitebruger
Tilføjet:
22-12-2009 11:44:46
Svar/Indlæg:
2958/84
Jeg vil ikke helt give dig ret med hensyn til PCI-e, jeg sider med to kontrollere på mit mb, et på Nb som køre på PCI-e med to porte og raid0 og 6 porte på Sb som også køre raid0 og køre over PCI, alle porte er Sata II, når jeg køre på Nb så er hastigheden målt med HD Tune, ja så virker det som om at Nb'en er en Sata 150 og ikke som en Sata 300.

Det sjove ved at køre SSd i Raid0 nobaord er ved at oc din FSB og HT-Link bussen ja så får man en bedre SSD ydelse fordi du får en støre båndbræde, det giver det at oc et helt nyt perspektiv.

Kunne ad godt tænke mig du en gang i fremtiden testede onbordt med og uden oc på SSD i raid0.

håber ikke at du tager dette som negativ kritik, det er ikke meningen siger bare at det med PCI-e ikke altid holder stik, det er en fin test du har julebrygget sammen der du.


speed
 
Elitebruger
Tilføjet:
22-12-2009 11:57:36
Svar/Indlæg:
786/83
Det ser sq lækkert ud.

Jeg kunne dog godt savne en sammenligning mellem onboad RAID og så den dedikerede controller, der testes med. Det er jo en "lille" merpris man skal betale for den fysiske controller. Men så er der basis for en fremtidig test 😀


/Henrik



speed
 
Elitebruger
Tilføjet:
22-12-2009 13:58:25
Svar/Indlæg:
786/83
Så er der også TRIM-understøttelse til P-serien:

http://www.corsair.com/news/pr...


/Henrik


Svaret blev redigeret 1 gang, sidst af speed six d. 22-12-2009 13:58:56.


Morpheus@HOOD
 
Elitebruger
Tilføjet:
22-12-2009 15:59:53
Svar/Indlæg:
637/63
# 1

Jep SSD er noget der er kommet for at blive 😎

# 2 / 3

Så længe det er konstruktiv kretik, tager jeg intet som negativt 😉
Men grunden til at vi her på site'et har valgt at teste med et controllerkort, er fordi vi havde nogle kedelige resultater sidst, vi testede SSD'er i raid: http://hwt.dk/literaturedetail...
Derfor bruger vi et controllerkort for at fjerne evt. flaskehals mht. onborde controller.

Men det kan være at vi skal give et forsøg til i fremtide artikler 🙂

# 4

Nice info 😎

Mvh./God jul
Ronni Jensen


Chepard
 
Superbruger
Tilføjet:
22-12-2009 18:08:08
Svar/Indlæg:
42/0
Super artikel, og alle os som er raid-entutiaster elsker jo sådan noget geil! Men jeg savner lidt et kort afsnit omkring "følelsen" af at køre med sådan et system - altså syntetiske test er jo gode til sammenligninger, men kunne man få nogle load tider, boot tider og muligvis lidt mere "hands-on" oplevelser som dem 1# skriver om, kunne det være super.


speed
 
Elitebruger
Tilføjet:
22-12-2009 19:44:16
Svar/Indlæg:
786/83
#5

Det er fuldt forståeligt. Det er også rart at se, at der bliver brugt en ordentlig controller. Derfor kunne det være fedt med en test af samme RAID setup med bundkortets controller, så man kan se, hvilken ekstra ydelse man får ved at køre med en fysisk controller.


/Henrik


bornholm
 
Elitebruger
Tilføjet:
22-12-2009 20:14:19
Svar/Indlæg:
2958/84
#5 jo det ved jeg, ville bare være sikker på at jeg ikke blev miforstået, jeg har også fuld forståelse med at I bruger en PCI-e kontroller for at undgå flaskehalse, så er der bare et men, når vi taler om Sata II taler vi om teoretiske 300 Mb/sek. og da en disk læser med 220 Mb/sek. så må to diske læse med 440 Mb/sek. så har vi en flaskehals på 140 Mb/s men hvor meget skal der så oc's på HTT-link og FSB-bussen for at fjerne denne flaskehals og kan man oc busserne så meget at man kan køre med 3 SSD'ere i raid0 nobord, se det er det jeg syntes kunne være interessant, da jeg ikke er den store oc'er eller matematikker, ej heller til at skrive, kunne det for mig og nok også for #7 at få belyst, måske som en forsenket julegave.

Håber alle får en god jul inc. DKwesth ❤


Spagme
 
Superbruger
Tilføjet:
22-12-2009 21:49:58
Svar/Indlæg:
792/52
Rigtig god test.

Savner også en "feel" test, evt. med boot tider, forskel i udpakning af filer, game load tider osv.

Men helt klart stadig en dybdegående test.

Kan se du sætter et lille spørgsmåltegn ved Random Access Time, Jeg mener bestemt at det er ganske normalt at den vil stige en smule ved Raid 0, da diskene skal "vente" på hinanden.


nik.dk
 
Superbruger
Tilføjet:
22-12-2009 21:59:01
Svar/Indlæg:
196/6
Kanon test. Jeg savner så at man fylder de ssd drev med en stak spil etc så man fylder kapaciteten op til 80-90% for at se hvordan system så performer. Jeg er en ganske normal person som altid kæmper med for lidt plads.
Jeg vil da også gerne vide hvor meget de forkorter spils loade tider osv.
Jeg spiller ikke benchmark spil:D


bornholm
 
Elitebruger
Tilføjet:
22-12-2009 22:18:09
Svar/Indlæg:
2958/84
#10 jeg kan sige så meget, alle dine gamle spil som du kender ud og ind bliver som nye og den eneste grund til at du vil spille dem igen er for at komme til en ny bane der skal indlæses.

Det går røv stærkt, skal også siges at det afhænger jo også lidt af hvilke spil vi taler om, nogler er hurtigere end andre, men der er smæk på drengen.

Smæk= 😲

PS.: det går så hurtigt at man tænker........startede denne bane egentligt ikke enden jeg trykkede på enter. 😛


Svaret blev redigeret 1 gang, sidst af bornholm d. 22-12-2009 22:19:50.


sortiarius
 
Superbruger
Tilføjet:
23-12-2009 11:20:56
Svar/Indlæg:
353/59
Har stadigvæk lidt svært ved at se hvad man kan bruge sådan to fyre i RAID til 🙂

Hvis man ellers har et system der på ingen måde udgør en flaskehals for et single drive SSD, er min erfaring at tingene loader så hurtigt nu i Windows 7 at man næppe kan se forskel på om der læses med 200mb/sek eller 400mb/sek.

Kan da godt forestille sig at man ved overførsler på over et par hundrede megabyte kan skære et par sekunder af, men hvor vigtigt er det lige? Ligeledes giver det da sikkert også bedre loading tid i nogle games, men pt. loader mit COD modern warfare 2 baner på 1-3 sekunder, og størstedelen af nutidens spil loader jo kæmpe maps ind før spilstart (så man ikke rigtig bliver generet af loading tider in-game), så igen stiller jeg mig lidt spørgende overfor nytteffekten medmindre det er for at opnå gode benches.

Ikke at der er noget skidt i at købe udstyr af den grund, det skal jeg være den første til at indrømme. Men stadigvæk, det er sgu en dyr fornøjelse, taget de penge i betragtning man kan spare på et single drive SSD og bruge på noget andet geilet udstyr (fx RAM, GFX eller CPU).


Svaret blev redigeret 1 gang, sidst af sortiarius d. 23-12-2009 11:22:24.


bornholm
 
Elitebruger
Tilføjet:
23-12-2009 13:55:09
Svar/Indlæg:
2958/84
Jeg vil påstå at man godt kan mærke forskel på 200 og 400, det skal jeg sige når der er 3 stk. i raid0.

Det man også kan mærke er på skrivningen, der ikke pt. er så høj som læsningen er.

Det skal siges at jeg ikke går ret meget op i bench, mere som en rettesnor på om mit hw. virker og køre som det skal.

Bare rolig gfx skal der nok også blive råd til, når de er til at skaffe. 😛


Svaret blev redigeret 1 gang, sidst af bornholm d. 23-12-2009 13:58:56.


Snippermanden
 
Elitebruger
Tilføjet:
27-12-2009 16:18:23
Svar/Indlæg:
3/0
Helt og aldeles uanvendelig artikel som udelader de to eneste interessante specifikationer på en SSD - nemlig hvilken controller der anvendes og om disken understøtter TRIM. Resten er bare bevidstløs opremsning af specifikationer. Til testholdet prøv at fylde disken med data et par gange og slet derefter data og prøv så at checke performance igen - vupti så har I lært noget om SSD diske og hvad læserne skal se efter når de shopper.

Jeres artikel er rendyrket villedning!


Snippermanden
 
Elitebruger
Tilføjet:
27-12-2009 16:23:19
Svar/Indlæg:
3/0
og som en sidste kommentar der afslører det ringe vidensniveau hos skribenten så er det virkeligt ikke sært at Corsair bruger Samsung Chips på deres SSD efter som Corsair ikke producerer húkommelseschips af nogen art, så er det sørme ikke så sært at de anvender 3. parts chips i deres produkter.


speed
 
Elitebruger
Tilføjet:
27-12-2009 18:11:59
Svar/Indlæg:
786/83
#14 og #15

Med seneste firmware er der understøttelse af TRIM.

Der bruges en Samsung controller og selve memory-modulerne er MLC NAND. Herudover er der onboard 128 MB cache.


/Henrik


XPAction
 
Superbruger
Tilføjet:
28-12-2009 17:40:13
Svar/Indlæg:
136/1
lige et spørgmål hvilke controllere kan anbefales?
og hvilket prisleje ca. er godt (fx 600+)


Morpheus@HOOD
 
Elitebruger
Tilføjet:
01-01-2010 14:04:59
Svar/Indlæg:
637/63
# 14 / 15

Det var sku noget af en kommentar at komme med her i den søde juletid.
Der modtages meget gerne kritik af artikler, men den form for kritik du kommer med er ikke særlig konstruktiv.

Når vi her på redaktionen skriver artikler, er vores primære kilde til information om produkterne fra producenten selv; altså specifikationer angivet på evt. hjemmeside eller udleveret dokumentation. Derfor er brugen af sekundære kilder ikke altid anvendt jvf. god kildekritik.
Det er ikke angivet hvilken onboard-controller der er benyttet til denne SSD, kun at den er fremstillet af Samsung, hvilket også fremgår i den skrevne artikel på side 3. Mht. Trim-understøttelsen var der sidst i november hvor artiklen blev skrevet, ikke nogen officiel understøttelse af Trim. Derfor er det heller ikke angivet i artiklen. Trim-understøttelsen kommer først d. 21. december, hvilket speed six informerer om i hans kommentar (#4).

Det er sikkert muligt at finde mange sekundære kilder til information om Trim, onboard-controller osv., men vi skribenter er til en vis grad bundet til, at gengive informationer som er udmeldt fra producenten, da vi (Redaktionen) ellers vil få ørerne i maskinen.

Angående kommentaren til "testholdet", så ligger landet således, at det er én skribent der i hans fritid har testet SSD'en. Alt arbejde er på frivillig basis i fritiden, hvilket gælder hele siden. Der er ingen der modtager løn, og de få ressourcer der er involveret går til at dække serveromkostningerne. Derfor er det heller ikke muligt for redaktionen at gå ud og købe nyt hardware til test og sammenligninger.

Da det, som før skrevet, er på fritids basis, er tiden til at teste produkterne derfor ikke særlig stor, derfor er omfanget af diverse test og testmetoder heller ikke på samme niveau som på en større testside, f.eks. Tomshardware osv.

Dog skal ret være ret, og når det kommer til kommentaren: "Lidt pudsigt at Corsair benytter Samsung RAM i disse SSD'er og ikke nogle fra deres egen produktion.", er det rigtig nok, at Corsair bruger 3. parts komponenter i mange af deres produkter. Kommentaren skulle blot læses med et smil på læben, da Corsair og Samsung konkurrerer med hinanden, men jeg kan se at det ikke er alle der synes det. 😐

Opsummering:
Det er okay at tænke før man siger eller skriver noget.
Det er ikke nogen hemmelighed at denne hjemmeside samt arbejdet bagved sker på frivillig basis, derfor kan man ikke forlange at resultatet er på samme niveau som diverse store hjemmesider. Og så længe der ikke bliver formidlet usandheder eller direkte misvisende artikler, kan man som læsere ikke forlange samme niveau som på de store hjemmesider, hvor der er flere ressourcer til rådighed.

Mvh. / Godt nytår
Ronni


The
 
Chefredaktør
Tilføjet:
10-01-2010 15:49:43
Svar/Indlæg:
4741/1690
#14-15

Hvis du virkelig mener at vores ssd artikler er så uanvendelige, rendyrket og villedningringe vidensniveau - så vil vi kraftigt opfordre dig til at sende en ansøgning ind om at blive skribent (st@Hardware-TEST.dk), så DU virkelig kan fortælle læserne om dine oplevelser med ssd diske...

Jeg er sikker på at hvis vi havde lavet en artikel uden benchmark resultater og blot skrevet om hvilken controller der sidder på den ssd og om den understøtter TRIM, ja så havde der nok lydt et ramaskrig! - så var det jo slet ikke nødvendig fysisk at teste den.



mvh

Hwt.dk
The Boss



Svaret blev redigeret 1 gang, sidst af The Boss d. 10-01-2010 15:52:51.