Test
E52 er spækket med masser af software fra starten, og hvis det ikke er nok, så kan man installere endnu flere.
Office
En business telefon er velspækket med office programmer, E52 er ikke nogen undtagelse. Som før nævnt, er der blevet plads til Quickoffice som ikke kun giver muligheder for at læse word, excel og powerpoint filer, men også redigere disse. Klart plus - hvis man lige skal have rettet et dokument før det skal mailes videre. Man kan dog nok ikke skrive en fristil, medmindre man vil have slidgigt i fingrene før man er færdig. Adobe PDF kan også læses med Acrobat reader 1,5 LE - der findes en version 2,5, men den blev der desværre ikke plads til. Skærmen er måske også lidt lille til at læse mails med. Der er dog også mulighed for at få læst mails og sms'er op - udtalen er ikke fantastisk, men den kan da bruges hvis man ikke har mulighed for at sidde og kigge på skærmen.
Zip pakker / udpakker er der også - desværre er det ikke alt som kan pakkes - det lykkedes f.eks. ikke at pakke de screenshots (JPEG) filer vi havde taget under testen. Dog lykkedes det at pakke og udpakke andre filer.
Filhåndtering er et must hvis man gemmer filer på telefonen. Den indbygget hukommelse er ikke så stor, men med et SDHC kort , så kan man have en del.
Ovi Maps / Store
En lille note , Nokia har med OVI Map 3.03 givet et fremragende alternative til stemmestyret navigation. Nav4all er et andet alternativ, men OVI Maps har en fordel, man kan hente kort via sin computer og ligge dem på hukommelseskortet - det gør at man ikke bliver ruineret hvis man bruger telefonen som GPS i udlandet. (OBS dags dato (02-02-2010) lukker Nav4All om 3 dage - ifølge dem fordi at Navteq (ejes af Nokia) ikke vil forlænge licens til kortene - måske logisk nok, da det virker til flere platforme og er direkte konkurrent til OVI maps på Symbian.
Nokia har som mange andre set at Apple Store nok ikke var en dum idé - så OVI store er en pendant med programmer til din E52. Søgefunktionen er ikke fantastisk og lidt underligt mangler nogle af Nokias egne programmer.
Mail
Nokia messaging (Nokia Mail 2.0) er med som standard, samt Exchange mail. Den største fordel ved Nokia Messaging er at den kan vise html mails, men den kan være lidt bøvlet at sætte op. Det må dog også siges at hvis man viser en mail som HTML så tager det en del tid at få vist, her halter Nokia bagefter. ProfiMail er klart bedre , men koster lidt $.
Samtidig er Nokia lidt vage omkring servicen forbliver gratis. Man må dog formode at den forbliver gratis, ellers har Nokia virkelig sat sig selv bagud i forhold til konkurrenterne. E52 understøtter også internet synkronisering af mails, mm. via Microsoft ActiveSync. Vi prøvede også at få synkroniseret mail med en Exchangeserver i et lukket sikkert netværk, men fik det ikke til at virke (skyldes dog at administratoren ikke ville tillade det). Under Nokia PC Suite kan man dog vælge Indbakken fra outlook, men desværre kom der ikke nogen mails over af den grund. Maildelen kan også hente almindelige pop3 / IMAP4 mails - dog ikke med HTML support - et stort minus i bogen.
Kalender / PIM
E52 er en business telefon, så derfor er det ikke overraskende at Nokia har kræset ekstra meget for kalenderen. Månedsvisningen er kombineret med en lille del af skærmen kan man få et godt overblik over hvad man skal. Uge visningen er også god, da man får en "popup" med info om kalenderaftalen. Kalenderen kan man fx tilføje lokation udfra kort, kontakter mm. Samtidig kan man sende en mødeindkaldelse - dette kræver dog formodentlig Exchange. Man kan også sende det til print hvis man har tilsluttet en Wifi / Bluetoot printer til telefonen. Ganske smart.
Opgaver kan man også tilføje - desværre kan man ikke sætte status på som i Outlook.
Generelt, så mangler der ikke noget i kalender / PIM delen. Det eneste lille minus , med undtagelse af opgavestatus, er at alarmen for kalenderaftaler er faste intervaller, så man kan ikke fx. sætte den til at start kl. xx, men kun 5, 10 mfl min før.
Menuer / navigering
Menuerne er de velkendte fra Nokia. Man kan dog undrer sig over at filstyring og ZIP er under kontor. Messsenger under programmer, men ikke beskeder. Man kan undrer sig over at Nokia har en "hjemme" tast og ikke bruger valg knappen som alle andre. Der er dog enkelte skønhedsfejl, fx. i realplayer , så skruer man op på op tasten på siden, men hvis man ser i landscape mode, så bytter den om på skru op og ned.
Telefonen har også en direkte søgefunktion når man taster nummeret - det bliver konverteret til at søge med bogstaver - her er det .d (1=. , 3 = d)
Spil
Spil er der ikke nogen af på den testede telefon (på trods af det står i specs), så man må finde dem til Symbian S60 3ed eller Java. Heldigvis er der en del at vælge imellem.
Multimedia
Som enhver anden telefon så er der masser af mulighieder med E52 for at se og høre forskellige former for lyd og billeder.
Musikafspilleren i telefonen minder til forveksling den der fx. er i Nokia N82. Her har du dit musikbibliotek som skal opdateres hvis du har nye musiknumre. Der er en "alle sange" liste - det ville være rart hvis man kunne se filnavne også. En lille note - hvis man som undertegnet har fyldt sit MicroSD kort med musik (tak TDC play ;) ) så kan telefonen i perioder bruge lidt ekstra tid til at vise alle sangene i "alle sange" menuen. Under afspilning er der mulighed for at bruge forskellige lydindstillinger, bl.a. kan man lave sin egen indstilling på de82. n8 bånds equalizer der er.
Realplayer er også på, hvilket helt klart giver bedre performance hvis man ser en video fra youtube.
Der er også en musiksøge funktion hvor man skal sige kunstner, sang, album eller afspilningsliste. Ganske smart - den er dog ikke specielt præcis (indrømmet jeg har en elendig telefonstemme som har nogenlunde samme toneleje som en snorkende isbjørn efter et par fadbamser) - så The Offspring , fandt den DAD Laugh and a half.
Kameraet er på 3,2 Mpixels, men uden fokus og billederne er også derefter. Vi tog to billeder og sammenlignede det med en SonyEricsson C510 der har fokus - forskellen når man går tæt på er ganske stor.
Billedet er rimeligt, men virker noget overbelyst.
E52 har ikke makro - og billedet er da også meget udtydeligt. Kort sagt, hvis man vil kameraet til bare lidt, og vil have E-serien, så er E75 eller E72 bedre alternativer.
Batteri
Vi testede telefonen ved dagligt brug - dvs. undertegnet. Det blev til 84 timer før telefonen gik helt død. I den tid havde den spillet 6 timers musik, 45 min samtale og surfet (med Opera Mini 5 Beta 2) og hentet 33 MB data. Alt sammen imens bluetooth var sat til.
Vi prøvede også 2,5 times musik, 48MB surf, 1 times GPS (Nav4All) , 20 SMS'er , 1,5 times samtale (i alt) - efter 58 timer slukkede telefonen, også med bluetooth og headset forbundet.
Batterilevetiden afhænger i den grad af hvad man bruger den til, netværksdækning og masser af andre ting. En ting er dog sikkert E52 har med sit store batteri en levetid hvor man ikke skal bekymrer sig om at løbe tør så hurtig som mange andre telefoner.
Benchmark
For at teste telefonen brugte vi det syntetiske benchmark program Jbenchmark Pro . Jbenchmark bruger JAVA og tester forskellige dele på telefonen.
Vi har testet dem i mod disse:
SonyEricsson C902
Nokia N82
Nokia E52
Den hurtige ARM CPU i E52 gør at E52 stort set slår alt og alle. Det er kun fordi der ikke er 3D at E52 bliver slået af Nokia N82 i enkelte af testene. N82 er dog også Dual Core CPU på 333Mhz hvor E52 er single Core med 600Mhz.