Korrekturlæser: rehan09
Billed behandling: 
Oversættelse: 

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 
Produkt udlånt af: HIS
DK distributør: Komplett.dk

Software

HiS medleverer ArcSoft TotalMedia® 3 + SimHD® der laver standard-definition DVD'er og MPEG-filer om til high-definition, med et mere skarpt og levende billede real-time, on-the-fly (altså mens man afspiller disse, så man skal altså ikke konvertere filerne/DVD'erne).  En udemærket udvidelse, at bundle med grafikkortet. Udover det, medfølger der et program der hedder BumpTop, som HiS har opkøbt til medlevering med deres grafikkort. Afsnittet om dette er lånt fra SDK - vi takker for hjælpen.

BumpTop 3D: 

Derudover medfølger der også et lille program ved navn BumpTop.

 

 

 

Programmet erstatter det normale desktop i Windows XP og Vista, og benytter grafikkortet til at lave en3D-desktop. Dette er designet således, at man ser ind i en kasse, og på alle siderne kan man således sætte alt op på desktoppen, man kunne ønske sig.

 

 

 

Dette er det første, der møder en når man starter programmet. Med til denne version af programmet følger et specielt tema fra HIS.

 

 

Sådan ser programmet ud med en selvvagt baggrund. I venstre side har vi et noteapparat, hvor man kan skrive noter til sig selv. Disse kan placeres overalt da alle filer, billeder, links mm. kan trækkes rundt med musen overalt på desktoppen.

I toppen af skærmen har vi et lille foto galleri, i hver side kører der konstant en fotoserie med blomster og biler. Af uforklarlige årsager måtte jeg ikke ændre på den midterste, således at den på billederne står tom.

I højre side af skærmen er der links til Facebook, Twitter og HIS hjemmeside, derudover kan man også indsætte genveje til programmer og filer.

Hele billedet er skråtstillet, hvilket jeg går ud fra, skulle give en illusion af et 3D miljø. Personligt finder jeg dette irriterende, specielt fordi det forvrider hele billedet samt ikonerne, hvilket gør det sværere at læse navnet på mapper og filer. Derudover er det umuligt at arrangere sine ikoner på skrivebordet så det ser pænt ud.

 

 

Når man åbner en fil, så kommer der et lille vindue frem, hvor man så kan navigere videre fra. Hvis man ønsker at åbne mappen normalt, så kan dette også gøres ved at trykke på det lille ikon oppe til højre i vinduet.

 

 

I menuen kan man selv vælge, hvilken baggrund man ønsker på hver af siderne, samt vælge hvilken skrifttype, der skal bruges på ens noter og ikoner. Hvert tema kan gemmes til senere brug.

 

 

I Visuals menuen kan man øverst, ændre på nogle af de mindre detaljer så som genvejspilen. Derudover kan man vælge, om AA og Vsync skal være til, og jeg vil gerne her lige sige, at jeg personligt ikke kan se forskel på, om det er slået til eller fra. Det samme gælder den sidste slider, om den står på high eller medium, gør ingen forskel i hvert fald ikke på min 26 tommer skærm.

 

 

I icons and physics menuen kan man vælge, hvor store ikonerne skal være, samt om de skal vokse, jo mere man benytter dem.
Under photo frames kan man vælge hvor hurtigt billederne skal skifte, samt hvornår den skal tjekke, om du har lagt nye billeder ind i den valgte mappe med billeder. Nederst kan vælge, om man vil have standard Widgets slået til eller fra.

Der er sikkert et par stykker, der sidder bag skærmen, og tænker på hvor mange ressourcer, programmet bruger og på min computer, brugte det 74 Mb ram og 3 % af min processor konstant.

Personligt kan jeg ikke lide dette program det er for klodset og langsomt. Derudover spørger programmet, i bedste Windows stil, om man faktisk vil flytte mappen, man lige har bedt den om at flytte. Og så er det nok lige værd at nævne, at min computer startede utroligt langsomt op med dette program installeret.
Personligt mener jeg, at dette program er til pynt på kassen, og jeg vil på ingen måde anbefale det, men hvis man syntes, det ser interessant ud, så kan en gratis version hentes på www.bumptop.com
 

Her følger en yderligere, dybdegående gennemgang af Catalystpakkens indhold og funktionaliteter:

AMD/ATi Catalyst Control Center:

Catalyst Control Center er faktisk et helt udmærket værktøj, der er overskueligt og hurtigt. Når man starter Catalyst Control Center op, får man muligheden at vælge Advanced eller Basic.
I basic kan enten vælge at tilgå den indbyggende video-converter eller justere skærmopløsningen.

 

                           

 

Avivo video-converteren er let at bruge og er helt forrygende hurtig til at konvertere film. Hvor mange converter-programmer blot kan udnytte én CPU-kerne med relativt langsom afvikling til følge, kan Ati's bud udnytte både 2 CPU-kerner OG GPU'en, som tilsammen giver en utrolig stor forøgelse af regnekraft.

 

                          

 

Desværre har softwaren i dens nuværende version et mangel rent feature-mæssigt, og man får alt for ofte at vide, at kilde-formatet ikke understøttes. Det lykkedes os at konvertere MPEG2 og WMV i lav kvalitet – men WMV eller MPEG4 i High Definition ville den ikke æde. Og så virker det næsten som spil for galleriet, at programmet kan konvertere til næsten alle tænkelige formater. Converteren er dog en ekstrafeature; det vigtigste er nu engang, hvordan softwaren i øvrigt fungerer. AMD selv anbefaler i øvrigt også, at man benytter sig af 3. parts software til formålet, såsom eksempelvis Cyberlink MediaShow Espresso, der understøtter ATi Stream, såvel som nVidia CUDA, og dermed udnytter ens grafikkort til videokonvertering.

 

                           

 

Går vi ind i den avancerede del af CCC, bliver vi først og fremmest mødt af Avivo-indstillingerne. Her kan der videoafviklingen fintunes. Der kan stilles på alt fra deinterlacing til diverse farver og lysstyrker. Vi finder også muligheden for at tilkoble flere skærme til systemet.

 

                          

 

Mere spændende bliver det, når vi går op i ”Graphics”-rullegardinet, hvor vi finder diverse menupunkter. Første vigtige punkt punkt er "Information center", hvor man kan se nyttige ting, såsom driverversion, samt hvilken Direct3D- og OpenGL-version man kører med. Yderligere er der mulighed for at se kortets nærmere specifikationer. Deriblandt clockfrekvenser, ramtype og endda BIOS-version. Alt sammen sat op på en overskuelig måde.

 

 

 

Under ”Desktop Properties” får vi igen mulighed for, at stille på skærmopløsning, opdateringshastighed og farvekvalitet. Her kan vi også vælge at rotere skærmbilledet, samt fintune farvetemperatur m.m.

 

                  

 

”3D”-punktet er nørdens Mekka. Her kan vi stille på den obligatoriske Ydelse/Kvalitet-prioritering. Også her finder vi Anti-Aliasing, der både kan udføres med forskellige metoder - hhv. Box, Narrow-tent, samt Wide-tent. Sidstnævnte er den virkelig aggressive metode, hvor pixels fanger hele halvdelen af sin egen farvekode hos naboerne. Narrow-tent er mindre aggressiv og finder 33% af sin farvekode ved siden af. Den sidste kaldet Box, som den står til som standard, er den gamle tunge almindelige Anti-Aliasing. Mere præcis, men også tungere, og mere sløvende. Man kan også slå Adaptive Anti-Aliasing til, hvilket forbedrer billedekvaliteten en hel del. Anisotropic Filtering er der naturligvis også blevet gjort plads til.

 

 

ATi Overdrive er et eksempel på, at man hos AMD/ATi prøver at fange nogle af entusiasterne ind som kunder. I modsætning til nVidia, hvor man skal hente et eksternt program for at overclocke, er der indbygget et overclockingsværktøj i CCC. Auto-tune er der selvfølgelig til nybegynderne, men man kan uden problemer også selv stille på de enkelte frekvenser. Naturligvis er der dog en sikkerhedsmæssig begrænsning for, hvor meget man kan overclocke, så eventuelle nybegyndere ikke risikerer at brænde noget af.
Endvidere er der blevet plads til smarte features, såsom temperaturovervågning, GPU-aktivitetsniveau, samt overvågning af blæserhastighed. Let, enkelt, overskueligt. Sådan.

(Ovenstående afsnit er skrevet af Emillos. Den benyttede driverversion er 9.10, og det benyttede grafikkort er Radeon HD4830 - men visuelt vil driveren være identisk med den driver, der er benyttet her i test-afsnittet)

Opsætning af Eyefinity

Der er lige et par ting man skal være opmærksom på hvis man vil have Eyefinity op og køre.

Alle skærme kan bruges til Eyefinity (dog med undtagelse af et gammelt billedrørs TV) ligegyldig hvilken størrelse og opløsning de har, det er også ligegyldigt om de tilsluttes via Displayport, HDMI, DVI eller VGA, men det er til gengæld vigtigt hvordan disse tilsluttes.

Displayport er et nyt stik, som AMD/ATI har satset på bliver den nye standard, som SKAL bruges ved brug af mere end to skærme. Det er kun muligt at tilslutter 2 skærme med DVI, HDMI eller VGA (ligegyldig hvordan du blander dem DVI+VGA eller HDMI+DVI osv.) resten skal tilsluttes via displayport. Hvis din tredje-fjerde-femte-sjette skærm ikke har displayport skal en AKTIV adapter benyttes, passive adaptere fungerer kun til skærm et og to, desværre koster en aktiv displayport til DVI adapter omkring 700kr. hvilket gør denne løsning for dyr til de fleste. Til slut, så kan det ikke anbefales at game på et setup hvor alle skærme ikke er samme størrelse, jeg forsøgte på 2x 22” og med en 26” i midten, det fungerede fint men det er ret belastende for øjnene at kigge på i spil.

 

Når du har tilsluttet alle dine skærme, skal du duplikere de skærme du gerne vil have til at køre Eyefinity, det er også muligt bare at extende, men hvis du vil køre spil over alle 3 skærme skal de sættes op i en gruppe.

 

  

Derefter trykker du på trekanten i højre hjørne og vælger create group. Den anden skærm er mit TV og skal naturligvis ikke være med i gruppen,

 

  

Derefter vælger du hvordan dine skærme er stillet op.

 

 

Til sidst skal de lige arrangeres så rækkefølgen passer.

 

 

Sådan kommer det endelige resultat til at se ud i mit tilfælde, de tre skærme i gruppen bliver nu betragter som en skærm og jeg har nu mulighed for at sætte opløsningen til 5040x1050.

 

(afsnittet om Eyefinity er lånt fra Jonny Rook - mange tak)


 

Vi går videre til selve testen...

(FIH)
 
Elitebruger
Tilføjet:
16-06-2010 07:57:20
Svar/Indlæg:
2687/71
no offense!!!

men hvad sker der her.

hvorfor bliver i ved med at teste de her MEGA LOW END kort i SPIL??

hører i slet ikke hvad der er blevet skrevet de sidste par gange i har gjort det= 😕

sæt nu en der har noget MEDIECENTER til at teste kort som dem her for hulen.
det er IKKE rettet imod dig Winter, men imod redaktionen eller hvem der nu fordeler arbejdet 😉

ja jo en enkelt BR film, yay

test hvor godt kortet er til medie brug og IKKE spil, det er jo IKKE derfor folk køber det

ja undskyld min galde,


Svaret blev redigeret 1 gang, sidst af (FIH) The Don d. 16-06-2010 08:01:17.


Emillos
 
Overclocker
Tilføjet:
16-06-2010 09:28:30
Svar/Indlæg:
14079/622
->#1

Det er skam blevet påpeget, at kortets mediecenterfunktioner skal testes. Dette har skribenten valgt at gøre ved, at se på CPU-load ved BluRay-afspilning. Og at køre kortet igennem et par spil, giver en god indikation af, om det kan bruges til "casual gaming"; noget der faktisk er ganske relevant med sådan et kort.

Hvis du har nogle konkrete forslag til, hvad og hvordan der skal testes, er du meget velkommen til at bringe dem.


tom81
 
Elitebruger
Tilføjet:
16-06-2010 23:53:12
Svar/Indlæg:
20170/383

Det undrer mig gang på gang hvorfor der i sådan en artikel skal skrives side op og side ned om præsentation af hver enkelt test program. Det burde da virkeligt ikke være nødvendigt.

Hvorfor får i ikke en side hvor der står beskrevet kort hvilke programmer der testes i. Det gør det hele langt nemmere for læseren, og i øvrigt tusinde gange mere overskueligt.


WinterSilence
 
Overclocker
Tilføjet:
17-06-2010 11:47:53
Svar/Indlæg:
499/175
Og hvad så hvis en total "begynder" læser artiklen netop for at finde ud af, præcis hvad han/hun/de skal købe? Hvis jeg ikke perspektiverer og analyserer på hvert enkelt delresultat, så aner folk da hat af, hvad det er de ser - andet en en pæn graf.

Og da jeg ikke kan delanalysere og delkonkludere uden begrundelse (derfor forklaringen af testen ovenfor grafen) så kunne jeg lige så godt bare tage og sætte de rå data ind i en tabel - nej vent jeg tror jeg sparer tid og bare skriver dem direkte med kommaer imellem - og så kan folk selv gætte at X1300 PPU=OFF er 3DMV Extreme 1920x1200 uden PhysX :D

Desuden så hjælper det heller ikke med en samlet side, hvor vi beskriver testværktøjerne, da folk så skal sidde og klikke frem og tilbage mellem siderne.


tom81
 
Elitebruger
Tilføjet:
17-06-2010 18:40:20
Svar/Indlæg:
20170/383
#4

Det var da bare at lave et link i hver artikel, hvis folk måtte ønske at læse mere om testprogrammet. Det ville da uden tvivl øge læsevenligheden og overskueligheden i artiklen.


Beach
 
Superbruger
Tilføjet:
18-06-2010 02:52:27
Svar/Indlæg:
112/15
Der er en del rigtigt i det der efterlyses. Hvis man i overskriften "læser" at dette kort er designet til htpc og low-end kontor, kan jeg ikke ikke rigtigt se hvorfor jeg gang på gang skal igennem hvad den slags kort yder i Unreal Tournament 3, Devil May Cry 4, Call of Juarez, Resident Evil 5 mm. Er jeg på jagt efter kort der yder godt games af den kaliber så tror jeg ikke jeg ud fra overskriften ville bruge mange minutter på at læse om lige dette kort.
Omvendt så er jeg af den opfattelse at folk som går i tankerne om at brygge htpc vil suge alle data igennem, men gå meget let hen over de føromtalte data, da de ikke kan bruges til meget i sådan en maskine.
Et eksternt link til data ville ikke være dårligt, åbnet i et nyt vindue. Så kan man måske også nemmere kunne sammenligne 2-3 forskellige kort i samme klasse, hvis man vil grave dybt ned i hvad et kort af denne kaliber kan yde. For alle dem som ikke kan bruge disse data til noget, kan man let og elegant springe videre til det som jeg så syntes igen igen mangler->>> Meget mere test af kortet i forskellige htpc-sammenhæng.

Kan se at WinterSilence (tester) varmer op til testen med ikke mindre end 3 paneler/skærme, men hvor står der noget om de oplevelser han får ved at teste dem op mod hinanden?

Os der leger med HW til htpc, får igen en lidt flad fornemmelse af at de 5 linier der er skrevet om at "blu-ray spiller uden lag og kun belaster..."

Vi ønsker meget mere test af kortet under brug som det er beregnet. Altså under afspilning af div. lyd og video -formater. Hvor meget belaster man maskinen (et ønske her ville klart være en ref-maskine til den type tests) under de forskellige formater og opløsninger?
Se, det er nok meget mere relevant end games som nok ikke er det primære kortet vil blive handlet ind til. Kunne også rigtig godt tænke mig at have læst lidt mere om hvordan kortet opføre sig med varmeudviklingen under den værst tænkelige belastning i en htpc. Her igen ikke i et game, men under afspilning eller konvertering fra et video-format til et andet.

Altså... Ikke en negativ kritik af tester, men måske en generel ændring af de testforhold som jeres hårdtarbejdende tester ligger inde under. Tror ikke det vil koste ret mange basse-øre at bikse en testmaskine/ref-maskine sammen som kunne bruges til netop test af grej til htpc-segmentet, og lade denne være grundlag eller udgangspunktet for de tests der udføres af denne kaliber. Det vil bare her give et væsentlig bedre overblik over hvad man som indkøber af HW i denne kategorina skal gå efter.

Nå... Det var så lige lidt mere end først beregnet, men et par ting kastet i æteren til debat.

//Beach


(FIH)
 
Elitebruger
Tilføjet:
18-06-2010 05:12:56
Svar/Indlæg:
2687/71
#6 flot skrevet og velformuleret :yes:

til crew på hwt, i kunne jo fx spørge mm-vision om de ville stille noget mediecenter til rådighed eller lign imod lidt reklame? jeg VED at de laver lækre mediecentre og i div størrelse.



WinterSilence
 
Overclocker
Tilføjet:
18-06-2010 11:36:54
Svar/Indlæg:
499/175
Jeg har bevidst udeladt konvertering, da denne serie kort fra AMD ikke er markedsført, eller målrettet encoding, men decoding og lavt strømforbug, lav pris og mindst mulig larm. Selvfølgelig er kortet testet med alle mulige typer afspilning af formater og disse er konstateret virkende fint. At jeg ikke har skrevet det er simpelhen fordi vi med HD5000-serien mange gange før har konkluderet og testet, at denne serie fra AMD evner det hele tilfredsstillende. Og jeg tror næppe nogen gider læse en meget lang liste af diverse formater, hvor jeg måler CPU-load og RAM-forbrug. Dette var relevant i min Icybox M309-artikel, hvor denne enhed ikke formåede, at gennemføre visse af de lovede ting, mht. afspilning og brug i hverdagen, generelt.

Jeg har testet med Youtube, DLNA, MP4, H.264, AVI, MPEG-1/2, DVD, HD-film fra nettet, streaming via internet fra salgstjenester, som SF-anytime og 2 flere, netlydbog fra biblioteket, wma, mediacenter optagelser og endeligt Blu-ray fra optisk drev, samt fra virtuelt drev af mine backupfiler af de hele to BD-ROM'er jeg ejer.

At jeg kun nævner det sidste med BD-ROM afspilning er simpelthen fordi alle i dag vil have både DNLA og Blu-ray. Derfor er det mest relevant et teste disse to tunge ting, da det er det forbrugeren primært fokuserer på til denne opgave. hvis jeg er forkert i min antagelse om, at I HTPC-folk encoder på den primære monstermaskine og ikke på selve HTPC'en vil vi meget gerne vide det, som skribenter

Jeg kunne ikke teste kortet i mit HFX MC-400 medicenter, da dette ikke har PCI-E x16, grundet on-board grafikkort, ellers havde jeg naturligvis gjort dette. Vi havde en C2D med 2GB RAM stående vi ville have testet kortets HTPC-evner i også - men på denne stod PSU'en af lige før testen skulle udføres. Den har M-ATX 24-pin plug og en konverter kunne ingensteder skaffes i tide - den originale PSU koster 2.500 DKK - det gad vi ikke lige selv financiere - konverter afventes. Min gamle homeserver med P-4 og 2 GB RAM er fra fortiden så den har kun AGP-slot og er ellers ikke ret relevant, at teste i. Vores gode ven har et Atom-setup på en homeserver der kører som HTPC - der gik BIOS'en dagen før vi skulle have været henne hos ham og prøve lidt at kortets funktioner af. Så vi har skam prøvet, at dække bredere, end vi fik gjort :) Det mest relevante at teste af på et kort til den pris til HTPC er for mig, at se disse ting:

1) Larmer det og brænder det varmt - konstateret det ikke gør (mod forventning det blev overclocket pænt meget i %-er)

2) Kan det spille det mest krævende der findes? - BD-ROM/matroska med kryptering? Ja.

3) Belaster det maskinen overmåde meget? - Nej

4) Virker det med netbaserede services? Ja.

5) Virker det med DNLA? - Ja.

6) Er det nemt at bruge, installere og passer det til lavprofil? - Ja.

7) 3-skærmstesten kunne ikke udføres. Kortet støtter 3 skærme, men den DisplayPort til HDMI konverter jeg havde suset rundt for, at finde der er aktiv, vil kortet ikke anerkende, som værende aktiv. Alle AMD 5000-serie kort kræver en aktiv DP-til-HDMI for, at Eyefinity vil virke. Jeg boksede meget med det, men fandt ikke en løsning. En halv arbejdsdag med det var nok, pga. deadline. Ny adapter skaffes, eller byttes, whatever. Næste gang er 3 skærm Eyefinity med. Vi kan desværre ikke tage forbehold for ekstraenheder der ankommer meget for sent og så ikke virker, som specificeret.

Kortet er testet på et Samsung 100Hz 32" 1920x1080p LCD-TV, næstnyeste luksusmodel. Virker glimrende. Virker også glimrende på BenQ 26" og Medion 25"5, begge Full-HD - ellers havde jeg skrevet det :)

Til #7:
Tak for rosen :) Vi har før testet et medicenter fra MM-Vision - HFX MC-400, jeg faktisk selv ejer en af. Skriv forslaget til Steen, hvis du vil have chefen tager det op.


Svaret blev redigeret 1 gang, sidst af WinterSilence d. 18-06-2010 11:39:18.


(FIH)
 
Elitebruger
Tilføjet:
18-06-2010 11:53:55
Svar/Indlæg:
2687/71
#8 sådan, tak!!! 😀 😎