Korrekturlæser: rehan09
Billed behandling: 
Oversættelse: 

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 
Produkt udlånt af: ASUS
DK distributør: Rosenmeier.dk

BIOS

 

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at det er lang tid siden, at jeg har haft fingrene i X58 platformen, og derfor var jeg næsten også ved at forglemme mig om BIOS’en, da tiden fløj afsted med overclockingsforsøg og læsning. Men i 11. time kom jeg i tanke om det, så derfor får i lige nogle billeder af de mest interessante indstillinger i BIOS, mens jeg legede med overclocking. Jeg vil på forhånd undskylde for billedkvaliteten. Mit kamera var simpelthen elendigt til at tage billeder af BIOS skærm uden blitz (svigtende billedstabilisering), så derfor brugte jeg mit videokamera og dets indbyggede ”tage-billed-funktion”, der gav et lidt bedre resultat.
 
Generelt er BIOS’en som de fleste andre AMI BIOS’er Asus sætter på deres bundkort, selv mit eget Asus AMD bundkort har en BIOS utrolig meget magen til P6X56D-E’s. Asus’s lange overclockings historie gør, at næsten alle kender AI Tweaker indstillingen, og det er nok også den mest interessante, da det er her tingene sker, hvis vi gerne vil prøve at presse lidt ud af systemet. Der er rigtig mange indstillinger, og som gammel AMD mand, så skulle der lige en del læsning til for at genvinde hukommelsen om hvad det forskellige gør.
 

 

 

Som tilføjelse til de eksisterende indstillinger til clock ratio og voltage settings inkluderer P6X58D-E muligheder for justering af DRAM voltage, og længere nede justering af CPU signal amplitude samt CPU skew settings etc. Dvs. der er rigelig med muligheder.

De fleste brugere vil nok finde P6X58D-E RAM timing indstillinger noget overvældende og uoverskueligt, men Asus vælger dog at sætte de indstillinger de fleste overclockere bruger, i toppen, for en lettere tilgængelighed.

 

 

Under menuen "Advanced", finder vi CPU Configuration, der viser de forskellige størrelser af cache, clock speed, BCLK speed samt multiplier, C1E og Hyper Threading (her et billede fra da jeg var i gang med OC forsøg, mere om det senere).

Helt i bunden (ikke vist) finder vi menuen Onboard Devices Configuration, der næppe behøver nogen videre introduktion, da vi vanen tro her finder muligheder for at aktivere og deaktivere funktioner som Onboard Audio, LAN, IEEE 1394, SATA 6.0Gb/s outputs og til sidst USB Configuration, hvor man kan aktivere og deaktivere USB 2.0 and 3.0 controllerne (det skal nævnes, at der her faktisk vises, hvis noget er tilsluttet USB portene, og hvad det er (USB HDD etc).

 

Power menuen indeholder de velkendte indstillinger såsom Suspend mode, S3 resume, ACPI support samt APM configuration og HW monitor.
 

 

 

Boot menu indeholder indstillinger for Quick boot, Full screen logo, Num-lock on or off ved boot, Wait for F1 on boot error samt mulighed for at lave Delete tasten om mht. at komme ind i BIOS. Yderligere er muligheden selvfølgelig for at prioritere Boot rækkefølgen.

 

Tools menuen indeholder Asus EZ Flash 2 der gør det lettere at opdatere BIOS f.eks via en USB nøgle. Asus Express Gate kan ligeledes blive slået til eller fra samt AI NET 2 kan også tilgås herfra. Det sidste menupunkt i ”Tools” er Asus O.C Profile, der muliggør at gemme op til 8 overclocking profiler, som man selv indstiller og gemmer til BIOS.
 

 

 

 

 

SoundWave
 
Elitebruger
Tilføjet:
25-09-2010 10:00:12
Svar/Indlæg:
3011/103
Rigtig god anmeldelse. Lav du bare flere af dem i fremtiden :yes:


Shutdown
 
Elitebruger
Tilføjet:
25-09-2010 10:07:53
Svar/Indlæg:
8947/160
Fin test, og som du selv skriver er det længe siden du har overclocket. Jeg har aldrig helt forstået hvorfor du ikke ville have de ekstra kræfter der ligger lige for og venter ganske gratis. Men som det er nu er det efterhånden blevet så nemt så alle kan gøre det. Nu var du ikke inde på de problemer som du tidligere selv har været inde på omkring lave minimum fps i spil og mikrostutter med flere gfx, det kunne jeg godt tænke mig at vide mere om. Nogle der ved om det stadig er gældende for x58 platformen.?


Gripen90
 
Senior Skribent
Tilføjet:
25-09-2010 13:15:48
Svar/Indlæg:
15982/637
#2: Det er ganske korrekt at det giver lidt ekstra. "Problemet" har bare altid været (og er det stadig), at de indstillinger jeg spiller med i højere grad lægger pres på grafikkortene, hvorved at CPU ydelsen næsten udlignes uanset om man kører pr. standard clock el. med overclock, så for mit vedkommende betyder det bare en masse ekstra strøm og varme uden egentlig formål. Ja jeg er "simulator"-skadet, det ved jeg. 😉

Mht micro-stutter. Jeg fik det ikke med i artiklen, men jeg havde mine 2/3 GTX 470 på prøve i bundkortet og må desværre konstatere at micro-stutter er der endnu, men hvor voldsomt man oplever det er meget individuelt. Jeg sammenlignede med mine gamle FRAPS målinger og iforht. til de nye, og der var ca et 0.020ms sving imellem P6X58D-E og det MSI X58 Eclipse, jeg selv havde før. Dog virkede det ikke så slemt iforht. det Gigabyte et-eller-andet-UD5 jeg startede ud med i 09... det nåede jeg aldrig at få en MS måling på.


Shutdown
 
Elitebruger
Tilføjet:
25-09-2010 23:13:11
Svar/Indlæg:
8947/160
Du har ingen problemer med mikrostutter i din amd maskine.? Og hvad med dit S 1156 setup hvordan var det med det.?


Gripen90
 
Senior Skribent
Tilføjet:
25-09-2010 23:46:40
Svar/Indlæg:
15982/637
#4: P55 kører med intern PCI-E afvikling igennem CPU'en, så derfor er det ikke så markant - eller det er ihvertfald min påstand. MS stutter er ihvertfald næsten det halve målt på FRAPS iforht. X58.
Microstutter via NF980a chipsettet er yderst minimalt, og når opmålingen vises på en graf er den nær en lige linie.


tvixen
 
Overclocker
Tilføjet:
27-09-2010 18:16:22
Svar/Indlæg:
33/0
Har det mulighed for at boote fra PCI-E på dette mobo ?
Så man kan smide et Revodrive i

/Tvixen


Gripen90
 
Senior Skribent
Tilføjet:
27-09-2010 22:32:07
Svar/Indlæg:
15982/637
#6: Det kiggede jeg ikke lige efter, så det kan jeg ikke svare på. 🙂