Korrekturlæser: rehan09
Billed behandling: 
Oversættelse: 

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 
Produkt udlånt af: ASUS
DK distributør: Rosenmeier.dk

Layout / Design

 

Med bundkortet befriet fra en papkasse og en anti-statisk pose, kan vi kaste et blik på bundkortets layout. Ren visuelt synes jeg personligt at bundkortet virker både frisk og roligt at se på. Det sorte PCB suppleret af PCI-E/PCI porte samt heatsinks i forskellige blå nuancer giver et roligt look.

Umiddelbart ser layoutet ret intelligent ud, men jeg studser mig dog over, hvorfor Asus har valgt at placere Audio tilslutningen nede i venstre hjørne af PCB’et! Det er altså ikke så hensigtsmæssigt.
 
 
Ellers er bundkortet godt kølet med heatsink profil på transistorer mv. omkring CPU’en, der via heatpipe er forbundet til Northbridge heatsink’en. Southbridgen står dog alene med heatsink og uden heatpipe – en af forskellene fra Premium udgaven af bundkortet.
EPS 8-pin power stikket er sat i toppen af bundkortet nær PS/2 porten og 24pin ATX stikket sidder ved den yderste Ram DIMM slot. Denne layout form er ret standard blandt bundkort i dag.
 
 
Området ved CPU soklen er forholdsvis fri, hvilket betyder, at bundkortet næppe vil have de store problemer med montering af store og brede CPU-kølere.
 
 
P6X58D-E har 16+2 phase power management (16 for CPU og 2 for QPI/Memory controller i CPU’en), hvilket skulle være nok til de fleste overclockere. Asus anvender ferrit (solid state chokes, long-life solid capacitors, low RDS MOSFETS) for at garantere en lang levetid for bundkortet, samt at sikre dets evne til at udholde øget volt og varme fra overclocking.
 
Vi ser de 6 DDR3 RAM slot I triple channel, der understøtter op til 24GB RAM ved 2000MHz (overclocket).  
Tæt ved RAM-soklerne finder vi den sorte MemOK knap. Denne feature tillader en at resette RAM-timings og voltsettings ved blot at trykke på knappen. Dette kan være handy f.eks under overclockings forsøg hvor boot ikke fuldføres, for da finder bundkortet selv nogle stabile om end konservative settings, så boot er mulig. På denne måde slipper man for at resette CMOS.
 
 
 
Som vi kan se, så er IDE standarden så småt en uddøende race og herfor finder vi ikke nogen IDE tilslutninger på dette bundkort – ej hellere for floppydrev.
Vi finder også SATA tilslutninger i 90 graders vinkel, hvilket virkelig er rart at se hvis man vil kører med flere grafikkort således at SATA kabler og grafikkort ikke kommer i unåde med hinanden. For min skyld måtte alle SATA tilslutninger på alle bundkort være lavet således.
 
En efter min mening, lidt uheldig placeret, finder vi en Power knap nede i venstre hjørne. Den kan være svær at komme til i et lille kabinet eller hvis man kører med et grafikkort i den nederste PCI-E slot. Jeg havde hellere set at knappen blev ført op i samme område som MemOK knappen.
Men bortset fra dette, så er det rigtig rart at se at bundkorts-producenter tilføjer sådan en knap, især hvis man tester bundkortet i et frit miljø uden kabinet. Men hvor er Reset-knappen?, den er desværre sparet væk på denne udgave.
 
 

 
 
På ekspansions port siden har P6X58D-E 3x PCI-E x16 porte – (arrangeret enten i x16/x8/x8 eller x16/x16/x1 konfiguration), 1 PCI-E x1 og 1x PCI port.
Der er to problemer ved dette layout. Det første er, at hvis man benytter to grafikkort med dual slot køleløsning, så er muligheden for at benytte PCI udelukket. Sidst, hvis man vil køre med tre grafikkort igen af dual slot køleløsning, så skal man have et kabinet med mindst 8 expansion (PCI) brackets da det nederste grafikkort går ud over bundkortets længde.
 
 
Allersidst finder vi bagpå P6X58D-E flere tilslutningsmuligheder: PS/2 tastatur + mus, en Gigabit Ethernet port, Firewire, fire USB 2.0 porte, to USB 3.0 porte, analog 7.1 kanals lyd udgang, coaxial optisk SPDIF audio og en Clear CMOS knap. Hm, sjovt nok er der ingen eSATA tilslutning, hvilket ellers flere bundkort i dag benytter sig af.
                    

 

SoundWave
 
Elitebruger
Tilføjet:
25-09-2010 10:00:12
Svar/Indlæg:
3011/103
Rigtig god anmeldelse. Lav du bare flere af dem i fremtiden :yes:


Shutdown
 
Elitebruger
Tilføjet:
25-09-2010 10:07:53
Svar/Indlæg:
8947/160
Fin test, og som du selv skriver er det længe siden du har overclocket. Jeg har aldrig helt forstået hvorfor du ikke ville have de ekstra kræfter der ligger lige for og venter ganske gratis. Men som det er nu er det efterhånden blevet så nemt så alle kan gøre det. Nu var du ikke inde på de problemer som du tidligere selv har været inde på omkring lave minimum fps i spil og mikrostutter med flere gfx, det kunne jeg godt tænke mig at vide mere om. Nogle der ved om det stadig er gældende for x58 platformen.?


Gripen90
 
Senior Skribent
Tilføjet:
25-09-2010 13:15:48
Svar/Indlæg:
15982/637
#2: Det er ganske korrekt at det giver lidt ekstra. "Problemet" har bare altid været (og er det stadig), at de indstillinger jeg spiller med i højere grad lægger pres på grafikkortene, hvorved at CPU ydelsen næsten udlignes uanset om man kører pr. standard clock el. med overclock, så for mit vedkommende betyder det bare en masse ekstra strøm og varme uden egentlig formål. Ja jeg er "simulator"-skadet, det ved jeg. 😉

Mht micro-stutter. Jeg fik det ikke med i artiklen, men jeg havde mine 2/3 GTX 470 på prøve i bundkortet og må desværre konstatere at micro-stutter er der endnu, men hvor voldsomt man oplever det er meget individuelt. Jeg sammenlignede med mine gamle FRAPS målinger og iforht. til de nye, og der var ca et 0.020ms sving imellem P6X58D-E og det MSI X58 Eclipse, jeg selv havde før. Dog virkede det ikke så slemt iforht. det Gigabyte et-eller-andet-UD5 jeg startede ud med i 09... det nåede jeg aldrig at få en MS måling på.


Shutdown
 
Elitebruger
Tilføjet:
25-09-2010 23:13:11
Svar/Indlæg:
8947/160
Du har ingen problemer med mikrostutter i din amd maskine.? Og hvad med dit S 1156 setup hvordan var det med det.?


Gripen90
 
Senior Skribent
Tilføjet:
25-09-2010 23:46:40
Svar/Indlæg:
15982/637
#4: P55 kører med intern PCI-E afvikling igennem CPU'en, så derfor er det ikke så markant - eller det er ihvertfald min påstand. MS stutter er ihvertfald næsten det halve målt på FRAPS iforht. X58.
Microstutter via NF980a chipsettet er yderst minimalt, og når opmålingen vises på en graf er den nær en lige linie.


tvixen
 
Overclocker
Tilføjet:
27-09-2010 18:16:22
Svar/Indlæg:
33/0
Har det mulighed for at boote fra PCI-E på dette mobo ?
Så man kan smide et Revodrive i

/Tvixen


Gripen90
 
Senior Skribent
Tilføjet:
27-09-2010 22:32:07
Svar/Indlæg:
15982/637
#6: Det kiggede jeg ikke lige efter, så det kan jeg ikke svare på. 🙂