Layout / Design
Med bundkortet befriet fra en papkasse og en anti-statisk pose, kan vi kaste et blik på bundkortets layout. Ren visuelt synes jeg personligt at bundkortet virker både frisk og roligt at se på. Det sorte PCB suppleret af PCI-E/PCI porte samt heatsinks i forskellige blå nuancer giver et roligt look.
Umiddelbart ser layoutet ret intelligent ud, men jeg studser mig dog over, hvorfor Asus har valgt at placere Audio tilslutningen nede i venstre hjørne af PCB’et! Det er altså ikke så hensigtsmæssigt.
Ellers er bundkortet godt kølet med heatsink profil på transistorer mv. omkring CPU’en, der via heatpipe er forbundet til Northbridge heatsink’en. Southbridgen står dog alene med heatsink og uden heatpipe – en af forskellene fra Premium udgaven af bundkortet.
EPS 8-pin power stikket er sat i toppen af bundkortet nær PS/2 porten og 24pin ATX stikket sidder ved den yderste Ram DIMM slot. Denne layout form er ret standard blandt bundkort i dag.
Området ved CPU soklen er forholdsvis fri, hvilket betyder, at bundkortet næppe vil have de store problemer med montering af store og brede CPU-kølere.
P6X58D-E har 16+2 phase power management (16 for CPU og 2 for QPI/Memory controller i CPU’en), hvilket skulle være nok til de fleste overclockere. Asus anvender ferrit (solid state chokes, long-life solid capacitors, low RDS MOSFETS) for at garantere en lang levetid for bundkortet, samt at sikre dets evne til at udholde øget volt og varme fra overclocking.
Vi ser de 6 DDR3 RAM slot I triple channel, der understøtter op til 24GB RAM ved 2000MHz (overclocket).
Tæt ved RAM-soklerne finder vi den sorte MemOK knap. Denne feature tillader en at resette RAM-timings og voltsettings ved blot at trykke på knappen. Dette kan være handy f.eks under overclockings forsøg hvor boot ikke fuldføres, for da finder bundkortet selv nogle stabile om end konservative settings, så boot er mulig. På denne måde slipper man for at resette CMOS.
Som vi kan se, så er IDE standarden så småt en uddøende race og herfor finder vi ikke nogen IDE tilslutninger på dette bundkort – ej hellere for floppydrev.
Vi finder også SATA tilslutninger i 90 graders vinkel, hvilket virkelig er rart at se hvis man vil kører med flere grafikkort således at SATA kabler og grafikkort ikke kommer i unåde med hinanden. For min skyld måtte alle SATA tilslutninger på alle bundkort være lavet således.
En efter min mening, lidt uheldig placeret, finder vi en Power knap nede i venstre hjørne. Den kan være svær at komme til i et lille kabinet eller hvis man kører med et grafikkort i den nederste PCI-E slot. Jeg havde hellere set at knappen blev ført op i samme område som MemOK knappen.
Men bortset fra dette, så er det rigtig rart at se at bundkorts-producenter tilføjer sådan en knap, især hvis man tester bundkortet i et frit miljø uden kabinet. Men hvor er Reset-knappen?, den er desværre sparet væk på denne udgave.
På ekspansions port siden har P6X58D-E 3x PCI-E x16 porte – (arrangeret enten i x16/x8/x8 eller x16/x16/x1 konfiguration), 1 PCI-E x1 og 1x PCI port.
Der er to problemer ved dette layout. Det første er, at hvis man benytter to grafikkort med dual slot køleløsning, så er muligheden for at benytte PCI udelukket. Sidst, hvis man vil køre med tre grafikkort igen af dual slot køleløsning, så skal man have et kabinet med mindst 8 expansion (PCI) brackets da det nederste grafikkort går ud over bundkortets længde.
Allersidst finder vi bagpå P6X58D-E flere tilslutningsmuligheder: PS/2 tastatur + mus, en Gigabit Ethernet port, Firewire, fire USB 2.0 porte, to USB 3.0 porte, analog 7.1 kanals lyd udgang, coaxial optisk SPDIF audio og en Clear CMOS knap. Hm, sjovt nok er der ingen eSATA tilslutning, hvilket ellers flere bundkort i dag benytter sig af.