Grafikkort, AMD/ATI d. 05. august. 2011, skrevet af freak_master 0 Kommentarer. Vist: 16271 gange.
Radeon HD 5450 er rosinen i pølseenden, i den lidt ældre Radeon HD 5000-serien. Et kort, der ifølge udvikleren selv, giver din PC et boost.
Med "boost" menes naturligvis ældre maskiner, eller enddog nyere maskiner leveret med integreret grafik, der trænger til lidt ekstra krafter for, at kunne klare mindre grafisk krævende spil, og generelt give brugeren en bedre multimedieoplevelse - hvoraf det sidste er muliggjort af ATi Stream Technologi, som gør det muligt for grafikkortet, at aflaste CPU'en for arbejdsbyrde(læs mere nederst på denne side). Har man en ældre maskine stående, der godt kunne trænge til en opkvikker, er det altså nærliggende at kyle et kort af denne kaliber i sammen med en Windows7-installation. Så er man rimelig godt kørende for omkring en tusse.
Kigger vi på de kolde tal, består GPU'en af den nette sum af 292 millioner transistorer. Et tal, der bare for få år siden, ville være en utopi - men som nu altså er lowend. GPU'en har 80 streamprocessore, 8 teksturenheder, 16 Z/Stencil ROP-enheder samt 4 farve ROP-enheder. Noget der tilsammen giver en regnekraft på 104 GigaFLOPs. Til sammenligning har GPU'en på HD 5870, RV870, 2,158 milliarder transistorer og en regnekraft på 2720 GigaFLOPs. Sparekniven er altså blevet slebet i dén grad. Alligevel er HD 5450 ifølge AMD/ATi selv cirka 20-30% hurtigere end konkurrenten, GeForce 210.
Kortet kræver absolut intet udover en PCI-Express port af rette størrelse; fysisk skal der kunne isættes x16 - men elektronisk kan man sagtens klare sig med x4. Strøm og varme er intet problem, med et strømforbrug og dertilhørende varmeproduktion på mellem 6,5 og 19,1 Watt. Og med muligheden for at få kortet i lavprofil, eller med muligheden for 3 tilkoblede skærme, kan kortet meget vel blive et hit i kontormaskiner såvel som mediecentre. Mht. mediecentre er værd at bemærke også, at der er onboard lyd gennem HDMI, samt gode videoegenskaber med AViVO HD.
Nedenunder tager vi nogle af de vigtigste generelle features, som hele Radeon HD 5450-serien deler.
Eyefinity
Eyefinity er, i løbet af det seneste års tid, virkelig blevet et af de helt store salgsparametre hos AMD. Teknologien tillader helt almindelige brugere, med selv relativt billige Radeon grafikkort, at tilkoble 2,3,4,5 eller 6 skærme; noget der direkte udvider brugeroplevelsen voldsomt. Mest populær er naturligvis 3 skærme til spil; noget der førhen var forbeholdt specielle grafikkort fx fra producenten Matrox, hovedsageligt til brug i bl.a. flysimulatore.
Anno 2010 er et setup med 3 skærme dog fuldt anvendeligt, til en bred skare af spiltitler og -typer. Herover ses Colin McRae: DiRT og - selvfølgelig - World of Warcraft.
3 skærme kræver desuden ikke andet end 3 skærme med MiniDisplayPort. Skærme med andre typer tilslutninger kan dog også gøre det – så skal man bare være opmærksom på, at der kræves aktive adaptere.
Læs evt. vores detaljerede anmeldelse af Eyefinity her: http://hwt.dk/literaturedetails.aspx?LiteratureID=17248
ATi Stream Technology
Stream er en teknologi, der tillader firmaets grafikkort, at blive brugt til andet end gaming.
Hvis vi kører ud på et fortidens sidespor, lavede 3DFX i sin tid en reklame for deres Voodoo-grafikkort, hvori de proklamerede, at de kunne bruge deres enorme GPU-regnekraft til, at forske i at kurere sygdomme - men så tænkte, "lad os i stedet bruge den til spil i stedet!"( http://www.youtube.com/watch?v=DmaYH1F6kho )
Firmaet der står bag den sjove, og en kende usympatiske reklame, var nok ikke klar over, hvor ret de havde i deres ironiske betragtning. Enhver med et nyere grafikkort derhjemme, kan nemlig i dag bidrage med betydelig regnekraft til forskning i bl.a. Kraft, Parkinson og Alzheimers. AMD/ATi bundler endda programmet, Folding@Home, med i deres driverpakke.
Men man kan også bruge Stream-teknologien til mange andre ting. Med Adobe Flash Player er det bl.a. blevet muligt, at afvikle flash på GPUen, hvilket aflaster din CPU, og angiveligt forbedrer billedkvaliteten i Flash-film.
Også konvertering af filmformater er muligt med Stream. Der er et lille indbygget program i Catalyst Control Center, der kan konvertere film. Dog henviser AMD/ATi selv til Cyberlink Media Espresso, der kan udnytte Stream såvel som CUDA(nVidias svar på Stream) til, at konvertere formater. Og vi snakker altså, at der er rigtig meget(5-10 gange CPUens ydelse alene er ikke urealistisk) at hente ved, at få grafikkortet til at give en hånd med i konverteringsprocessen.
(Denne side er skrevet af Emillos)
Anmeld
Information