Test: NOFAN A40 Kabinet

Køling d.  28. oktober. 2011, skrevet af Polarfar 5 Kommentarer.  Vist: 16010 gange.

Korrekturlæser: Polarfar
Billed behandling: Polarfar
Oversættelse: Polarfar

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 0,00
Produkt udlånt af: Nofan
DK distributør: n/a

Installation


Her bliver det interessant. Den enorme køler sætter nemlig en helt naturlig begrænsning for hvilke bundkort du kan montere i A40 kabinettet. Det kræver nemlig at cpu soklen er placeret så langt fra bagkanten at køleren kan gå fri af kabinettet når den skal i. Jeg prøvede først med et tilfældigt Intel bundkort, men måtte hurtigt opgive, og i stedet konsultere NOFANs hjemmeside for en liste over kompatible motherboards. Så fik jeg skaffet et ASUS Maximus IV Gene-Z, men ak. Selv om den står på listen så rammer den lille monterings bagplade lige præcis fire små modstande på bagsiden af printet. Det giver både kortslutning, og fare for at komponenterne brækker af. Jeg kan ikke tro andet end at man har målt afsanden og fundet den i orden, men glemt at afprøve monteringen i praksis på det kort.

Så ned i dyngen af bundkort igen, og jeg var så heldig at finde et Gigabyte P55-UD4. Det passer og der er ingen komponenter i vejen. Og da vi har en Intel i7-860 quadcore processor dertil, så kan vi samtidig få presset køleren til maks.

 


Monteringsprocessen er ret bøvlet. Du skal først have bagplade og alle skruer og nipler monteret på bundkortet mens det ligger på bordet. Så skruer du bundkortet fast i kabinettet, monterer ALLE kabler til strøm, evt. blæsere, pinheaders og SATA, monter dine ram og til sidst kan du så kante det store piskeris på plads. Der er en frihøjde på 40mm fra underkanten af køleren ned til bundkortet, så du kan ikke bruge ram med store voldsomme køleløsninger. Jeg har brugt et standard Corsair kit.

 


Designbøf eller.... Igen en ting der ikke er ordenligt afprøvet. Afstanden mellem PSU og SATA stikkene på mit bundkort er omkring 1cm, og det betyder at du ikke kan få SATA kabler sat til når først systemet er samlet. På mit GA-P55-UD4 er alle SATA stikkene nemlig vinklet ud mod kanten. Jeg fandt et 90 graders vinklet stik og fik det fumlet på plads, men det er altså noget ged at stå med. Havde kassen været bare 1cm længere, eller PSU'en siddet tilsvarende længere fremme, så havde der ikke været problemer.

Kølerens størrelse gør at den øverste PCIe X16 sokkel er blokeret, så derfor er mit grafikkort henvist til PCIe X8 porten. Så altså ikke den ideelle kombination i dette lille kabinet, der nok er tænkt som kontormaskine med brug af onboard grafikkort. Der er dog et 6 polet PCIe stik (rødt kabel) til grafikkort på PSU'en, så mit 9600GT kort kan få noget at leve af.

Når alle kabler er monteret, grafikkortet er sat i og alt spiller, monteres den store passive Icepipe køler som det sidste med fire fjederbelastede skruer.
 

 

Her kan man se opbygningen af køleren. Fire store kraftige heatpipes sidder hen over cpu og leder varmen op i de tynde Icepipes. Det er ikke bare en række bukkede svejsetråde, selv om det ligner. Der er faktisk en helt tydelig varmeafgivelse når det kører, meget mere end et stykke ståltråd vil kunne gøre. Så der er altså tale om en type varmeledende legering i de små tråde. Hvor meget varme de kan klare får vi afklaret på næste side.

 

 

SoundWave
 
Elitebruger
Tilføjet:
28-10-2011 06:46:53
Svar/Indlæg:
3011/103
Spændende test. Hvis det blev finpudset kraftigt, så er der muligheder. Jeg har dog lidt svært ved at se, hvad det kan som andre kabinetter ikke også kan, når det er nødvendigt med en blæser alligevel.

Jeg har selv tidligere haft et super stille setup, hvor jeg kørte med passivt kølet grafikkort og PSU i et Antec Mini P180. På CPU-køleren havde jeg ingen blæser, men kun kabinetblæser bagerst og i toppen tilsluttet. Jeg havde rigtig gode temperaturer, og systemet var ultra stille.

De må op på hesten igen.


gaming-king
 
Superbruger
Tilføjet:
28-10-2011 10:00:38
Svar/Indlæg:
1001/5
Nu har vi os testen den på Tweak.dk, og vi brugte en i5 2500K. Det var intet problem, og vi kunne endda overclocke.

Så det er måske derfor at i7 870 ikke er på listen over kompatible CPU'er - i'm just saying. Ved godt de begge er 95 TDP, men det har jo os meget at sige, hvor effektive de operere.


Polarfar
 
Senior Skribent
Tilføjet:
28-10-2011 10:17:12
Svar/Indlæg:
2309/846
#2 ja , det er også derfor jeg nævner det i testen. Den anvendte cpu ER i overkanten, men så har vi da kørt den helt til grænsen, og jeg har heller ikke ladet den del af testen trække ned 🙂

TDP (Thermal Design Power) er jo heller ikke et udtryk for hvor mange watt cpu'en reelt bruger. Det fortæller hvor stor en køler du skal montere for, ved normal brug af maskinen, at cpu'en holder en nogenlunde konstant drifttemperatur. En 95W TDP cpu kan sagtens trække 130W eller mere ved 100% load.

/polarfar


Shadowhunter
 
Elitebruger
Tilføjet:
28-10-2011 12:59:25
Svar/Indlæg:
5474/39
Jeg har også haft passivkøling på 4850 gfx.
Det giver meget på køling med en fan om den så kun køre med lavrpm. Det vildt hvormeget betyder temperatur messigt.


Emillos
 
Overclocker
Tilføjet:
28-10-2011 16:51:01
Svar/Indlæg:
14079/622
->#4

Lige præcis.

Det er derfor, at 100% passiv køling, sjældent giver den store mening, i min optik 🙂.


Svaret blev redigeret 1 gang, sidst af Emillos d. 28-10-2011 16:59:15.