Test
Testmaskinen består af :
Et AMD-setup med et Gigabyte 790 FX chipsæt og en AMD Phenom II 980 BE samt Windows 7 - 64 bit. Som sammenlignings-grundlag mht. lydkvalitet, benytter jeg til daglig et lækkert 5.1 surround Auzentech HDA Xplosion lydkort, kombineret med et 5.1 sæt Logitech X-540 (Analogt) surround højttalere. Alt i alt en kombinering, som jeg er ekstremt tilfreds med.
Husk at inden du installerer kortet i maskinen, er det smarteste at deaktivere dit interne / indbyggede lydkort i BIOS. Nogle "On-chip" (indbyggede) lydkort, kan sættes til automatisk at finde ud af, om du sætter et lydkort ind i maskinen - men som rettesnor skal du ind i BIOS og deaktivere lydkortet. Softwaren til mit onboard lydkort, var min maskine ligeglad med (jeg måtte jo prøve), men det ér det bedste at afinstallere softwaren også.
Lydkortet er kapslet ind og med "udluftning" i enden af kortet. Jeg formoder, at udover at det er nydeligt designmæssigt - så beskytter det elektronikken, hvis der er klemt mellem kortene, samt mod interferens / forstyrrelse af andre elektroniske komponenter.
Installationen af kortet er ganske enkel. Af med siden på kabinettet, jeg har heldigvis et ledigt PCIe-slot. Du kan benytte det "lille" PCIe-slot men også et af de "lange" PCIe-slot til installeringen (selvom kortet ikke fylder slottet "helt op"). Ind med driver-CD'en og kør "setup".
Jeg vælger "Costum setup", for jeg vil se hvad der bliver installeret (se nedenstående ill.), men normalt kan man bare lade programmet selv klare det hele:
Efter en smertefri installation, beder programmet om en (sædvanlig) genstart af maskinen. Det gør jeg og så kommer næste trin:
Soundblaster-programmet vil gerne opdatere og for at udføre dette, skal der installeres et tilføjelsesprogram. Dette program checker ofte for opdateringer fremover, så du altid har de sidste nye programmer til dine produkter fra Creative / Soundblaster. Du kan se, efter søgningen, hvilke produkter som der er installeret og opdateringer til. Dette er ganske smart og nyttigt:
Dét, som IKKE var så smart er den langsomme hastighed, hvormed downloaden foregår. Jeg er (normalt) en tålmodig mand men den sløve hastighed, som dette forgik med, var for meget, det ville tage mindst ½ time. Jeg noterede mig programmernes navne og fandt alternative steder at hente dem ned med. Vær nu opmærksom på, hvis du vil gøre det samme, at der er få steder, hvor man henter programmerne "rent ned" på. Mange steder får man alt muligt andet med, som man ikke har brug for - så se dig for.
Det vigtigste program er selvfølgelig kontrolpanelet (som nu er opdateret). Her er et hav af indstillinger, equalizer og meget mere. Her er muligheder for at få lyden tilpasset til langt de fleste musikarter og stile. Det første, som man vil gøre er, at checke lydenes placering i højttalerne (om det er den rigtige højttaler, som lyden kommer ud af). Dét gav mig virkeligt hovedbrud og det burde ikke være (og var ikke) nødvendigt.
Logitech X-540 speaker system (Analogt) versus Soundblaster Recon3D PCI-E:
På ovenstående illustration til højre ses, hvordan man checker om højttalerne er korrekt forbundet til lydkortet. Her kom jeg gevaldigt i knibe og rodede i lang tid med problemløsning. Jeg kunne ikke få lyd i højre fronthøjttaler og heller ikke lyd i centerhøjttaleren iflg. setuppet. Jeg installerede endda lydkortet i min nr. 2 PC (også med Windows 7 - 64 bit), samme problem (og Logitech-højttalere). Det viste sig at være mit analoge højttalersæt som var skyld i problemet. Det er analogt og reagerede ikke som det skulle, når jeg testede højttalerne enkeltvis i opsætningsprogrammet, (det samme kan gælde andre analoge højttalersæt) - men til gengæld perfekt når jeg afspillede musik. Ærgeligt at bruge så lang tid på noget som alligevel virkede perfekt - men så blev jeg så meget klogere.
Dette højttaler-check kan jeg ikke bruge til noget med mit sæt Logitech X-540 surround højttalere - selvom det virker perfekt i spil og musik alligevel. En detalje, som man virkelig burde gøres opmærksom på ved køb af lydkortet.
Til gengæld er lyden perfekt med dette lydkort. Mit ældre Auzentech HDA Explosion lydkort er fint men her er der nærmest sket en revolution med lyden, imponerende. Der er endnu mere hørbar fylde, allerede i systemlydene og det er ikke "kun" fordi der er mere bas-sound e.l. Lydene ér en kende anderledes / virker mere fyldigt. Det kán jo være, at jeg måske er lidt forudindtaget så der må prøves noget musik også.
Equalizeren (ovenstående ill.) er fin til sådanne test. Man kan sortere mellem frekvenserne (instrumenterne) og høre, om lydkortet adskiller godt nok. Jeg lægger ud med at sætte et klassisk stykke musik over, nemlig Tchaikovskys "1812" overture. Ikke lige mit favoritstykke, men rigtigt fint til at teste kvaliteten med. Når man trækker "skyderne" ned, så filtrerer man lydene fra omkring det pågældene Hz område. Når så man kører én skyder op ad gangen, kommer lyden (instrumentet / frekvensen) og her får man klart et billede af filtreringen. Instrumenterne må ikke "overlappe" hinanden i min optik.
Dette lydkort er eminent til at adskille lydene. Det betyder at kortet / chippen virker perfekt, jo skarpere / finere at adskillelsen er. Der er så at sige ingen overlapning af instrumenter og lyden kan stilles fuldstændig efter ønske. Jeg lytter til al slags musik, lige fra pop og rock som Sweet og Creedence Clearwater Revival til Sinead O'Connor mm. Dette lydkort er virkeligt dejligt at lytte til / med. Rene toner, et klart og fyldigt lydbillede. Jeg kender jo mine (dejlige) højttalere - og når der skrues helt op, så kommer forvrængningen ikke fra kortet men fra højttalerne. Dette kort ér bedre end mit (ellers dejlige) Auzentech.
Spil er også en fornøjelse. H.A.W.X 2's jetfly, kanonild og kontroltårnslyde er super-realistiske. Call of duty får også en bedre og sjovere effekt med surround der virker ordentligt. Tager man headsettet på, så er der heller ikke nogen smalle steder. Lydeffekterne er realistiske så man kan høre, at spiludviklerne virkelig har gjort sig umage.
Film er lige så virkningsfulde med lydeffekter. Bulder og brag samt almindelig tale, går rent ind. Jeg kan klart sige at jeg nyder testen af lydkortet. Jeg skal spare jer for min musiksmag, men den ér alsidig og kortet fulgte fint med i kvalitet.
Det sidste i testen er mikrofonen som medfølger. Den er ganske lille, se illustrationen herunder:
Monteringen er enkel, man lægger simpelthen mikrofonen på skærmen og den glider ikke baglæns, på grund af den lille kant i bunden. Enkelt og ganske stabilt. Vægten af ledningen holder den lille mikrofon på plads.
Denne lille mikrofon er et kapitel for sig selv. Den optager klokkeklart og rent. Jeg eksperimenterede ikke med "boost" eller andre forstærkninger - bare den simple lyd imens jeg bevægede mig rundt i rummet. Lydstyrken (optagestyrken) virkede fint og jævnt. Jeg starter med at sidde 3/4 mtr. fra mikrofonen, rejste mig og gik rund imens jeg talte. Forskellen i lydstyrken var minimal i forhold til bevægelserne rundt i lokalet, men det er nu heller ikke så stort. Denne mikrofon vil være fornem til teamspeak, samtaler på Skype og også til almindelig indtaling af lyd. Med hensyn til musikoptagelse og lydeffekter, da må jeg sige at det er den bedste mikrofon, som jeg endnu har haft ved hånden. Det er rart da den medfølger sammen med lydkortet.
Selvom der ikke var skruet andet end ca. 1/3 op for optagevolumen-knappen, så optog den med fin lydstyrke og meget klart og tydeligt. Atter en lækker detalje. Jeg kan simpelthen ikke finde på mere i denne test.
Lad os komme til bedømmelsen på næste side...