Test
Testmaskinen består af:
Asrock Z77 Extreme 4
Intel i7 3770K
G.skill Ripjaws-x 1866Mhz 2*4Gb DDR3 @2133Mhz
Antec H2O 920 CPU køler
Kingston HyperX 3K 120GB Black
Windows 7 Ultimate 64bit fuldt opdateret
SeaSonic 520W S12II
Intel 6 Gbit/s SATA controller version: 11.0.0.1032
Intel Chipset driver version: 9.3.1011
nVidia driver version: 301.42
SSD: Firmware:
Kingston HyperX 3K Black 120GB SSD |
501ABBF0 |
Samsung 830 Series 256GB SSD |
CXM01B1Q |
Intel G2 80GB SSD |
2CV102HD |
Programmer: Version:
ATTO Diskmark |
2.4.7 |
HDTach med kompatibilitet WinXP SP3 |
3.0.4.0 |
Anvils Storage Utilities |
1.0.34 Beta11 |
PCMark 7 |
1.0.4 |
Vi ligger ud med installation- og boot tider, og her beregnes installationtiden fra der, hvor filer bliver kopieret til disken. Der bliver ikke rørt ved computeren før tiden er målt, så ikke noget med at hjælpe med genstart etc. Boot tiden bliver målt ved synkron tryk på stopur og tænd knappen. Ved boot tid målingen er der kun installeret drivere for bundkort og skærmkort.
Jeg ved ikke helt om det er mit dvd-drev, der ikke er særlig hurtig eller hvor fejlen ligger, jeg har prøvet at installere 2 gange med forskellige dvd’er uden den store forskel. Jeg havde desværre ikke andre drev, jeg kunne låne til testen her. Men resultatet er jo ikke ødelagt af den grund. Der er en smule forskel i tiden, og der er 23 sekunder mellem hurtigste og langsomste. Her er Kingston den hurtigste og Intel er langsomt. Hvis vi kigger boot tid, så går det også pænt hurtigt her, og det skyldes både hurtige diske, men også den hurtige UEFI bios. I hvert fald går det stærkt, når man skal have gang i maskineriet. Godt 7 sekunder er Kingstons 3K hurtigere end Intels G2.
Meeen nu synes jeg faktisk, det var noget lang tid om en installation af windows. Jeg gik på nettet, købte mig en Corsair Flash Voyager 32GB USB 3.0.
Igang med en installation, og så blev resultatet lige pludselig meget anderledes.
Og hold op en forskel - en halvering af installationstiden på Windows 7 Ultimate. Der er igen brugt samme fremgangsmåde, for at forsøgene skulle være ens.
Men en tid på 6minutter og 30 sekunder med Kingston disken, hvor det før var 14 minutter og 23 sekunder. Jeg er virkelig imponeret. Men alle tre SSD'er viste altså en meget hurtigere installation med USB disken frem for den almindelige dvd installation.
ATTO Diskmark
Vi ligger ud med det program, Kingston har brugt til at teste deres egen SSD med. Det er også det program, de fleste producenter bruger, når de angiver læse og skrivehastigheder på deres SSD'er.
Programmet måler rå overførselshastigheder for både læse- og skrivehastigheder, samt placerer data i en letlæselig graf.
Testen blev kørt med standard indstillinger fra 0,5KB igennem 8192KB overførselsstørrelser med den samlede længde af 256MB.
Jeg ved godt sammenligningsgrunlaget ikke er så stort, men da jeg ikke har haft flere diske i mit nye system, synes jeg ikke, det var fornuftigt at tage resultater fra andre test med i testen.
Denne lille test er lavet af egne diske, dog er Samsung 830 256GB udlånt af HWT.dk - så der var lidt at sammenligne med.
Det er tydeligt at se, 3K disken leverer nogle ret fornuftige resultater fra 2KB og opefter. Grunden til at Intels G2 er med i testen, er at det var min forrige disk, som nu bliver skiftet ud til Kingston, som jo faktisk bruger Intel chips i deres SSD'er. Om det er noget af et spring, kan vi se tydeligt på læsetesten fra ATTO. 3K leverer ca. dobbelt hastighed hele vejen igennem testen i forhold til G2, og ligger rigtig fint i forhold til disken fra Samsung.
Men Kingston leverer en disk, der virkelig kan yde det, som de angiver på forsiden af deres pakke. 555MB/s i læse, hvilket er noget, jeg har kunnet mærke efter skiftet. Det går så sindssygt hurtigt nu.
Men vi skal jo ikke glemme at få en test af skrive hastighederne med, så det nupper vi lige her:
Igen er 3K disken først rigtig i firspring ved 4KB og op, og så trækker den godt fra, ved 32KB har den overhalet Samsung disken, og efterlader den tilbage i støvet sammen med Intel disken. Intel disken er som forventet også langsommere, og igen det er noget, jeg har kunnet mærke meget i mit daglige brug. Alt går hurtigt, meget hurtigere end før. Og det er jo tydeligt at se med en disk, der er mellem 5 og 6 gange hurtigere i testen. Og igen er Kingston på den sikre side, faktisk opnåede jeg i testen at komme op på 523MB/s i skrive hastighed, hvor Kingston kun har angivet 510MB/s, så det er faktisk et flot resultat.
Hvis man kigger generelt på diske i samme kategori, leverer både Samsung og Kingston nogle diske, der ligger rigtig godt og stabilt i svinget, ved 8KB leverer de små 300MB/s og derefter stiger det stødt op til de ca.520MB/s, hvilket jo er kanon hurtigt. Dog stopper det sjove ved Samsung disken ved 400MB/s, lidt ærgerligt for en disk, der ellers klarer sig rigtig godt i toppen.
HDTach
HDTach er et low-level hardware benchmark-program til at måle random access-time, læse- og skrivehastigheder og CPU-forbrug på lagringsenheder såsom harddiske, flytbare drev og RAID. HDTach prøver at omgå så mange lag af software som muligt for at være tæt på den fysiske enhed og derved give et mere realistisk billede af ydelsen.
Selvom Kingston disken praktisk føles vanvittig hurtig, så har Samsung altså en disk, der virkelig kan levere en hurtig og stabil læsehastighed med svimlende 421,5MB/s, mod 351MB/s med Kingston disken. Intel disken er noget bagefter her, med kun 214,6MB/s. Kigger vi på burst, kommer Kingston disken godt efter, men må bukke under med 420MB/s mod Samsungs 435MB/s. Intel er som forventet bagefter med 233MB/s.
Som i alle andre afskygninger af SSD diske, afviger resultatet her ikke med 2 % CPU forbrug og Random Access på 0,1ms. Det er stadig en syg hurtig søgetid kontra normale diske.
Anvil's Storage Utilities
Som toppen af kransekagen tester vi Kingston 3K med Anvil’s Storage Utilites, som tester med filer i forskellige størrelser af 4MB, 4K, 32K samt 128K både i læse- og skrivehastigheder.
Ved 4K QD4 og 4K QD16 testes henholdsvis med en Queue Depth på 4 og 16.
Et kig på diskene i Anvil's Storage program viser igen en Kingston disk, der leverer resultater i toppen af alt. Over 500MB/s læser den seq. 4MB, det samme gælder Samsung disken. Intel leverer ca. det halve. Men samlet set vinder 3K disken med en god afstand til disken fra Samsung.
Et kig på write resultatet viser også en disk, der leverer nærmest vanvittige resultater. Med ca. 120MB/s hurtigere skriveresultat i seq. 4MB testen, og ca. dobbelt så hurtig i de dybe data skrivninger, 4K QD4 og 4K QD16. Her har vi altså fat i en disk, der vil være med i toppen.
PCMark7
Sidst men ikke mindst har jeg smidt diskene i PCMark 7, og resultaterne kommer her:
På den overall score er der ikke mere end små 100 point, der skiller de to store kamphaner ad, men det er alligevel Kingston, der løber med sejren her også.
Samlet set på de resterende tests i PCMark7 viser et ret ens resultat, hvor det er marginalerne, der skiller diskene fra hinanden, og det er vist kun et lille mulehår, der gør, at Kingston også vinder i denne sidste test.