Produktet er venligst udlånt af: http://www.zepto.dk
Produktet distribueres i DK af: http://www.zepto.dk
Link til producentens website: http://www.zepto.dk
Zepto bliver naturligvis bliver forhandlet af Zepto forhandlere over alt i landet. Nærmeste forhandler oplyses på 47371010 Processor
Pentium-M bygger jo originalt på samme arkitektur som Pentium III, hvilket er P6-arkitekturen, som stadig er elsket af mange, frem for den nyere NetBurst-arkitektur, som anvendes i Pentium 4 processorer. Og Pentium-M er gået hen og blevet byggestenen for fremtidige processorer fra Intel, både til bærbare computere, men også stationære. Man skal derfor ikke frygte at Pentium-M udgår lige med det samme, og samtidig er det lidt af et vidnesbyrd om hvor succesfuld Pentium-M har været. Men der er ulemper ved at være baseret på en så gammel en teknologi som P6. Blandt andet er der ingen "HyperThreading", som gør det muligt for de nyere Pentium 4 processorer at udføre to instruktioner parallelt i nogle tilfælde. Clockfrekvensen er også lavere, men som vi ser med AMDs Athlon 64, så er det ikke altafgørende, da førnævnte processorer i øjeblikket overgår Pentium 4 med en stadig større margin.
Men med lavere clockfrekvenser er man altså nødt til at forbedre ydelsen på andre måder, en måde kan være at hæve størrelsen på cachen, som Intel netop har gjort. Man kan også benytte flere processor-kerner, og vi kan i 2006 forvente at se Dual-Core Pentium-M processorer, som vil understøtte 64-bit teknologi - om 64-bit finder vej til Pentium-M inden da, er tvivlsomt, selvom konkurrenten AMD, med deres Athlon 64 Mobile og Turion 64 processorer understøtter denne teknologi.
Den nyeste Pentium-M går under kodenavnet "Dothan". "Dothan" benytter Intels nyeste produktions-teknologi, 90nm, og har 2 MB L2 cache, 1 MB mere end dens forgænger "Banias", som benyttede 130nm teknologi. En af fordelene ved den nye produktions-teknologi er de højere clockfrekvenser, og indtil videre kan man få Pentium-M "Dothan" med clockfrevenser på op til 2.13 GHz, hvor "Banias" toppede ved 1.7 GHz. Pentium-M er også kommet ind under Intels system med modelnavne, og der fås nu en hel række af modeller, med bushastigheder på 400 og 533 MHz.
Den nye produktionsteknologi betyder også det såkaldte Thermal Design Power (TDP), som fortæller hvor meget varme processoren maksimalt afgiver er faldet, i hvert fald når man kigger på modellerne med 400 MHz FSB, som sidder i Zepto 4200 - man er nemlig nede på 21 Watt, hvor "Banias" var oppe på 24,5 Watt. Til gengæld er "Dothan" med 533 MHz FSB, steget igen, og er helt oppe på 27 Watt. Generelt må strømforbruget stadigvæk betegnes som meget lavt.
Centrino platformen danner grundlag for Znote 4200, og lige for at få det på det rene, så skal en bærbar, for at få Centrino-stemplet, have et chipset, et trådløst netkort og en processor, som alle er godkendt til netop Centrino, og da det jo er Intels varemærke, er det selvfølgelig alle produkter fra Intel, der er tale om. I dette tilfælde finder vi jo en Intel Pentium-M 765 processor på 2.1 GHz, et Intel i855PM chipset, samt et Intel PRO/Wireless 2200BG trådløst netværkskort.
Komponenterne i Intels Centrino-platform
Grafikkort
Znote 4200 kommer fortsat med Mobility Radeon 9700 PRO, som er ATi's tidligere topmodel. Alderen er selvfølgelig begyndt at trykke, da både ATi, og konkurrenten nVidia begge har fået nye og hurtigere modeller på markedet. Det er dog fortsat muligt at spille 3D-spil med dette grafikkort i maskinen, om end man langt fra kan udnytte skærmens optimale opløsning, på 1400 x 1050 dpi. De nyeste spil, skal man ikke forvente at kunne få højere end 800 x 600 dpi, eller 1024 x 768 dpi, hvis man er heldig - for en bærbar er det dog også udmærket. Vil man spille meget, findes der helt sikkert bedre alternativer på markedet, og Zepto's kommende modeller vil også være bedre på dette punkt.
ATi Mobility Radeon 9700PRO
Skærmen
Skærmen fungerer klart bedst med en opløsning på 1400 x 1050 dpi, som den er fremstillet til - ved lavere opløsninger bliver billedet utydeligt. Det er desværre en tendens der viser sig med alle TFT-skærme, og derfor er en skærm med høj opløsning ikke altid den bedste løsning. Ved bestillingen af Znote 4200 kan du vælge imellem en skærm med en opløsning på 1024 x 768 dpi og en lidt dyrere med en opløsning på 1400 x 1050, som den testede model kom med, og har du problemer med at se, vil jeg anbefale at gå efter skærmen med den laveste opløsning.
Til test af skærmen anvendte vi Nokia Monitor Test, og Monitors Matter CheckScreen 1.2, som kan vise nogle forskellige mønstre og farver på skærmen, for at afsløre eventuelle svagheder ved skærmen. Nokia Monitor Test er dog mest rettet mod CRT-skærme, da problemerne med de moderne TFT-skærme især er den lave responstid. Men ved gennemgangen af Nokia Monitor Test klarer skærmen på Zepto Znote 4200 sig eksemplarisk, skærmen imponerer derudover med en bred betragtningsvinkel, således at det er muligt for alle tre på bagsædet af en bil, at følge med i en DVD-film, hvis man ønsker at bruge sin bærbare computer til dette. Monitors Matter CheckScreen har et decideret punkt til test af TFT-skærme, og her klarer Znote 4200 sig også udmærket, men testen af responstid viser dog at her ikke er tale om den hurtigste skærm.
TV-kort
Med i pakken fulgte denne gang et TV-kort fra AverMedia, som kan sættes i det ene Cardbus slot, som findes på Znote 4200. Dermed er det muligt at se TV på sin bærbare computer, og den medfølgende software kan eksempelvis optage film, som bliver lagt ned på harddisken - vær dog opmærksom på at dette fylder en del. Af de lidt smartere features, kan nævnes at det også er muligt at sætte en direkte udsendelse på "pause", og fortsætte den senere - det sker selvfølgelig også ved at optage ned på harddisken. Der er generelt gode muligheder med software'en, som dog kunne være nemmere at betjene. Kortet har udover en antenne-indgang, også en S-Video indgang, samt RCA Video og Audio indgange.
Installationen af TV-kortet er ret langsom, og billedet er ikke på højde med almindelige fjernsyn. Jeg har taget et screenshot, og det skal bemærkes at der her er tale om et signal, der er så godt, som muligt. Jeg havde besøg af en antenne-tekniker i testperioden, og han målte at signalet var så stærkt, som muligt, og jeg kan derfor med rimelighed sige at det bliver svært at opnå noget der er bedre. Billedet er taget fra TV2 Danmark.
Selvom det måske kan være lidt svært at se, så billedet generelt plaget af en mild form for sne, og det ændrer sig ikke med andre kanaler. Bruger jeg samme signal på et fjernsyn, er denne sne ikke synlig. Til trods for dette, er billedet dog udmærket, så længe man har et godt antennesignal.