Test: Dell XPS 14 ultrabook

Bærbare d.  08. november. 2012, skrevet af Tha_noob :) 6 Kommentarer.  Vist: 12960 gange.

Korrekturlæser: noXpert
Billed behandling: svedel77
Oversættelse: noXpert

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 13990,00
Produkt udlånt af: Dell
DK distributør: Dell

Test

Jeg brugte den her computer i lidt over to uger til almindeligt dagligt brug, og jeg må sige, at jeg synes det er en rigtig god og pålidelig computer. Normalt er jeg ikke nogen fan af touchpads på bærbare (har en Lenovo, så jeg bruger Trackpoint mus på den) og var da også lidt skeptisk over at skulle bruge sådan en pad igen. Men efter jeg fik lært de gestures der er, så må jeg sige at jeg blev rigtig gode venner med den touchpad.

Selvom den har den størrelse touchpad, så var der heldigvis lavet en slags palm-misclick funktion, så man ikke rammer den med håndfladerne når man skriver. Det har også virket upåklageligt. Man bruger en dag eller to på at lære gestures, men så kan man dem også, og de er effektive og kører smooth uden lag eller andre kedelige problemer. Ved at bruge to fingre op og ned kan man scrolle, ved at tage tre fingre til en af siderne kan man gå frem og tilbage på hjemmesider. Den funktion virker desværre ikke i stifinder, hvilket er rigtig ærgeligt. Derudover, hvis man kører tre fingre op eller ned, så skifter man fane i browseren. Ved at bruge fire fingre opad kan man åbne hvad der svarer til ALT+TAB og så skifte mellem dem. Bruger man fire fingre til den ene side får man hvad der svarer til Windows-tast+TAB op, og kan så skifte mellem de forskellige vinduer med en finger.

Hele touchpadden og dens gestures fungerer rigtig godt, og jeg har ikke oplevet nogen driverproblemer eller lag. Alt i alt er det lykkedes Dell at lave et rigtig godt touchpad. Det eneste man kunne savne var en slags introduktion til getures så man ikke behøver at gætte sig frem.
 

 


For at tage en af de allervigtigste ting når man snakker bærbare, og det, der også adskiller gode/dyre bærbare fra de billige/dårlige bærbare, er tastaturet. Tastaturet på den her Dell er ret lækkert. Tasterne har en lækker fornemmelse og selvom de er meget tæt på helt plane, så skred mine fingre ingen steder. Derudover så oplevede jeg heller ikke at tasterne ikke opfanget et tryk, hvilket kan være meget irriterende. Ang. støj, når man skriver på det, så er det ikke noget at snakke om. Hvis man ved hvordan et typisk Thinkpad tastatur fra de lidt ældre modeller lyder, så er det sådan det tastatur her lyder, bare ikke ligeså højt. Min eneste anke på mit testeksemplar var, at højre piltast nogen gange kunne føles lidt underlig, som om den ikke sad ordenligt fast, men det kan være en enkeltstående fejl. Tastaturet havde et layout helt efter bogen, dvs. at Fn tasten sad ikke til venstre for CTRL, som de gør på nogen computere. Piltasterne sad også som de skulle, rent layout mæssigt.
 


 

For at snakke lidt om selve tasterne, så er det Chiclet taster som er spildsikrede (testede ikke om de rent faktisk kunne tåle vand eller andet) og bogstaverne er sat med en lidt futurisk font som passer super godt til computerens stil. Derudover er de baggrundsbelyste med tre stadier: slukket, mellem og maks belysning. 

Så er der batteritiden. Den er temmelig god, ja rigtig god, faktisk. Jeg stillede maskinen uden at røre noget og uden netværkskortet tændt og uden at den gik i dvale. I den tilstand kunne den holde præcis 9 timer. Til normalt brug holder den mellem 5-7, alt efter lysstyrken og hvad man laver. Jeg testede det en dag ved at tage den med i skole - fra klokken 8.15 til 15.25 brugte jeg den som jeg almindeligvis ville have gjort, dvs tjekke nyheder på nettet, høre musik på Spotify, have Skype åben og rodede med Word og Powerpoint. Der havde den 17% tilbage da klokken slog 15.25 og den havde ikke været i en oplader (den var selvfølgelig fuldt opladt om morgen), og det er jo meget fedt at man kan glemme sin lader en dag. 

Ved spil holder den omkring 3 timer, alt efter hvor krævende et spil man har sat på, og ved fuld knald på både GPU og CPU holder den lige under 2 timer, men det var også ved syntetisk test. Derudover testede jeg, hvor lang tid en opladning fra 7% (der hvor Windows selv lukker) til 100% tager, hvor jeg samtidig brugte den til surf. Det tog omkring 3 timer. 

For at tage lidt mere perifere ting, så er netkortet i computeren også af rigtig god kvalitet. Det er som bekendt et Intel Centrino Advanced-N 6235 og det er noget, der virkelig er fart på ift. billige netkort (som typisk sidder i billige computere). Det er ikke noget man rigtig kan mærke til hverdag, men på min skole hvor der er enterprise-grade netværksudstyr med en fiberforbindelse på 150/150 Mbit/s, kunne den ramme omkring 90/90 Mbit/s på trådløst og cirka 5ms ping (testet med Speedtest.net). 

Ved idle kan computeren slet ikke høres. Den bliver forholdsvis lun ved idle, men ved fuld load (Furmark + Intel Burntest) bliver CPUen maks 85 grader, mens GPUen højst bliver 73 grader. Så er den pludselig også ret let at høre, men det er ikke nogen øredøvende støj. Iøvrigt kan man uden problemer have computeren liggende i f.ex. en dyne, da udluftningen sidder oppe ved hængslet til skærmen, som andre Ultrabooks også bruger. Smart tænkt.

Højttalerene og lydkortet i computeren var - taget i betragtning af vi snakker om en bærbar computer med en tykkelse på lidt over 2 cm - ret gode og kunne spille overraskende højt. Stemmer var tydelige, og især de dybere områder var ret imponerende, størrelsen taget i betragtning. Også mikrofonen og webcamet var af ret god kvalitet. Mikrofonen var god til kun at fange stemmer og havde en god rækkevide, forstået på den måde, at man kunne være ret langt væk fra den og stadig tydeligt blive hørt.

Skærmen på computeren var ikke Fuld HD, men når det kun er 14", så er det ikke så slemt. Lysstyrken på skærmen kunne justeres og den kunne lyse ret kraftigt op, hvilket gjorde arbejde i dagslys til en fornøjelse. Betragtningsvinklerne på skærmen var også tilforladelige. Fra toppen eller bunden var de rigtig gode, mens de havde tendens til at blive udviskede ret hurtigt, når man kigget fra siden.

 

Programmer:

SiSoft Sandra 2012

3DMark 06

Cinebench R10

SuperPI 1M

Sammenligningsgrundlag:

Desværre har vi ikke haft så mange andre bærbare i denne klasse til test, men her er Ultrabookens konkurrenter i denne omgang

 

Samsung Ultrabook 5-serien
CPU: Intel® Core™ i5-processor 2467M
Grafikkort: Intel® HD Graphics 3000
Ram: 4 GB DDR3 1333 MHz
Harddisk: 500 GB S-ATAII slim harddisk 5400rpm med 16GB SSD cache
 
ASUS Zenbook UX31E
CPU: Intel® Core™ i7 2677M Processor 1,8GHz
Grafikkort: Integreret Intel® HD Graphics 3000
Ram: 4GB DDR3 1333 MHz SDRAM
Harddisk: 128GB SSD ADATA XM11
 
Asus U46sv
CPU: Intel Core i5-2410M @2,3GHz
Grafikkort: NVIDIA GT 540m med 1 GB Ram
Ram: DDR3 1333MHz, DDR3 SO-DIMM 4GB
Harddisk: 500Gb , 7200rpm
 
 

 

 

SiSoft Sandra 2012 Processor


 

Her kan man se at Dell ligger rigtig godt til ift. de andre computere og er forrest i Whetstone.

 


 

Igen ser man at Dell har en nyere arkitektur og den tager føringen i dem alle, dog knebent nogen af stederne
 

SuperPI 1M


 

OBS!! Her har jeg medtaget Asus G75VW som er en gamerbærbar, men det var ikke muligt at finde nyere datasæt fra andre testbærbare. Men man kan se at Dell her tager en pæn 2. plads hvilket er meget naturligt da den Asus er en bærbar til spil og ikke en Ultrabook som de andre. 
 

Cinebench R10


 

Her kan man virkelig se at Ivy Bridge har fået forbedringer i arkitekturen. I begge CPU test tager den alle de andre, dog ikke med så store margin, men tvivl er der ikke noget af. I OpenGL er det samme billede.
 

3DMark 2006


 

For at kigge på lidt gaming aspekter her. Der klarer Dell det faktisk ganske fint og rykker ret godt fra de andre, der kun har et integreret grafikkort.

Anzelz
 
Elitebruger
Tilføjet:
08-11-2012 14:13:29
Svar/Indlæg:
2343/272
God test! :)

Sjovt at du er imod touchpads, jeg synes det er luksus at man kan navigere musen og scrolle uden af flytte pølserne fra tastaturet.

Hvordan er farverne på skærmen? Synes tit ultrabooks har lidt af dårlig kval


malkin
 
Elitebruger
Tilføjet:
08-11-2012 16:08:23
Svar/Indlæg:
1118/24
God test. Jeg overvejer næsten at anskaffe mig sådan een.
Når jeg kigger hos dell, finder jeg ikke den model du har, er den blevet fuldt opgraderet fra standard?


Tha_noob
 
Elitebruger
Tilføjet:
08-11-2012 17:59:30
Svar/Indlæg:
3854/175
#2 Desværre findes den idag kun med Windows 8 😕
#1 Den har et lidt kornede udtryk (synes jeg) men farverne fejler ikke noget 🙂


Svaret blev redigeret 1 gang, sidst af Tha_noob :) d. 08-11-2012 18:04:49.


Tha_noob
 
Elitebruger
Tilføjet:
08-11-2012 19:08:33
Svar/Indlæg:
3854/175
Her er den med Windows 8, jeg tør vædde med at det er den nøjagtig samme 🙂
http://www.dell.com/dk/p/xps-1...


noXpert
 
Superbruger
Tilføjet:
16-11-2012 08:46:06
Svar/Indlæg:
32/2
#1.
Jeg er helt enig i at touchpads er en pestillens. Det første jeg gør, når jeg får en ny bærbar, er at slå touchpad-en fra. Jeg er ligesom forfatteren "født" med at bruge ThinkPad'ens Trackpoint. Den kan man også betjene uden at flytte pølserne fra tastaturet, og man undgår alle de fejlbetjeninger som man - eller i alt fald jeg - sædvsnlligvis har med touchpad'en.


Tha_noob
 
Elitebruger
Tilføjet:
16-11-2012 09:16:42
Svar/Indlæg:
3854/175
#5 Ja har det på samme måde. Man skal ikke flytte hænderne for at bruge den og der er ingen fejlbetjening. Det oplevede jeg dog heller ikke med den Dell 🙂