Test
Som nævnt, er Synology DS 213air spækket med features og det var svært at finde ud af hvor jeg skulle starte og slutte. Mange af egenskaberne er forklaret i dybden på Synologys hjemmeside og andre er gennemgået i tidliger Synology-artikler her på siden (hvilke jeg vil anbefale du kigger igennem hvis du vil have et bredere billede af hvad Synology er for en størrelse). Så jeg startede med "air" delen...
En af de ting der adskiller DS 213air fra mængden er maskinens indbyggede WiFi-modul, hvilket klart er noget der er værd at kigge nærmere på. Det har jeg så gjort.
Kort efter maskinen havde sat RAID op og jeg havde lavet en delemappe, var der også et nyt trådløst netværk tilgængeligt. Så jeg skyndte mig at kopiere nogle mediefiler over i delemappen og hev min tablet frem. I løbet af ganske kort tid sad jeg og streamede 1080p video samtidigt med maskinen var i færd med at kopiere - uden nogen former for afbrydelser, stuttering, lag eller andre gener i den dur.
Jeg prøvede senere at streame til tre enheder, hvoraf to af dem afspillede henholdsvis 1080p og 720p og den tredje spillede musik. Der var ingen mærkbar forskel på hverken load-tider eller spolen frem og tilbage.
WiFi-delen kan konfigureres som selvstændigt trådløst netværk, access point / hotspot (hvor dit eksisterende trådløse netværk får udviddet rækkevidde) eller den kan sættes op som klient hvor du kobler en enhed, uden WiFi, op, som så bruger DS 213air's WiFi til at forbinde til det trådløse netværk.
Det er en virkelig fleksibel løsning og der er pludselig mange muligheder.
Det næste der skulle prøves var selvfølgelig at tage den med i byen. Så den kom en tur med ud til min svoger hvor vi på under to minutter havde trådløs streaming, fildeling etc. i hele huset.
Det skal tilføjes at WiFi-senderen / modtageren har en ret fornuftig rækkevidde. Dog ikke noget som går igennem flere betonvægge, men der var ingen døde områder i vores 1-plans parcelhus.
Fordi WiFi-delen er den store forskel i forhold til andre NAS-servere, har jeg valgt at fokusere på dette. I skal selvfølgelig ikke snydes for en god gammeldags syntetisk benchmark, men jeg syntes heller ikke jeg kan være bekendt med at kede jer ihjel med Drupal opsætning, DDNS konfiguration og den slags. De fleste af os er alligevel interesseret i maskinen til fildeling, backup, medie-server og funktioner i det område.
Benchmarks
NAS'en er under benchmark forbundet til min egen server via Gigabit-switch med Cat6-kabler.
Jeg har valgt ikke at teste med RAID1 fordi ydelsen på Synology Hybrid RAID er nærmest identisk og dette setup vil, i langt de fleste situationer, også være at foretrække.
· Testmaskiner:
NAS: Synology DS 213air med 2 stk. Vertex2 60GB - Firmware v1.37 (Ext4)
Server: i3 540, Kingston HyperX SSD 120GB @ ICH10R med Windows 7 Pro x64 (NTFS 4K Block size)
· Programmer:
ATTO Disk Benchmark v.2.47
NAS Performance Tester 1.4
· Testmetode:
Begge benchmarks er kørt indtil det - i forlængelse af hinanden - har genereret tre resultater, uden nævneværdig forskel og screenshottet er hvad der svarer til et gennemsnit.
Synology Hybrid RAID (SHR)
Jeg må indrømme at jeg havde forventet langt højere ydelse fra denne maskine. Dels fordi man efterhånden er vant til at NAS-servere leverer 90+ MB/s og dels fordi specifikationerne siger knap 60 MB/s ved skrivning og knap 110 MB/s ved læsning. Jeg havde ikke mulighed for at teste med andre drev og det er generelt svært at udelukke andre faktorer. Netværket har normalt ingen problemer med 100+ MB/s, så min eneste forklaring på de lave tal er at Synology DS 213air ikke er specielt glad for Vertex2 drev.
NAS Performance Tester er et program, som benytter Windows' egen file copy-funktion og kan derfor bruges som non-syntetisk benchmark - med et gran salt. De tal den spyttede ud svarede meget godt overens med hvad jeg selv oplevede ved kopiering frem og tilbage til NAS'en.
Jeg må sige at det er lige i underkanten af hvad jeg kunne acceptere. Men hvis maskinen bare skal stå og servere mediefiler til streaming og håndtere downloads, så er det ganske fint. Det kan godt være det virker langsomt, men den kører klippe stabilt og når nu engang filerne ligger på maskinen, er der ingen ko på isen.
I ATTO kan det ses at maskinen allerede ved 16KB blocks er ved at makse ydelsen ud. Det er ganske imponerende. Dette kan dog godt skyldes at det er SSD'er og ikke mekaniske diske der sidder i NAS'en.
Resultaterne afviger ikke specielt meget fra hinanden og det er ellers en sjældenhed med syntetiske vs. non-syntetiske benchmarks.
RAID0
I RAID0 er der en smule mere ar komme efter på skrivehastighederne. Men ikke noget der kommer i nærheden af de 58 MB/s, som maskinen er opgivet til. Igen vil jeg mene at maskinens formål og ydelse går op i en højere enhed.
I dette tilfælde vil NAS'ens funktioner og andre egenskaber alligevel være det som afgører valget. Hvis man vil have begge dele er man også nød til at betale for det. Så jeg syntes Synology har fundet en god ballance her.
NAS Performance Tester svinger en smule i resultaterne men det samme var gældende ved de forrige og efterfølgende runs. Som sagt benytter den sig af Windows' egen file copy og jeg skal ikke udelukke at min server ikke har lavet noget i baggrunden samtidigt med at testen har kørt.
Alligevel en ganske brugbart ydelse.
ATTO viser igen samme billede med at ydelsen er godt med allerede ved 16KB blocks og resultatet ikke ligger ret langt fra hvad NAS Performance Tester fortæller.
Støj og strømforbrug
Under hele perioden hvor NAS'en har stået på reolen ved siden af skrivebordet, har den kun fanget min opmærksomhed når den tændte eller slukkede. Med SSD'er er den så godt som lydløs selv om blæseren kørte hele tiden. Det kan dog godt være det ændrer sig hvis man sætter mekaniske diske i maskinen. Men det er stadig en af de mest lydløse NAS'er jeg har haft til test.
Selve maskinen sluger lige omkring 6W ved idle og lidt over 20W ved load. Det er bestemt også vært at tage med når man tænker på at et trådløst access point, i sig selv, hurtigt kan forbruge omkring 10W alene.
Bladr en side og få den endelige dom.