Test: Intel Core i7 3770S

CPU, Intel d.  21. november. 2012, skrevet af Lyngze 5 Kommentarer.  Vist: 15433 gange.

Korrekturlæser: noXpert
Billed behandling: Lyngze
Oversættelse: Lyngze

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 2023,00
Produkt udlånt af: Intel
DK distributør: Techdata

3D transistoren

Som de fleste af os ved, så kommer den nye Ivy Bridge CPU med en helt ny type transistorer, som Intel kalder for Tri-gate transistoren, eller en 3D transistor. Denne transistor åbner op for mindre produktionsteknologi, og selvom at Intel godt kunne have lavet Ivy Bridge CPU'en på 22nm med almindelige transistorer, har Intel valgt at bruge deres tri-gate transistor, da disse byder på lidt mere end blot muligheden for mindre produktionsteknologi.

 

Intel er de sidste mange år kommet med en mindre processteknologi hvert andet år, og dette gør sig også gældende her. Og med den nye Tri-gate transistor ser fremtiden også rigtig godt ud for Intel.

 

Til at starte med vil jeg lige sætte størrelsen en smule i perspektiv. På toppen af en lille nål, kan der sidde over 100 millioner af disse 22nm Tri-gate transistorer, og samlet set er der hele 1.4 milliarder transistorer i en Core i7 3770K.

 

Endnu engang lidt perspektivsættelse. En transistor har to indstillinger; tænd og sluk. En styrke ved Tri-gate transistoren er netop at denne kan tænde og slukke meget hurtigere end den traditionelle transistor. En 22nm Tri-gate transistor kan tænde og slukke over 100 milliarder gange i sekundet. Hvis du skulle stå ved en stikkontakt og tænde og slukke den så mange gange, vil det tage dig over 2000 år.

 

I en traditionel transistor, eller en såkaldt 2D transistor bevæger elektroner sig. Når transistoren er tændt vil disse elektroner sætte sig fast til overfladen.

 

Og når transistoren er slukket, bliver transistoren tømt for elektroner.

 

Efterhånden som transistoren bliver mindre, bliver det også meget sværre at holde elektronerne inde når den er tændt.

 

Med Intel's Tri-gate transistor har man løftet overfladen, hvor elektronerne gemmer sig når transistoren er tændt.

 

Med Tri-gate transistoren er det samtidig muligt at tilføje flere "elektro-holdere", hvilket hjælper meget på at få processteknologien ned.

 

Nu er der også blevet en større overflade hvor elektronerne i transistoren kan sætte sig fast.

 

Når transistoren derefter bliver slukket, så er der en gate på 3 sider af elektronerne, i stedet for en enkelt, som på 2D transistoren. Dette betyder at det nu tager meget mindre tid at få slukket en transistor.

 

Den nye måde at lave transistoren på betyder at der også er meget mindre lækage. Grafen viser hvor meget mindre lækage der fremkommer ved forskellige spændinger. Som det kan ses er 3D transistoren noget bedre til at holde på elektronerne ved lavere spænding (den blå streg) end 2D transistoren (den sorte streg). Dette giver mulighed for en transistor der kan køre med lavere spænding og mindre lækage, hvilket også betyder mindre produktionsteknologi.

 

Alternativt kan man i stedet for at gøre spændingen mindre faktisk hæve den, og få mere ydelse per clockcyclus end en 2D transistor.

 

Så det er altså muligt med Tri-gate transistoren enten at få mindre lækage samt høje ydelse eller mindre strømforbrug end 2D transistoren kan tilbyde.

 

Her ser vi en graf der viser at lavere spænding gør transistoren langsommere til at skifte mellem tænd og sluk. Her kigger vi på den allerede eksisterende Sandy Bridge med 32nm produktionsteknologi og 2D transistorer.

 

Som jeg skrev i starten, ville det altså have været muligt for Intel at bruge den traditionelle 2D transistor, og ved 22nm produktionsteknologi ville det også have givet noget mere ydelse.

 

Men Tri-gate transistoren har givet utrolig høj ydelse ved endnu mindre spænding end det er muligt med 2D transistoren. Dette betyder også mindre varmeudvikling, hvilket også er grunden til at de store Ivy Bridge CPU'er har en TDP på kun 77Watt.

 

Som allerede nævnt, så har Tri-gate transistoren givet mulighed for endnu hurtigere at slukke og tænde, og dette er med en del lavere spænding.

 

Hvad kan Tri-gate transistoren så ændre for os brugere? Det kommer lidt an på hvordan Intel vælger at bruge den. Billedet ovenfor viser hvad Intel har planer om at ændre med deres Tri-gate transistor. Til servere ser vi en del højere ydelse samt mindre strømforbrug, hvilket også betyder at lækagen ikke rigtig bliver bedre. Til almindelige computere ser vi igen en hævelse af ydelsen, lidt mindre strømforbrug og igen en smule mindre lækage mellem transistorne. Til bærbare og tablets bliver ydelsen ikke prioriteret så højt som lavere strømforbrug og mindre lækage bliver. Og til sidst har vi SmartPhone, hvor ydelsen bliver minimalt forbedret, men strømforbruget bliver en del mindre, og lækagen bliver også prioriteret højt.

 

Intel har indtil nu været foran i udviklingen af nye produktionsteknologier. Intel's rival AMD har GlobalFoundries som leverandør, og dette betyder også,  efter hvad vi kan se på billedet, at Intel regner med at være 4 år foran AMD i udviklingen.

 

En ting jeg spærrede øjnene lidt op for er, at Intel har brugt over 10 år på at få denne Tri-gate transistor i produktion. Ud fra dette kan vi jo kun undre os om hvad Intel har i ovnen lige nu.

(Skrevet af freak_master)

 

På næste side ser vi på specifikationerne.

Stump1221
 
Nørd
Tilføjet:
21-11-2012 08:18:11
Svar/Indlæg:
264/8
Lidt noget bøvl at der er byttet om på 3770K og 3770S i den sidste tabel :) Men super god test, og jeg er sgu imponeret over den..


gaming-king
 
Superbruger
Tilføjet:
21-11-2012 08:55:02
Svar/Indlæg:
1001/5
Hmm.. ved ikke lige hvordan i har lavet jeres strømforbrugstest, men noget siger mig, at det nok ikke er helt præsentabelt i forhold til et Real Life scenarie.

Når en computer kører, er den jo aldrig presset så kraftigt, som ved en Prime95 test. Ikke i spil og slet ikke når man surfer på nettet (hvor den jo nærmest er faldet i søvn).

Så måske burde man lave en graf over en dag hvor man surfer og en dag hvor mange gamer. Ud fra det kan man så selv bedømme hvor meget det reelt tager.


Lyngze
 
Redaktionsassistent
Tilføjet:
21-11-2012 09:16:01
Svar/Indlæg:
686/80
Strømforbruget er målt når den kører i idle og når den kører i load. Så ligesom du siger vil den nok næppe køre ved +100W hele tiden fordi du sidder og streamer youtube videoer.
Jeg kan ikke oplyse den eksakte gennemsnit på en omgang surfing og gaming, da min måler kun virker med det aktuelle forbrug.
Jeg kan dog sige at den i de fleste tests vi kørte på den æagde omkring de 60W (+/- 10) når den kørte applikationer som 3Dmark og lightsmark.


gaming-king
 
Superbruger
Tilføjet:
21-11-2012 09:40:11
Svar/Indlæg:
1001/5
Okay, og tak for info.

Ellers en ganske udemærket test og dejligt at det er en sammenligning mellem alle 3770-cpu'erne.



korsk
 
Elitebruger
Tilføjet:
30-11-2012 15:07:11
Svar/Indlæg:
1334/15
#2 Hej - hvad du søger er vist et gennemsnitligt strømforbrug. Det vil man nok desværre ikke kunne levere før man ved hvad den gennemsnitlige forbrugers "bevægemønster" er via spil, net, brænding etc.

Du har imidlertid ret i, at vi ikke får en fyldestgørende måling af strømforbruget, da vi ikke alle sidder og blæser hjernen ud med spil på max 🤣 🤣

Mvh. - Kim -


Svaret blev redigeret 1 gang, sidst af korsk d. 30-11-2012 15:08:47.