Test
Testmaskinen består af :
Shuttle XH61V
Intel 3770S CPU
2x4GB Kingston 1333MHz KVR1333D3S9/4G
Intel HD4000 intern GPU
Seagate 500GB 5200RPM
Programmer:
SuperPI 1M
wPrime
3Dmark03
3Dmark05
3Dmark Vantage
7 Zip
Cinebench 10
Cinebench 11.5
Sciencemark
PCmark Vantage
Fritz Chess
Handbrake
Vi har desværre ikke mulighed for at lave en direkte sammenligning med et system, der kun adskiller sig med bundkort, men vi kan sætte systemet her lidt i perspektiv med et mere "professionelt" system og se hvordan Shuttles barebone klarer ærterne på trods af de hardware mæssige forskelle.
Vi har til sammenligning en Intel 3770K CPU som kører på et Gigabyte G.1 Sniper 3 bundkort med et sæt G.Skill Ripjaws på 2133MHz ram.
Vi vil i testen ligge mest vægt på CPU-tests, da det er her, der er den bedste sammenligning på trods af forskellene i hardware. I grafiske programmer bliver forskellen noget større, da den interne GPU gør brug af systemets ram, hvor vi har en temmeligt stor forskel i hastighed.
SuperPI 1M
I SuperPI hvor kun en enkelt kerne benyttes, ser vi ikke den store forskel på den lille og den store CPU, dette skyldes at begge CPU'er når op og køre med deres turbo-frekvens, som i begge tilfælde ligger på 3,9GHz. Her er det rigtigt flot, at Shuttle barebonen er oppe og give Sniper bundkortet kamp til stregen.
wPrime
I wPrime kan alle kerner i CPU'en udnyttes og forskellen i hastighed bliver her noget større. Dette betyder også, at resultatet selvfølgeligt bliver et noget andet.
3Dmark
I 3Dmark opnår det lille Shuttle system faktisk nogen ganske udemærkedet scores og dette er selvom, at rammene i det store system er noget hurtigere, samtidigt med at en kraftigere CPU benyttes.
7Zip
I 7Zip's indbyggede benchmark er hastigheden heller ikke helt ringe, det lille Shuttle system følger faktisk ret godt med 3770K CPU'en, selvom alle 4 kerner benyttes.
Cinebench 10
Endnu engang ser vi et utroligt lige resultat i forhold til at både CPU og ram er kraftigere i det store system. Især på grafikdelen er forskellen utroligt lille selvom GPU'en som sagt benytter sig af systemets ram, hvor forskellen i hastighed er på hele 800MHz.
Cinebench 11.5
Endnu engang ser vi ikke den store forskel, og forskellen her kan næppe skyldes på Shuttle barebonen, men hører nok nærmere hjemme i systemets ram og hastighed på CPU.
Sciencemark
Endnu en CPU test, hvor regnekraften i egentlige praktiske opgaver måles, forskellen her er heller ikke overvældende og det ser stadigt pænt ud for den lille Shuttle maskine.
PCmark Vantage
I PCmark ser det også ganske pænt ud for Shuttle barebonen, her er forskellen i CPU og ram dog noget mere tydeligt end i de forrige benchmarks. I harddisk delen ser det heller ikke for godt ud, men det skyldes, at vi i testen har gjort brug af en 5400RPM Seagate harddisk, som ikke kan måle sig med den WD Caviar Black som er brugt i 3770K systemet.
Fritz Chess
Endnu engang ses der nogen forskel imellem systemernes resultat, men ikke desto mindre er forskellen ikke så overvældende, som man kunne have frygtet.
Handbrake
Endnu engang når det kommer til egentligt "praktisk" arbejde, er forskellen i ydelse på de to systemer ikke overvældende. Små 6,5FPS bliver det til, når der skal konverteres Full HD video fra .AVI til .MP4.
Temperatur
Temperaturen med barebonens indbyggede køling er måske lige i den høje ende. I load var vores 3770S CPU helt oppe at runde 88 grader! CPU'en ville dog næppe komme helt derop med normale arbejdsopgaver, hvilket også er vist, hvor jeg har kørt 3Dmark Vantage et par gange i træk, her blev den maksimale temperatur aflæst kun 77 grader på 3770S CPU'en. Dette er selvfølgeligt også i den høje ende og en god slat over Intels grænse på 69,1 grad, men erfaringer viser, at CPU'erne sagtens klarer temperaturer på de 80 grader under load og gerne mere.
Kølingen kunne dog godt have været bedre, men er ikke desto mindre tilstrækkelig til formålet.
Støj
Lige et par hurtige ord om støjniveauet, når systemet var igang, kunne det næsten ikke høres og selv under fuld belastning var systemet næsten lydløst. Jeg oplevede faktisk, at når der var rigtigt gang i læsningen på harddisken, var dette den største støjkilde i systemet.
Alt i alt klarer Shuttle barebonen faktisk opgaven ganske godt, og med en 65W CPU får systemet faktisk en god portion regnekraft. Et sæt hurtigere ram (1600MHz) kunne helt sikkert også have hjulpet med at lukke hullet mellem de to systemer, ihvertfald i de grafiske applikationer.
På næste side kommer vi til konklusionen på anmeldelsen.