Test: Empire A6 tube - højttaler

Lyd d.  03. juni. 2005, skrevet af be@vis 3 Kommentarer.  Vist: 10653 gange.

Korrekturlæser: 
Billed behandling: 
Oversættelse: 

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 
Produkt udlånt af: Sd-Data A/S
DK distributør: Sd-Data A/S
Produktet er venligst udlånt af: empirespeakers.com
Produktet distribueres i DK af: empirespeakers.com
Link til producentens website: empirespeakers.com


Forhandles i Danmark af f.eks.:
http://www.midtdata.dk
http://www.SHG.dk/
http://www.bbec.dk/
http://www.m-e.dk
http://www.computerbutikken.dk



Designet


Design spiller en meget central og vigtig rolle, når det kommer til højttalere. Der er en grund til at der ikke er særlig mange firmaer der satser på gule højttalere, eller højttalere der har form som brødrister - højttalere klarer sig generelt bedst blandt anmeldere/brugere når de har et stilrent design. Oftest er dette udført i sort/sølv eller rent sort, idet det falder bedst ind generelt. Lakeret pianosort er siden Altec Lansing kom med deres MX5021 model, blevet en anelse mere udbredt blandt producenterne men ikke så meget som mange måske kunne ønske sig. Personligt synes jeg det er rigtig stilet og klasse, men som altid er det ren og skær smagssag. Det er også et spørgsmål om pengepung, for lakerede systemer er som regel i den dyre prisklasse. Ikke desto mindre har Empire lakeret overfladen på deres højttalere, og har udarbejdet et virkelig flot og stilet design til A6 modellen.



Systemet er opbygget således at højttalerne matcher subwooferen 100 %, bare i et mindre skalaforhold selvfølgelig. Det i sig selv er en bemærkelsesværdig og positiv detalje, da mange andre producenter lancerer systemer hvor højttalere og subwoofere ikke minder om hinanden det mindste.



Højttalerne er som sagt små udgaver af subwooferen. 3" enheden sidder gemt bag et jernskjold der strækker sig fra bunden af fronten og om på bagsiden. Jeg har ikke set et lignende højttaler design i et stykke tid nu, det har ellers været brugt før, men kun i mindre grad. Jeg synes det er pænt, og ganske fint at Empire har turdet anvende det. Det er lidt et vovet design, men flot efter min mening.



På bagsiden af højttalerne sidder der som det eneste højttalerstik. De er guldbelagte, hvilket giver en bedre kontakt mellem kablet og højttaleren. De er forberedt til at man kan putte bananstik ind i dem. Guldbelægning vidner om at vi har at gøre med et sæt entusiast højttalere, f.eks. Creative guldbelægger også deres topmodeller af lydkort. Det giver et ekstra pift hvis man har de korrekte højttalere samt kabler dertil, og skaber typisk et mere roligt og stabilt lydbillede. En ting jeg måske ikke er så meget for er, at Empire har valgt at bruge loddetin på enderne af de højttaler kabler der følger med. Det kan nedsætte klarheden i signalet (men forhindrer dog ir) - en modsætning til hvad guldbelægningen forårsager?

Nuvel! Subwooferen er som sagt en større udgave af højttalerne. Subwoofer kabinettet er gemt bag et jernskjold, som desværre var bøjet da jeg modtog systemet. Det er meningen at det skal være buet, og ikke kantet som på billedet!! Det er fint at Empire ikke har valgt at gøre skjoldet på subwooferen gråt som på højttalerne, det ville have været for meget grå.



På fronten sidder on/off, volume og bass justering i form at drejeknapper udført i børstet aluminium. Lækker detalje. Jeg er lidt træt af, at man skal indstille volume osv. på subwooferen, men jeg tror man har gjort dette for at holde prisen nede.



På bagsiden findes alle tilslutningerne, samt er reverse knap.



Under skjoldet sidder rørforstærkeren gemt, samt køleelement til transformeren i subwooferen. Røret er som regel altid synligt, idet det bliver ret varmt når det arbejder...så varmt at man nemt kan brænde sig på det. Jeg ved ikke om det ikke er lidt vildt med så stort et køleelement til et 60Watt system. Jeg synes dog ikke det skader designet, tværtimod.

Alt i alt har A6 et stilet og vovet design, og det mangler der altså lidt af på det danske marked. Cool design.



Jeg vil foresten gerne have lov til at rose de kabler der er med. De er tykke og solide, og det kabel der forbinder systemet med PCen, er lavet i oxygen frit kobber. Det siger lidt om at man mener det seriøst.
Coctail
 
Elitebruger
Tilføjet:
03-06-2005 13:08:23
Svar/Indlæg:
2353/24
det seer rigtigt lovende ud, gælder mig til at i skal teste dets storebrødre.



micma18
 
Elitebruger
Tilføjet:
04-06-2005 20:02:02
Svar/Indlæg:
4120/115
En meget fin anmeldelse Christian har lavet, og kan helt klart følge ham i at en rør forstærker henvender sig primært til musik... 😉

Men lige et par småting, som er misforstået! Transistorer er betydelig mere pålidelige end rør, og grunden til at man bruger dem i visse siturationer har helt andre grunde end pålidelighed! f.eks. i audio henseender, så kan de give et mere varmt og behageligt lydbillede, lidt uldent kan man måske kalde det 😉 Desuden så er det igen en misforståelse at et rør forvrænger mindre end en transistor, for en transistor der bare har et nogenlunde arbejdsområde, kan fungere med utrolig lille forvrængning, hvor røret i bogstavelig forstand får sine egenskaber fra sin forvrængning...
Og til sidst, så køre enhver konstruktion i klasse A, med maks. strøm hele tiden, og er overhovedet ikke afhængig af frekvensområdet!

Som jeg har skrevet før, så har jeg endnu ikke hørt disse empire højtalere, men synes aligevel man skal bemærke (udover beavis's indtryk af lyden) at en rør forstærker IKKE automatisk er ensbetydene med vellyd, men har bare en række specielle egenskaber. Men altid rart at se at der er nogle som ihvertfald forsøger at lave noget musikalsk high-end udstyr til pc brug! 😉



The
 
Chefredaktør
Tilføjet:
05-06-2005 00:00:08
Svar/Indlæg:
4741/1690
Hej micma18...

Du har fuldstændig ret i at en rør forstærker ikke AUTOMATISK bare er ensbetydene med vellyd, dertil kræves som ved alm. transistorforstærkning, at der er kælet for kredsløb, valg af komponenter samt selve røret.

Jeg ved fra min snak med Beavis under selve testen at det som Beavis har prøvet at beskrive er at rør i forhold til transistor, har en række helt specielle egenskaber som påvirker lyden positivt...

Vedr. rør, så er det rigtigt at de giver en meget mere varm lyd. De har desuden også en generelt lavere modkomblingsmodstand end en almindelige transistor. ”støjen” som kommer ud af et rør er mere ”naturlig” end den er på en almindelig transistor.

Der er selvfølgelig også et par ulemper som: De kræver mere strøm, ergo en større og bedre strømforsyning (lig dyrere) , de bliver slidt - dårlige (billige) rør begynder allerede efter 2000 timer gradvis at miste deres gode audio egenskaber og efter en tid kan man høre at det tid til at udskifte dem, de er følsomme over for chok og så er der lige den sidste finte.. rør er ret dyre.. hvis de altså er gode – og normalt skal man op i de højere klasser for at få rørforstærkere..

Lige en detalje, en klasse A forstærker behøver nødvendigvis ikke samtidig at være en rørforstærker...
Klasse A er en betegnelse for en forstærker hvor signalet aldrig bliver slukket, og derfor ikke laver den kendte og uønsket cross-over forvrængning, pga. signalet køres 360grader imod klasse AB’s (transistor) 182 grader, nogle af de første der lavede klasse A forstærker var Quad der blev meget kendte for deres 33/303 serie, som kun ydede 45Watt men spillede fantastisk.
Det betyder omvendt også at en klasse A forstærker normalt laver MASSER af varme og kræver (som rørforstærkere) en god og ren strømforsyning.. desuden er output i klasse A også begrænset, da ren klasse A ikke spille vanvittig højt (mest fordi at varmen er 2-5 gange så højt som udgangseffekten.. ) - generelt så har klasse A lydmæssigt også en ren og varm lyd a la rør..:)

The Boss