Test: Asus Xonar Phoebus

Lyd d.  18. maj. 2013, skrevet af Bonghætte 10 Kommentarer.  Vist: 10951 gange.

Korrekturlæser: noXpert
Billed behandling: Bonghætte
Oversættelse: Bonghætte

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 1248,00
Produkt udlånt af: ASUS
DK distributør: Fourcom

Test


Da jeg føler det har relevans for testen at nævne hvilken type hardware lydkortet tilsluttes, kommer der lige en lille liste:

Testmaskine:

  • Motherboard: ASUS P8Z77-M
  • Processor: Intel Core i5 2500k
  • Strømforsyning: Corsair TX750 v2

Det bunder naturligvis i at lydkortet skal have korrekt og stabil strømtilslutning, og motherboardets kompatibilitet, herunder hardware/software, der kan skabe konfikter og lignende.

Software:

  • ASUS Xonar Phoebus driver v. 7.0.1.29
  • RightMark Audio Analyzer v. 6.2.5
  • Windows Media Player v. 12.0.7601.17514
  • Diverse (nævnt i artiklen)

Da jeg meget gerne ser, at vi i fremtiden også tester lyd lidt objektivt, vil jeg starte testen ud med at køre en 'self-test' af lydkortet i RightMark Audio Analyzer.

Her vil vi blandt andet kunne se hvordan lydkortet gengiver forskellige frekvenser (frequency response) og lydkortets 'Dynamic Range' - altså forskellen på den laveste og den højeste lyd et lydkort kan gengive uden at forvrænge. Yderligere tester vi for hvor meget kortet støjer, for at definere, hvor rent lyden går igennem, og hvor meget 'stereo-crosstalk' der opstår. Ved stereo-crosstalk er der tale om hvor meget lyd fra den ene kanal der 'lækker' over i den anden kanal. Hvis denne 'crosstalk' var meget høj, ville man i princippet kun høre den ene kanals signal i begge kanaler. Meget lav 'stereo-crosstalk' kan skabe en rigtigt god scenebredde/dybde, og give lyden luft - alt efter hvordan den er optaget.

THD står for Total Harmonic Distortion, og er en måde at måle harmonisk forvrængning på. Jo lavere dette tal er, jo renere gengives lyden i princippet.

Testen er kørt med RMAAs standardindstillinger for test af lydkort.

 

RightMark Audio Analyzer test report

Testing device ASUS Xonar Phoebus (Speakers)
Sampling mode 24-bit, 96 kHz
Interface MME
Testing chain External loopback (line-out - line-in)
RMAA Version 6.2.5
   
   
20 Hz - 20 kHz filter ON
Normalize amplitude ON
Level change 0.1 dB / 0.1 dB
Mono mode OFF
Calibration singal, Hz 1000
Polarity correct/correct



Summary

Frequency response (from 40 Hz to 15 kHz), dB
+0.19, -0.15
Very good
Noise level, dB (A)
-105.0
Excellent
Dynamic range, dB (A)
102.2
Excellent
THD, %
0.0039
Very good
Stereo crosstalk, dB
-93.7
Excellent
General performance
 
Very good

 

Vi ser at Xonar Phoebus klarer sig rigtigt godt i denne test. Hvis man koldt og kynisk kigger på disse tal, så kan man allerede nu se at vi har fat i et ganske fint produkt der vil gengive lyd med høj precision.

Da jeg har 2 kort at sammenligne med, har jeg valgt at lave nogle grafer over deres 'objektive ydelse'.

Der er tale om følgende kort i disse grafer:

  • ASUS Xonar Phoebus
  • ASUS Xonar DS
  • Creative SoundBlaster Zx

 

Frequency Response

 


Her ser vi Xonar Phoebus lægge en rigtigt god standard. Den hvide linje er absolut den mest lige, og vi ser en moderat bedre respons i den helt lave ende (~30 Hz) end ved de to andre kort. Man kan naturligvis rette op på det med en equalizer, men det er virkeligt fedt at se at lyden som sådan ér som den skal være uden indstillinger.

 

Total Harmonic Distortion + Noise, %


Igen ser vi Xonar Phoebus brillere i forhold til de to andre kort i den helt lave ende. Vi får dog et mærkeligt spark opad lige omkring 250 Hz, som jeg ikke umiddelbart kan forklare. Af en eller anden grund ser vi Xonar DS lave et moderat mere jævnt støjbillede. Dette kan naturligvis være på grund af en ringe strømforsyning, da jeg kan forestille mig Phoebus er mere modtagelig over for spikes når nu det kræver et ekstra 12 V stik i bagenden. At et kort har et mere jævnt støjniveau (Xonar DS) er dog heller ikke just en god ting, når støjen er højere end hos konkurrenterne.

Jeg vil gerne påpege at på grund af farverne ser det ud som om SoundBlaster Zx fejler totalt ved 1 kHz i forhold til de andre kort. Dette er ikke tilfældet. Alle stregerne ligger næsten præcist oven i hinanden ved 1 kHz. Der er 0,01 dB forskel på det den værste og den bedste yder ved lige præcist denne frekvens.

 

Stereo Crosstalk


Xonar Phoebus specialiserer sig åbenbart i basområdet, for her er det helt udenfor skalaen. SoundBlaster Zx klarer sig dog en lille smule bedre oppe i frekvenserne der er lettere at lokalisere, og skaber derfor svagt bedre stereo i lydbilledet. Alle kort klarer sig dog uhørbart godt.

 

Subjektiv Test

Da jeg på samme tid har Creatives SoundBlaster Zx inde til test, vil jeg sammenligne lidt med dét. Mit første indtryk var svag skuffelse over bord-enheden. Creative har inkluderet udgange og indgange til 3,5 mm og 6,3 mm jackstik, hvor ASUS altså har valgt kun at give mulighed for 3,5 mm minijack. Herefter kommer svag begejstring, da ASUS har valgt at farvekode indgangen og udgangen - ikke i billigt plastic, men med lys inde fra bunden af stikket i grøn for indgang, og rød for udgang. Genialt. Simpelthen brillant.

Herfra bliver jeg mere og mere overrasket. Hovedtelefonsforstærkeren virker, og der er enormt meget kraft i den. Det er vildt fedt ikke at skulle tænke på hvor højt man skruer op inde i Windows. Nogle lydkort begynder at forvrænge eller farve lyden lysere når man rammer 80%+ lydstyrke. Det sker ikke her. Desuden er 80% lydstyrke usandsynligt højt, selv ved laveste forstærkerindstilling, så pas på dit headset!

Musik er en fantastisk oplevelse på dette kort. Speaker out spiller en lille smule bedre/renere end Headphone out, det er dog meget tæt på ikke-hørbart. Der er punch, god bredde i lyden og det hele er krystal klart. Sammenlignet med mit eget Xonar DS er der en del mere lyd at hente her. Jeg oplever at diskanterne på mit gamle anlæg bliver noget mere levende og klare. Det er som om jeg har lavet en svag opgradering af hele mit lydsystem.

Gaming er som sådan også helt i orden på dette lydkort. Jeg synes dog DTS Ultra PC2 ødelægger alt for meget. For at sige det pænt, så er det et destruktivt stykke software som ingen plads har i en softwaresuite til et kvalitetslydkort. Ud med det! Det mudrer og komprimerer lyden, og giver det en falsk rumklang. Nej tak. Jeg prøver så Xear Surround Headphone, hvilket lyder en del bedre. Lyden bliver svagt perifer, men på samme tid bliver den 'kompresset', og igen får den rumklang og ekko. Det er altså ikke det jeg søger ved surround fornemmelse. Jeg søger blot mere positionsbevidsthed, men det er åbenbart for meget forlangt. Med alt taget i betragtning er lydkortet dog sublimt, og man kan nemt høre hvor folk kommer fra i skydespil. Det hele er overbevisende, og lydene i eksempelvis Battlefield 3 får lige lidt ekstra 'krads' og bid - detaljer der går tabt på de fleste onboard lydkort, som jeg føler 'blødgør' lyden for meget. 

Dolby Home Theater V4 er i mine øjne blot en poleret equalizer. Det er et udemærket stykke software, som gør sit bedste for ikke at gå destruktivt til værks. Problemet med den 'intelligente' equalizer er, at den tilretter sig musikken i realtime. Det vil sige du i princippet, alt efter omstændigheder, kan høre den samme sang to gange og få to vidt forskellige lydbilleder, alt efter hvad softwaren bestemmer sig for. Tag den intelligente equalizer fra, og brug den normale. Lade alle de andre destruktive valgmuligheder være slået fra, og du har sublim lyd.

Mikrofonen i bordenheden virker også fint, omend den lyder lidt indelukket. Sætter man en mikrofon til, vil bordenhedens mikrofon arbejde som en støjreducerende enhed, der opfanger baggrundsstøj og filtrerer det fra. Det virker umiddelbart ganske fint. Jeg oplever i hvert fald at en hel del støj forsvinder, når jeg bruger denne funktionalitet.

Delkonklusion:
Jeg synes dog ikke jeg kan finde så meget 'gaming' i dette kort som jeg havde ønsket fra et Republic of Gamers brandet stykke hardware. Bevares, det er et helt overlegent lydkort, men det gaming-orienterede software der medfølger (DTS Ultra PC2) er virkeligt ringe. Jeg ser dette kort mere som et reelt lydkort til en noget pebret pris, end jeg ser det som gaming-grej. Har man, som jeg, ikke behov for 7.1 surround sound, vil jeg ikke anbefale dette kort. Jeg havde taget et Xonar Essence i stedet for dette kort hvis jeg skulle vælge, men så får man selvfølgelig ikke bordenheden med. Begge kort koster omkring 12-1300 Kr, og Essence har noget bedre lydkvalitet og er specifikt lavet til top notch hi-fi høretelefoner og stereoanlæg.

Det er som om vi med Phoebus tager et skridt tilbage fra Essence, men fordi ASUS inkluderer en bordenhed til volumenkontrol, så føler de prislejet godt må være det samme. Det er svagt overpriced gaming hardware, som ved så mange andre brands. Det er nok mest af alt tiltænkt mennesker der bestræber sig på at gå efter et bestemt image frem for lydkvalitet, da der findes bedre til samme penge. Heldigvis for dem er dette kort dog på ingen måder et dårligt lydkort! Jeg havde dog hellere set det ligge i 8-900 kroners klassen, hvor det så ville overgå alt og overraske positivt.

Konklusion og pointgivning foregår på næste side.

wiruza
 
Overclocker
Tilføjet:
20-05-2013 16:43:30
Svar/Indlæg:
25/1
Endnu en god anmeldelse. Dybde gående og vel frem ført. Der er rart med sammenligninger så man har mere at forholde sig til. Godt arbejde.
Lige så jeg forstår dig ret. såfrem jeg kun har hovedtelefoner(Sennheiser HD598) og 2.1 (Logitech Z4)system så er dette kort overkill? Så kan jeg nøjes med SB-Z som i har testet tidligere?

/Wiruza


Bonghætte
 
Elitebruger
Tilføjet:
21-05-2013 01:04:09
Svar/Indlæg:
1271/38
Jeg vil anbefale Xonar Essence ST(X) til headsets og 'stereo' anlæg (2.1) hvis du gerne vil smide den slags penge et tilsvarende Phoebus koster.

Hvad de to kort her angår, så er Pheobus langt foran Creatives SB Z kort når det kommer til headsetforstærker. Det er umiddelbart et fint headset du har dig, og det vil nyde godt af en den forstærkning Essence og Phoebus kan tilbyde. En rigtig hovedtelefonsforstærker er dog at foretrække i alle tilfælde, men det er et virkeligt godt alternativ.

Håber det svarede på dit spørgsmål. 🙂

EDIT: Slåfejl.


Svaret blev redigeret 1 gang, sidst af Bonghætte d. 21-05-2013 01:04:43.


wiruza
 
Overclocker
Tilføjet:
21-05-2013 07:44:09
Svar/Indlæg:
25/1
Takker for svaret. Så må jeg vist hellere få tømt spare grisen og få sådan et Essence STX. Har dog forsøgt at søge efter en usb DAC men har stirret mig blind. Men har læst mig til at Essence STX fint kan håndtere sådan en hovedtelefon.

/Brian


Bonghætte
 
Elitebruger
Tilføjet:
21-05-2013 12:29:12
Svar/Indlæg:
1271/38
50 Ohms bøffer bliver 'fint' drevet af selv mindre enheder, så det skal du ikke tænke for meget på. Musikalsk set er jeg sikker på du bliver glad for et Essence kort.

Hvis du er interesseret i først og fremmest at kunne høre forskel kan jeg også anbefale Xonar DS(X), som også er med i graferne i denne test. Det er noget billigere, og er et fint starter-kort hvis du ikke vil smide det helt vilde.

DG(X) byder på en smule ringere lydkvalitet, men i nogenlunde samme prisleje - dog med en forstærker på selve kortet. Så hvis det er forstærkeren der tiltaler dig kan du også kigge på dét.

🙂


wiruza
 
Overclocker
Tilføjet:
21-05-2013 14:42:26
Svar/Indlæg:
25/1
Nogen chance for i kommer til at teste xonar Essence STX? Kunne være fedt at få noget at sammen ligne med. 🙂

/Brian


Bonghætte
 
Elitebruger
Tilføjet:
21-05-2013 17:30:41
Svar/Indlæg:
1271/38
Det kan jeg ikke udtale mig om, men jeg vil meget gerne teste et privat hvis jeg kan få fingrene i det.

Der er dog generelt meget bred enighed, bare kig nogle hjemmesider igennem, om at Essence er et sublimt kort hvis man ikke ønsker surround. Der er mere lyd for pengene om man så må sige.


wiruza
 
Overclocker
Tilføjet:
23-05-2013 18:56:44
Svar/Indlæg:
25/1
Den med privat test tager vi lige i en PM.


Lsp1982
 
Overclocker
Tilføjet:
28-06-2013 13:54:01
Svar/Indlæg:
51/24
På dette kort er det så muligt at have headset koblet til direkte i lydkortet samtidig med at man har et sæt højtaler til?

Så man ikke skal ned og skifte kabler hele tiden?

Eller skal man benytte bordenheden?


McCleod
 
Superbruger
Tilføjet:
06-07-2013 11:47:49
Svar/Indlæg:
2470/41
#3

Problemet med en USB-løsning er, at der ikke er uanede mængder af strøm til rådighed på en USB-forbindelse. Desuden er spændingen 5V, hvilket betyder, at skal der drives en hovedtelefon med overbevisning, så skal der en DC-DC-konvertering til og sådan noget støjer. Det kan gå til en billig hovedtelefon og så heller ikke mere.

Udgangen i Asus Xonar DX kan fint trække en 150O hovedtelefon (Sennheiser PC350 er 150O). Hvis du har hovedtelefoner på 250O eller 600O vil jeg dog overveje en hovedtelefonforstærker.


drcasino
 
Superbruger
Tilføjet:
03-01-2014 20:16:20
Svar/Indlæg:
374/32
Fremragende og godt underholdende anmeldelse. Tak.