Test: Asus Xonar Phoebus

Lyd d.  18. maj. 2013, skrevet af Bonghætte 10 Kommentarer.  Vist: 10947 gange.

Korrekturlæser: noXpert
Billed behandling: Bonghætte
Oversættelse: Bonghætte

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 1248,00
Produkt udlånt af: ASUS
DK distributør: Fourcom

Software

 

Efter at have smidt kortet i maskinen,og sat det ekstra PCI-E strømstik i kortet, er det tid til driverinstallation. Jeg henter den nyeste version på ASUS' hjemmeside, og det går relativt hurtigt. ASUS har i de seneste par år virkeligt gjort noget ved deres support-servere, så ventetid er ingen gene.

Jeg dobbeltklikker på installationsfilen efter den er blevet udpakket, og derefter bliver jeg mødt med dette skærmbillede:
 

 

Hvis der er noget jeg personligt bliver skræmt af, så er det kodere og designere der ikke kan skrive. Det har ikke taget mange sekunder at smide denne linje gennem Google Translate. Når vi nu har med firmware at gøre, vil jeg meget gerne have at ALT er i den fineste orden. Jeg ved godt dette kun er softwaren, og der helt sikkert har været nogle helt andre folk bag den reelle firmware der skal downloades, men det skaber utryghed at skulle installere firmware fra et program med helt elementære stavefejl.

Så fik vi dét ud af verden.


Det ringe engelsk til trods gik det dog som smurt. Firmwaren på kortet er nu den nyeste.
- Idet jeg trykker næste på denne skærm bliver jeg dog mødt af noget, jeg synes er rigtigt god service:



Pludseligt er vi ovre i rigtig dansk. Det er vigtigt at informere om den ekstra strøm kortet skal have, da det ellers vil kunne skabe ustabilitet, og måske endda overbelastning af bundkortet (?). Jeg er overrasket og glad over at se noget menneskeligt dansk, og havde ønsket resten af installationen havde foregået på denne måde.

Installationen går som forventet herfra, og der opstod ingen problemer, selvom jeg har software installeret til både ASUS Xonar DS og Creative SoundBlaster Zx. Alle kortenes software er forskellige og skaber ingen konflikter på en Windows 7 installation der efterhånden har været en hel del softwareinstallationer igennem.

Jeg åbner kontrolpanelet for lydkortet for at se hvad der er at lege med, og bliver mødt med denne dialogboks:



For slutbrugeren betyder dette at man kan skifte mellem lydoutput fra sin mus og sit tastatur. Man skal altså ikke om bag computeren og kravle for at skifte stik konstant. 

Jeg vil prøve at gennemgår det jeg føler er vigtigst i dette stykke software. Der er mange ting der er destruktive for det totale lydbillede, som jeg ikke vil rode med. Her snakker vi det meste ASUS kalder Xear, og DTS Ultra PC (måske til gaming).

 


Højreklik på en enhed for at få vist indstillingerne for den givne enhed. 



Det spændende ved dette lydkort er netop dets indbyggede hovedtelefonsforstærker. Vi ser her indstillingerne for ekstra forstærkning. Lydkortet spiller rigeligt højt i headsets, så lad være med at sætte denne indstilling højere end der er behov for.



Af sampling hastigheder og bitdybde kan man vælge mellem en relativt bred skare. Noget utraditionelt er 88,2 kHz og 176,4 kHz. 88,2 er naturligvis en fordobling i sample-hastighed fra 44,1 kHz, mens 176,4 er en fordobling af dét. Disse rates er dog hovedsageligt tiltænkt optagelser, fordi de skalerer perfekt med CD-kvalitet, som er 44,1 kHz, og der derfor ikke er behov for at interpolere eller andet der kan skabe problemer når man downsampler.



Med kortets software følger Dolby Home Theater v4. Dette er i bund og grund en equalizer. Et lille twist er dog at denne equalizer kan gøres aktiv, hvorved den intelligent vil forsøge at forbedre lyden efter brugerens ønske.



Ved aktivering kan man aktivt følge med i hvilke indstillinger programmet sætter lyden til. Jeg har selv valgt at jeg vil have lyde 'åben', hvorfor der lægges vægt på bund og mellemtoner. Som bølgen på ikon-billedet antyder, køres meget af mellembassen altså ned, mens resten får lov at leve. I princippet er dette en form for en 'moderne loudness' knap, som ses på ældre forstærkere.

Læg mærke til at programmet hellere vil skrue ned for frekvenser der ikke skal være der, end at skrue op for frekvenser der skal fremhæves. Dette ser jeg som en god ting, da vi så vidt muligt gerne vil undgå 'clipping'. Altså at lyden rammer et loft, hvor den ikke kan gengives, og begynder at 'skratte'. At der bliver skruet ned for lydstyrken er som sådan ligegyldigt, da kortet kommer med forstærker, og speaker-out højst sandsynligt bruges til tilslutning til anlæg af en eller anden form med egen forstærker. 

Testen er at finde på næste side.

wiruza
 
Overclocker
Tilføjet:
20-05-2013 16:43:30
Svar/Indlæg:
25/1
Endnu en god anmeldelse. Dybde gående og vel frem ført. Der er rart med sammenligninger så man har mere at forholde sig til. Godt arbejde.
Lige så jeg forstår dig ret. såfrem jeg kun har hovedtelefoner(Sennheiser HD598) og 2.1 (Logitech Z4)system så er dette kort overkill? Så kan jeg nøjes med SB-Z som i har testet tidligere?

/Wiruza


Bonghætte
 
Elitebruger
Tilføjet:
21-05-2013 01:04:09
Svar/Indlæg:
1271/38
Jeg vil anbefale Xonar Essence ST(X) til headsets og 'stereo' anlæg (2.1) hvis du gerne vil smide den slags penge et tilsvarende Phoebus koster.

Hvad de to kort her angår, så er Pheobus langt foran Creatives SB Z kort når det kommer til headsetforstærker. Det er umiddelbart et fint headset du har dig, og det vil nyde godt af en den forstærkning Essence og Phoebus kan tilbyde. En rigtig hovedtelefonsforstærker er dog at foretrække i alle tilfælde, men det er et virkeligt godt alternativ.

Håber det svarede på dit spørgsmål. 🙂

EDIT: Slåfejl.


Svaret blev redigeret 1 gang, sidst af Bonghætte d. 21-05-2013 01:04:43.


wiruza
 
Overclocker
Tilføjet:
21-05-2013 07:44:09
Svar/Indlæg:
25/1
Takker for svaret. Så må jeg vist hellere få tømt spare grisen og få sådan et Essence STX. Har dog forsøgt at søge efter en usb DAC men har stirret mig blind. Men har læst mig til at Essence STX fint kan håndtere sådan en hovedtelefon.

/Brian


Bonghætte
 
Elitebruger
Tilføjet:
21-05-2013 12:29:12
Svar/Indlæg:
1271/38
50 Ohms bøffer bliver 'fint' drevet af selv mindre enheder, så det skal du ikke tænke for meget på. Musikalsk set er jeg sikker på du bliver glad for et Essence kort.

Hvis du er interesseret i først og fremmest at kunne høre forskel kan jeg også anbefale Xonar DS(X), som også er med i graferne i denne test. Det er noget billigere, og er et fint starter-kort hvis du ikke vil smide det helt vilde.

DG(X) byder på en smule ringere lydkvalitet, men i nogenlunde samme prisleje - dog med en forstærker på selve kortet. Så hvis det er forstærkeren der tiltaler dig kan du også kigge på dét.

🙂


wiruza
 
Overclocker
Tilføjet:
21-05-2013 14:42:26
Svar/Indlæg:
25/1
Nogen chance for i kommer til at teste xonar Essence STX? Kunne være fedt at få noget at sammen ligne med. 🙂

/Brian


Bonghætte
 
Elitebruger
Tilføjet:
21-05-2013 17:30:41
Svar/Indlæg:
1271/38
Det kan jeg ikke udtale mig om, men jeg vil meget gerne teste et privat hvis jeg kan få fingrene i det.

Der er dog generelt meget bred enighed, bare kig nogle hjemmesider igennem, om at Essence er et sublimt kort hvis man ikke ønsker surround. Der er mere lyd for pengene om man så må sige.


wiruza
 
Overclocker
Tilføjet:
23-05-2013 18:56:44
Svar/Indlæg:
25/1
Den med privat test tager vi lige i en PM.


Lsp1982
 
Overclocker
Tilføjet:
28-06-2013 13:54:01
Svar/Indlæg:
51/24
På dette kort er det så muligt at have headset koblet til direkte i lydkortet samtidig med at man har et sæt højtaler til?

Så man ikke skal ned og skifte kabler hele tiden?

Eller skal man benytte bordenheden?


McCleod
 
Superbruger
Tilføjet:
06-07-2013 11:47:49
Svar/Indlæg:
2470/41
#3

Problemet med en USB-løsning er, at der ikke er uanede mængder af strøm til rådighed på en USB-forbindelse. Desuden er spændingen 5V, hvilket betyder, at skal der drives en hovedtelefon med overbevisning, så skal der en DC-DC-konvertering til og sådan noget støjer. Det kan gå til en billig hovedtelefon og så heller ikke mere.

Udgangen i Asus Xonar DX kan fint trække en 150O hovedtelefon (Sennheiser PC350 er 150O). Hvis du har hovedtelefoner på 250O eller 600O vil jeg dog overveje en hovedtelefonforstærker.


drcasino
 
Superbruger
Tilføjet:
03-01-2014 20:16:20
Svar/Indlæg:
374/32
Fremragende og godt underholdende anmeldelse. Tak.