Test: AMD Athlon 64 FX-57

CPU, AMD d.  27. juni. 2005, skrevet af System 13 Kommentarer.  Vist: 12787 gange.

Korrekturlæser: 
Billed behandling: 
Oversættelse: 

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 0,00
Produkt udlånt af: Sd-Data A/S
DK distributør: Sd-Data A/S
Produktet er venligst udlånt af: http://www.AMD.com
Produktet distribueres i DK af: http://www.Techdata.dk
Link til producentens website: http://www.AMD.com

Teknologi og arkitektur:


32bit vs. 64bit:

Som nævnt i tidligere tests er den største nyhed ved disse processorer, at de kan afvikle 64 bit operationer. Og lad os lige genopfriske hvad det egentlig betyder.



Indtil for nylig havde AMD den eneste Windows kompatible 64bit processor, men med Prescott har Intel fået EMT64, som også kan afvikle 64bit applikationer. Windows XP 64bit er lige blevet færdig, men det betyder ikke, at man skal bruge dette
Windows, da både Intels og AMDs 64bit processorer også kan afvikle 32bit applikationer. Fordelen ligger også i at man ikke er afhængig af at software leverandøren bliver færdig med at udvikle 64bit udgaven af en given applikation, da man selvfølgelig bare bruger den "gamle" 32bit udgave på det nye AMD64 system. Noget som sikkert også vil hjælpe lidt på IT budgettet.



Hvor ligger så begrænsningerne i 32 bit systemet? Jo den primære grund, som AMD også skriver i deres materiale til pressen, er muligheden for at bryde 2^32 = 4Gb begrænsningen. Argumentet er, at vi brugere fordobler vores ram kapacitet for hver 18 måneder, alt imens prisen ca. falder 30 % for hver fordobling og at vi derfor inden for den nærmeste fremtid vil få brug for de mængder i den størrelse.


HyperTransport:

En af de ting som den nye serie af AMD processor kunne tilbyde, som der virkelig er revolutionerende, er HyperTransport som tit forkortes HT. Dette har ikke noget at gøre med Intels Hyper Threading. Med HyperTransport er det lykkedes AMD at fjerne en flaskehals i system arkitekturen; FSB kommunikationen mellem processor og Nordbroen. I overclocking sammenhænge kaldes HT dog stadig for FSB af forståelsesmæssige grunde.

I stedet for at bruge den traditionelle FSB til at snakke med Nordbroen på, bruger AMD nu deres HyperTransport port. Modsat tidligere, kan kommunikationen nu køre begge veje samtidigt. Altså, man kan både sende/modtage data samtidigt.

Båndbredden på denne kommunikation skulle, teoretisk, være på 4GB/s for hver vej. Dette vil sige at der, igen teoretisk, er 8GB/s i alt, da den kan køre begge veje samtidigt.


Memory controlleren:

En af de største og vigtigste innovationer ved Athlon 64 i forhold til Athlon XP, er den indbyggede memory controller.

Med Athlon XP og tidligere processorer og samtlige Intel processorer var det chipsæt og bundkortproducenternes opgave at lave en effektiv memory controller. Denne sad i Northbridge chippen, som beskrevet ovenfor, linket sammen med processoreren via FSB'en. Ud over dette indeholdt Northbridgen også en AGP controller. Southbridge chippen blev brugt til diverse controllere til eksterne eller interne enheder (f.eks. harddisk, USB enheder, PCI kort osv.) og var forbundet til Northbridgen via PCI bussen.

På Athlon 64 har AMD valgt at integrere deres egen memory controller og derved eliminere Northbridge chippens vigtigste funktion. Som følge heraf er det reelt kun nødvendigt med en chip til chipsættet, hvilket NVIDIA bruger, mens Via dog stadig holder sig til North- og Southbridge princippet.

Ved at integrere memory controlleren direkte på processoreren kan der opnås lavere latencies og større båndbredde. Effekten udeblev dog heller ikke og RAM båndbredden fik et stort skub i den rigtige retning ved skiftet til Athlon 64.

Ulempen er så, at hvis man ønsker at skifte til en anden type RAM, f.eks. DDR2 vil det ikke kun kræve et byt bundkort og RAM, men også at en ny processor med en anden memory controller og med rimelige sikkerhed også en anden socket.


Venice og San Diego kernerne:

Bynavne siger I? Nej, det er skam bare AMDs navngivning af 2 af deres kerner til Athlon 64 CPU'erne. De første Athlon 64 CPU'er kom med Newcastle og Clawhammer kernerne, som efterhånden er ved at være udfaset til fordel for nyere og bedre kerner som Winchester, Venice og San Diego.
De 3 nye kerner er stort set identiske med Clawhammer og Newcastle kernerne, men hvorfor dog så lancere nye kerner, når de gamle fungerer fint? Svaret er ganske simpelt; ny teknologi = bedre kerner.
Det nye ved Winchester kernen var primært skiftet til 90nm produktionsteknik, men oven i det har AMD selvfølgelig brugt chancen til at forbedre et par småting hist og her, bl.a. den indbyggede RAM controller, så denne er kompatibel med flere RAM. Som følge af 90nm produktionsteknikken udviste Winchester kernen et lavere strømforbrug og temperaturer end Clawhammer og Newcastle, men var begrænset af lave clockfrekvenser. De hurtigste processorer blev derfor stadig lavet på de gamle kerner og det er Venice og San Diegos opgave at skubbe MHz grænsen endnu højere op.

En ny produktionsteknik kaldet Dual Stress Liner (DSL) teknologi har gjort det muligt for AMD at lancere deres hidtil hurtigste desktop CPU FX-57 med en clockfrekvens på 2,8GHz. DSL nedsætter transistorernes responstid og varmeudvikling og tillader op til 24% hurtigere transistorer kontra 15-20% hurtigere ved brug af SOI (Silicon-on-insulator). Jeg vil henvise til X-Bit Labs for mere info (http://www.xbitlabs.com/articles/cpu/display/athlon64-venice_2.html ).

Ud over højere clokfrekvenser har Venice og San Diego selvfølgelig også fået et par forbedringer med oven i hatten. Førnævnte optimering af RAM controlleren er en af dem, mens understøttelse for Intels instruktionssæt SSE3 er en anden. Et problem ved Winchester kernen, er at man ikke kan køre med 1T timing med 4 single sided RAM moduler installeret. Denne fejl skulle være rettet i Venice og San Diego, mens man stadig må nøjes med 2T når der er 4 double sided RAM moduler installeret. Mht. SSE3 instruktionerne så vil de ikke gøre store forskel indtil videre, men kan sikkert bruges i fremtidige applikationer.

Hvad er så forskellen mellem Venice og San Diego? Også her er svaret ganske simpelt; størrelsen på Level2 Cachen. Venice har 512KB og San Diego har 1MB.

Venice er rettet mod de gængse dekstopbrugere og kan derfor findes på alle Athlon 64 processorer under 4000+, mens San Diego er rettet mod mere seriøse brugere og entusiaster og kan derfor kun findes på Athlon 64 4000+, FX-55 og FX-57.

Generelt kan man forvente lavere temperaturer, højere clockfrekvenser, bedre overclocking potentiale, bedre ydelse og kompatibilitet med flere RAM med Venice og San Diego kernerne i forhold til Newcastle og Clawhammer og til dels i forhold til Winchester kernene
mr.don
 
Elitebruger
Tilføjet:
27-06-2005 10:32:58
Svar/Indlæg:
1762/36
Hvad er den af? Hvorfor har du ikke sat VapoChillen på - jeg ved at i har en fra tidligere...
- Eller var det bare salgsgas (eller noget) da der blev sagt at den ville brige brugt til at overclocke med i fremtiden?



Lockheed
 
Elitebruger
Tilføjet:
27-06-2005 11:07:00
Svar/Indlæg:
503/516
#1 Det er fuldstændigt korrekt, at vi har en Vapochill. Den er desværre ikke blevet brugt til denne FX CPU, da det var en låne CPU, som skulle retur til AMD. Desuden så forholder det sig således, at vores Vapochill i øjeblikket bliver brugt til at teste en anden CPU/bundkorts kombination af et endnu unavngivet mærke :D

Mvh



Woodgnome
 
Elitebruger
Tilføjet:
27-06-2005 11:28:23
Svar/Indlæg:
1888/560
Jeg kan faktisk oplyse, at jeg havde det tidligere testede vandkølesæt Coolermaster Aquagate Mini R120 på den - men fik sq ikke rigtig noget ekstra fart ud af det (småting under 50MHz), så gad ikke nævne det...



Emillos
 
Overclocker
Tilføjet:
27-06-2005 13:18:06
Svar/Indlæg:
14079/622
Skuffende :x..

At den overclocker så ringe, må man håbe skyldes en uheldig CPU eller inkombabillitet med mobo/ram (selvom jeg tvivler på dette).
Ellers kan man da ligesågodt købe en 90nm fx 55 imo :)



mr.don
 
Elitebruger
Tilføjet:
27-06-2005 14:26:06
Svar/Indlæg:
1762/36
#2 og 3 så det er på den måde - undskyld at min indlæg virkede lidt "hårdt". Det er jo en rigtig god test med masser af facts og billleder...

Har du ikke noget sammenlignings materiale med den dualcore i havde til låns?



Karsten2
 
Overclocker
Tilføjet:
27-06-2005 15:58:10
Svar/Indlæg:
6/0
"Endnu en af AMDs vildeste CPU'er har forladt redaktionen på Hardware-Test og det er ikke et helt uimponerende indtryk, den har efterladt."

I viser, at der stort set ingen forskel på er Athlon 64 3500+ og FX57 i 3DMark01, 3DMark03, 3DMark05, Far Cry og Half-Life 2. At anvende test hvor grafikkortet er flaskehals til at teste en cpu er meget uheldigt og mange af de kunstige test (SiSoft og PC Mark) forstår jeg ikke relevansen af - hvad betyder det lige præcis, at en test i Sisoft stiger i ydelse - hvilke rigtige programmer kan jeg direkte overføre den ydelse til?).

Prøv at sætte opløsningen helt ned i Half-Life 2 og Far Cry, så vil I nok opleve, at FX57 er meget hurtigere end 3500+. Jeg tror, at I vil kunne lære rigtig meget af at læse følgende artikel - så jeres hjemmeside ville kunne bibringe jeres læsere information af meget højere kvalitet - I har jo adgang til fantastisk hardware, så hvorfor ikke teste den ordentligt og med omtanke?

http://techreport.com/reviews/...



Woodgnome
 
Elitebruger
Tilføjet:
27-06-2005 16:27:17
Svar/Indlæg:
1888/560
Til OC delen copy/paster jeg lige fra min kommentar nyheden: "Prøv lige at lægge mærke til hvad de gængse San Diego/Venice CPU'er præsterer. Det er fandme IKKE over 2,8GHz standarden ligger på, så hvad forventer i af en CPU, der standard kører 2,8GHz? Forhåbentlig ikke 3,2GHz og derover, for så er i da godt nok helt ude i hampen, hvis i tror en CPU, der allerede er så presset, som den er kan præstere det ;)"

#5 jo det har jeg, men den blev testet på AMDs testsystem (Asus A8N-SLI Deluxe og 2x512MB Corsair), så sammenligningen ryger lidt i vasken der :/
AMD har AMD altid et underligt tweak på de boards, de yder ALTID bedre end mine egne testsystemer :e

#6 i 3DMark01SE vil jeg mene der er en ganske tydelig forskel, 03/05 er begrænset af grafikkortet og er mest med fordi folk spørger hvor de er, hvis de ikke er med. Mht. Far Cry og Half-Life 2, så tester jeg ikke i lavere opløsninger, da det giver et forkert billede. Måske vil man kunne se en forskel, men hvem spiller i 640x480? At der ikke er nogen forskel i 1024x768 er også med til at give et billede af ydelsen.
De syntetiske tests er efter min mening et "must" og man ser sjældent en test uden og de fleste folk kan sammenligne med dem. At forskellen i de programmer så ikke ligner den generelle ydelsesforskel i samtlige applikationer - Half-Life 2 og Far Cry f.eks. - er en anden sag, men det hænger sammen med at de ikke er så CPU tunge. En applikation man kan overføre resultaterne i de programmer til vil være f.eks. videokomprimering og lignende CPU tunge applikationer.

Jeg har stadig CPU'en og jeg vil tilføje videokomprimering og zip testene, som jeg brugte i min dualcore test, som følge af dine kommentarer.



Karsten2
 
Overclocker
Tilføjet:
27-06-2005 16:41:15
Svar/Indlæg:
6/0
Du viser, at FX-57 er 16% hurtigere end 3500+ i 3DMark 2001. Det synes jeg ikke er en tydelig forskel, eftersom prisdifferencen er stor mellem 3500+ og FX-57 (FX-57 har 30% højere hastighed i MHz og dobbelt så megen cache - resultater fra internationale hjemmesider viser, at FX-57 generelt er meget hurtigere end 16% sammenlignet med 3500+, og præcis derfor er 3DMark01 en meget dårlig cpu-test).

Med spillene formår du at vise, at FX-57 og 3500+ er lige hurtige, men jeg tror, at du misinformerer dine læsere - hvis du testede med GeForce 7800 GTX eller måske ATi R520 (når det kommer), så ville du nok opleve, at der er stor forskel på 3500+ og FX-57 også med de indstillinger, som du har anvendt (1024x768 med AA og ANI). Ved at lade dit grafikkort være flaskehals, så forvandler du din cpu-test til en grafikkort-test (det vi ser, er udelukkende, hvor mange billeder dit grafikkort kan lave i sekundet og har intet at gøre med, hvor godt cpu'erne yder), og det er vel ikke meningen med din anmeldelse? Derfor er Tech-Report meget smarte, når de bruger så lave opløsninger, at grafikkortet ikke er flaskehals - så kan vi nemlig se, hvor godt de forskellige cpu'er yder uafhængigt af grafikkortet.



Woodgnome
 
Elitebruger
Tilføjet:
27-06-2005 17:09:34
Svar/Indlæg:
1888/560
Vi ved begge at prisforskellen er urimeligt høj fra 3500+ til FX-57 så sammenligningen på det punkt tror jeg bare vi skal holde ude af debatten.

Uanset hvad du siger vil jeg mene 3DMark01SE er en fin test, da langt de fleste af vores læsere ikke bruger deres CPU til applikationer der er 100% CPU afhængige, men derimod til spil, surfing og meget, meget mere. DET illustrer 3DMark01SE meget godt, da det er en meget systemafhængig test - ligesom PCMark04.

Du kan også vælge at se det på den her måde: Mine tests repræsenterer de to yderpunkter af spektret. I den ene ende de syntetiske tests, som viser de absolut bedste forbedringer man kan opnå med CPU'en og i den anden ende de realistiske (meget realistiske efter min mening, Far Cry og HL2 i 1024x768 med AA og AF), som viser, at man altså ikke får flere FPS pga. ens CPU. Hvad jeg mangler er en mellemting.

Du har en pointe og jeg kan godt se hvad den er, men den er bare ikke relevant, da det vil kræve en tests, som på ingen måde er realistiske (640x480 I Half-Life 2/Far Cry, nej vel?).

Vi kan dog godt blive enige om at jeg mangler en test eller 2, der viser CPU\'ens fulde potentiale i forhold til f.eks. 3500+. Det vil jeg råde bod på.



Woodgnome
 
Elitebruger
Tilføjet:
27-06-2005 20:21:25
Svar/Indlæg:
1888/560
Så skulle der være et par ekstra benches med - og nu bliver den CPU altså pakket ned! ;)



SuperflyDK
 
Elitebruger
Tilføjet:
29-06-2005 06:41:14
Svar/Indlæg:
1503/128
Jeg synes de 240Mhz må være et middel overclock - ganske fint, taget i betragtning af at det trods alt er den absolutte topmodel i første stepping og produktionsgang. Dem der køber en FX-57, gør det enten fordi at det er den hurtigste på markedet (Hr. og Fru Jensen med alt for mange penge og en søn der er fartgal), eller også er det ekstremister på OC-scenen, med alt alt for meget køling på computeren, og alt for varme øl på skrivebordet - de smider alligevel ikke en stock-køler eller en middelgod vandkøler på dyret.

Når det er sagt, så synes jeg at testene (på trods af at nogle af dem nok er lidt grafikkort-afhængige) viser at denne CPU (som alle andre K8'ere) skalerer vanvittigt godt. I såvel Sandra som 3dmark2001 gi'r de ekstra 240Mhz da en ganske fornuftig bonus, som klart er værd at tage med.

Er jeg den eneste der ikke kan se en SuperPI bench med den overclockede CPU? Den savner jeg lidt - ellers en fed test - godt klaret Wood :)



Woodgnome
 
Elitebruger
Tilføjet:
29-06-2005 15:16:14
Svar/Indlæg:
1888/560
#11 jeg plejer godt nok at køre den, men har ikke haft vane for at tage den med, men nu hvor du spørger efter den, så kom jeg ned på små 28 sekunder i OC'et tilstand.

Hvor ville jeg dog gerne have haft et par G-Skill RAM under den her test... :)



eBusiness
 
Overclocker
Tilføjet:
15-08-2005 12:47:21
Svar/Indlæg:
1/0
Jeg synes at du skulle have udstyret testsystemet med grafikkort og ram i samme klasse, hvem køber en FX-57 for at bruge den sammen med 512 MB ram og et dual 6600GT kort? 1 eller 2 GB ram og et 7800 GTX havde nok gjort spilne og 3D-mark programmerne en smule mere CPU-begrænsede.